Emil Ruusuvuorelta tyylikäs voitto, Otto Virtasen jättiyllätys suli ennätys­yleisön pettymykseksi

Suomi ja Argentiina ovat avauspäivän jälkeen tilanteessa 1–1 Espoon Metro-areenassa pelattavassa Davis cupin taistelussa.

Emil Ruusuvuori tuuletti otteluvoittoa kotiyleisön edessä Espoossa.

4.2. 19:26 | Päivitetty 4.2. 22:04

Emil Ruusuvuori aloitti tenniksen Davis Cupin juuri niin kuin pitikin. Hän hoiteli Argentiinan kakkospelaajan Pedro Cachínin täydessä Metro-areenassa 7–5, 6–3. Halliin oli saapunut peräti 5 200 katsojaa, mikä on Suomen tennismaajoukkueen kaikkien aikojen ennätys.

Ruusuvuoren hankkima maaottelujohto tasoittui 1–1:een, kun Otto Virtanen hävisi urhoollisen kamppailun Argentiinan ykköstähdelle Francisco Cerúndololle 3–6, 6–3, 6–7 (3–7).

Ruusuvuoren ottelussa jännitys tuntui toisen erän puolivälissä, kun hän menetti 4–1-johdon, mutta vain hetkeksi. Hukatun syöttövuoronsa hän kuittasi seuraavassa käänteessä.

Lievän notkahduksen aikana Ruusuvuori hävisi yhdeksän pistettä peräkkäin.

”Yhdeksän pistettä on liikaa, mutta näin tenniksessä tapahtuu välillä”, Ruusuvuori sanoi.

Ruusuvuoren oli helppo pelata meluavan ja estottomasti ääntä pitävän yleisön edessä. Kannustus oli kotijoukkueelle sopivan yksipuolista, ja mukaansa tempaavaa.

”Yleisesti ottaen tosi hyvä fiilis. Pystyin noudattamaan pelisuunnitelmaani ja pelasin ehdottomasti parhaan matsini tänä vuonna.”

Australian-kiertue alkuvuonna meni Ruusuvuorelta vähän sivuun, eikä voittoja tai menestystä kertynyt. Niiden otteluiden perusteella Ruusuvuori oli vähän epävarma omasta pelivireestään, vaikka saikin peliään raiteilleen Australian avoimien viimeiseksi jääneessä ottelussa Andrei Rublevia vastaan.

Ottelun viimeinen syöttövuoro kuvasi parhaiten Ruusuvuoren päättäväisyyttä. Hän pudotteli ykkössyöttöjä ruutuun. Cachín ei päässyt mihinkään palloon kunnolla käsiksi, ja peli päättyi pitkäksi menneeseen kämmenvastaukseen.

Metro-areena oli lauantaina lähes viimeistä paikkaa myöten täynnä. Hyvin harvinainen tilanne suomalaisessa tenniksessä.

”Sillä on ihan älytön vaikutus”, Ruusuvuori kehui, vaikka mainitsikin, että iso yleisö tuo vähän lisää paineita ennen ottelua.

”Hyvä energia oli itselläni.”

Espooseen on rakennettu uusi kenttäpinnoite, jota Ruusuvuori piti itselleen sopivana, vaikka syöttövuoroissa matala pomppu vähän yllättikin.

”Todella vaikea tuollaisella alustalla on puolustaa. Hän teki virheitä, kun sain hänet liikkeelle. Silloin tuli kiire”, Ruusuvuori analysoi.

Virtasella oli ennen ottelua luvassa melkeinpä mahdoton tehtävä, mutta toisin kävi. Virtanen (ATP-181) ja Cerúndolo (ATP-31) tarjosivat lauantai-illan kutkuttavimman ottelun, joka huipentui kolmannen erän katkaisupeliin.

Tunnelma kohosi kattopalkkien korkeudelle, kun Virtanen otti 3–1-johdon tiebreakissa. Jättimäinen yllätys alkoi tuntia mahdolliselta, mutta kokemus ratkaisi.

”Olin yhden minibreikin johdossa ja sitten tuli virhe ja tupla [kaksoisvirhe]. Ne olisivat voineet tulla vähän toiseen paikkaan tai johonkin peliin, jota johdin 40-0. Tämä on tennistä”, Virtanen sanoi.

Cerúndolo kävi pitkin ottelua lämpöisenä, mutta osoitti ratkaisuhetkillä viileytensä. Kuudesta viimeisestä pisteestä Virtanen teki virheen viidessä. Se oli liikaa, vaikka hän pelasi kokonaisuutena hienon ottelun.

”Nyt on täysi nollaus, kun pelit jatkuvat huomenna [sunnuntaina]. Yleensä turnaus päättyy tappioon, mutta nyt on kuin uusi turnaus ja finaali siinä”, Virtanen sanoi.

Suomen kapteeni Jarkko Nieminen kehui Virtasen peliä ja näki pelissä elementtejä paljon isommasta.

”Siellä olivat kaikki urheilun draaman ainekset. Kun Otto alkoi ottaa takaviivaan haltuun, hän ohjasi top-30-kaveria suvereenisti”, Nieminen sanoi.

Sunnuntaina ovat vuorossa nelinpeli ja kaksi kaksinpeliä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat