Yksinpurjehduksessa erikoiset säännöt: Tapio Lehtinen voi voittaa koko kisan, vaikka hänen veneensä upposi meren pohjaan

Golden Globe Racea pitkään johtanut Simon Curwen putosi lohdutusluokkaan, kun hän joutui käymään maissa korjauttamassa venettään.

Tapio Lehtinen pelastautui Hongkongin lipun alla matkanneeseen rahtialukseen 19. marraskuuta 2022.

8.2. 11:12

Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen haaksirikkoutui Golden Globe Racessa (GGR) 18. marraskuuta, mutta hän voi silti voittaa vielä koko kilpailun.

Tämä johtuu kisan erikoisista säännöistä, joiden mukaan yksinpurjehtija ei voi jatkaa pääluokassa, jos hän käy välillä maissa korjauttamassa venettään tai muusta syystä.

Kisaa lähes alusta asti johtanut britti Simon Curwen joutui rantautumaan Chileen korjaamaan veneensä tuuliperäsintä. Näin hän putoaa kisan alempaan, niin sanottuun Chichester-luokkaan.

Curwenin lisäksi Chichester-luokassa on kaksi muuta venettä: eteläafrikkalainen Jeremy Bagshaw ja britti Guy Waites. He saavat jatkaa kilpailua maaliin Les Sables-d’Olonneen, jos pystyvät.

Chichester-luokkaan ja muiden keskeyttämisten takia Lehtinen on yllättäen noussut kilpailussa viidenneksi. Hän oli samalla sijalla edellisessä GGR-kisassa keväällä 2019, mutta tuli silloin maaliin.

Kun Lehtisen Asteria-vene upposi Intian valtameren ja Eteläisen valtameren rajapinnassa 18. marraskuussa, hän oli kilpailussa Curwenin jälkeen toisena. Osa hänen perässään tulleista veneistä jätti myöhemmin leikin kesken Kapkaupungissa, jonka suomalaiskippari oli jo ohittanut.

Jos kisan kärkinelikko joutuisi ongelmiin ja käymään maissa, Lehtinen voisi voittaa kilpailun.

Yksinpurjehdusta johtaa nyt eteläafrikkalainen Kirsten Neuschäfer, joka löysi Lehtisen pelastuslautasta merellä. Neuschäferin veneestä Lehtinen pelastautui seuraavana päivänä paikalle tulleeseen rahtialukseen.

Toisena on intialainen Abhilash Tomy, joka kärsi haaksirikon edellisessä kisassa. Kaksi muuta pääluokassa jatkavaa venettä ovat itävaltalainen Michael Guggenberger ja englantilainen Ian Herbert-Jones.

Tiistaina Neuschäfer ja Tomy joutuivat myrskyyn, 1 100 merimailia, noin 2 000 kilometriä luoteeseen Kap Hornista Eteläisellä valtamerellä.

GGR:n kisatoimiston mukaan Neuschäferin veneen spinaakkerin puomi on rikkoutunut, minkä takia hän ei saa enää kaikkea irti Minnehaha-veneensä nopeusominaisuuksista. Tomy käytti lähes vuorokauden korjaten veneensä purjeita ja rikiä.

Lehtinen on pahoillaan kilpakumppaniensa epäonnesta.

”Sijoitus pitäisi parantua oman onnistumisen, ei muiden epäonnistumisen kautta. Minua harmittaa perhanasti, etten saanut purjehtia kisaa loppuun. Minulle tärkeätä on purjehdus ja jännittävä kilpailutilanne hyvien vastustajien kanssa”, Lehtinen sanoo.

Lehtinen aikoo mennä keväällä GGR-kisan palkintojenjakotilaisuuteen Les Sables-d’Olonneen, muttei voittajana.

”En toivo, että päätyisin voittajaksi. Se ei olisi ilon aihe. Kilpakumppanit ovat hyviä ystäviäni.”

Chichester-luokan nimi juontaa englantilaiseen yksinpurjehtijaan Francis Chichesteriin, joka lähti syksyllä 1966 purjehtimaan yksin maapallon ympäri.

Hän pysähtyi kahdeksi kuukaudeksi Australiassa ja jatkoi Kap Hornin ympäri Englantiin juhlittuna sankarina. Chichesterin purjehdus loi pohjaa tuleville yksinpurjehduskilpailuille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat