Heitetäänkö Manchester City ulos Valioliigasta? Seura hankki jo juristin, jonka palkkio on hämmentävä

Manchester Cityn epäillään rikkoneen yli sataa kohtaa Valioliigan säännöistä. Seuraavaksi kolmen hengen komissio kuulee osapuolia, jonka jälkeen on odotettavissa päätös mahdollisista rangaistuksista.

Manchester Cityn päävalmentajasta Pep Guardiolasta on stadionin lähellä muraali, jonka avulla kerätään rahaa hyväntekeväisyyteen.

12.2. 10:00 | Päivitetty 12.2. 14:04

Jalkapallon Englannin Valioliigan suurin puheenaihe on usein Manchester City. Milloin joukkue on ylivoimainen, milloin seura hankkii Erling Braut Haalandin iskemään maaleja ja milloin seuran omistus puhuttaa.

Nyt kohu liittyy tiiviisti jälkimmäiseen, sillä Valioliiga syyttää Manchester Cityä taloudellisten sääntöjen rikkomisesta. Kyse ei ole yhdestä tai kahdesta rikkomuksesta: syytteet koskevat yli sataa epäiltyä rikkomusta vuosina 2009–2018.

Seuran omistajaksi tuli vuonna 2008 Abu Dhabin kuninkaalliseen perheeseen kuuluva sheikki Mansour. Joukkue on voittanut sen jälkeen kuusi Valioliigan mestaruutta. Seura on kiistänyt syytökset.

Cityn manageri Pep Guardiola totesi, että jos omistajat ovat hänelle valehdelleet, hän häipyy seurasta. Perjantaina Guardiola tosin arvosteli muita seuroja Cityn syyttämisestä ja totesi: ”Meidät on jo tuomittu. Olen varma, että todistamme syyttömyytemme.”

Valioliigan tutkimukset kestivät yli neljä vuotta, ja se julkisti syytöskohdat maanantaina ilmoittamatta asiasta etukäteen Manchester Citylle.

Syytösten julkistaminen juuri nyt voi liittyä myös siihen, että Britannian hallitus haluaisi perustaa riippumattoman paneelin tällaisten asioiden käsittelyyn. Ulostulollaan Valioliiga mahdollisesti pyrkii osoittamaan, että se osaa hoitaa itse nämä asiat.

Manchester Cityn kannattajia saapui viime toukokuussa otteluun Etihad-stadionille.

Millaisista rikkomuksista Cityä syytetään?

Käytännössä syytteitä on kahdentyyppisiä. Cityn epäillään keinotekoisesti rahoittaneen toimintaansa. Kun talouden reilun pelin sääntöihin (FFP) hyväksytään mainonnasta ja sponsorisopimuksilla saatu rahoitus, Cityn rahoituksesta epäillään ison osan tulleen seuran omistajilta, mutta tämäkin rahoitus olisi naamioitu sponsorituloiksi.

Toiset syytteet koskevat palkkioiden pimittämistä toisiin yhtiöihin. Cityn epäillään muun muassa maksaneen manageriensa palkkioita omistajien muihin yhtiöihin ja vain pieni osa on näkynyt Cityn tileillä.

Lisäksi muun muassa pelaaja-agenttien palkkioita epäillään maksetun ”salaisesti”. Cityssä pelanneen Yaya Tourén managerina ollut Dimitri Seluk ehti jo kertoa The Guardianille, että ”kaikki oli läpinäkyvää eikä pöydän alta tullut mitään”.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Valioliiga on kutsunut arvostetun urheiluasioihin perehtyneen juristin Murray Rosenin kokoamaan kolmihenkisen komission, joka hoitaa asianosaisten kuulemisen. Vähintään yhden komission jäsenen pitää olla talousasiantuntija.

Kuulemiset tehdään yksityisesti eikä niiden kestoa ole mitenkään rajoitettu. The Guardianin haastatteleman oikeusasiantuntijan arvion mukaan kuulemisiin menee kuukausia.

Kun komissio julkaisee päätöksensä, kumpikin osapuoli eli Valioliiga ja Manchester City, voivat pyytää muutoksenhakua välimiesmenettelyssä. Tässä kohtaa ollaan uuden äärellä: ”välimiesten” pitää olla ”ulkopuolisia henkilöitä” eli he eivät ole aiemmin saaneet olla tekemisissä käsiteltävän asian kanssa.

Välimieskäsittely on siten täysin eri asia kuin Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin (Cas), johon City valitti Euroopan jalkapalloliiton (Uefa) päätöksestä vuonna 2020.

Tuolloin Uefan lätkäisemä kahden vuoden osallistumiskielto eurocupeihin ja 30 miljoonan euron sakko vaihtui 10 miljoonan euron sakkoihin ilman kieltoja. Kyse oli tuolloinkin talouden reilun pelin sääntöjen rikkomisesta.

Nyt City (tai Valioliiga) ei voi valittaa Casiin, koska Valioliigan säännöt kieltävät sen. Sen sijaan jos välimiesmenettelykään ei miellytä, asian voi viedä Britanniassa oikeuteen.

David Pannick

City palkkasi jo juristin komission kuulemisia varten. David Pannick on edustanut Cityä aiemminkin, ja hän on tullut myös tunnetuksi entisen pääministerin Boris Johnsonin puolustamisesta erilaisissa kohuissa.

Pannick on tunnettu myös kovista palkkioistaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan Pannickin korvaus on 400 000 puntaa (450 000 euroa) viikossa eli suunnilleen sama, minkä City maksaa parhaiten palkatulle pelaajalleen Kevin De Bruynelle.

Millaisia rangaistuksia City voi saada?

Jos City todetaan syylliseksi sääntöjen rikkomiseen, rangaistusasteikko on hyvin laaja.

”Rangaistus voi olla mitä tahansa ’älä tee näin toisten’ -huomautuksesta sakkoihin, sarjapisteiden pudottamiseen, mestaruuksien poistamiseen tai jopa pudottamiseen pois Valioliigasta”, sanoo jalkapallon talousasiantuntija Kieran Maguire BBC:lle.

Manchester City pelaa kotiottelunsa Etihad-stadionilla.

Erilaisista rikkomuksista on aiemmin eri sarjoissa annettu hyvin erilaisia rangaistuksia.

Kun Queen’s Park Rangers rikkoi Valioliigan pelaajasiirtosääntöjä vuonna 2011, se välttyi pistemenetyksiltä ja sai alle miljoonan euron sakot. Skotlannin liigassa pelannut Glasgow Rangers pudotettiin neljännelle sarjatasolle taloussotkujensa takia. Tuoreimpana Juventukselta vähennettiin Italian liigassa 15 sarjapistettä pelaajakauppojen yhteydessä vääristeltyjen taseiden takia.

Nämä esimerkit eivät kuitenkaan ole laajuudessaan samaa tasoa kuin Cityyn kohdistuneet epäilyt, mutta Britanniassa asiantuntijat eivät juurikaan usko sarjapaikan menettämiseen. Tässä olisi vielä erillinen kuvio, sillä komissio voisi päättää ”karkottamisesta” Valioliigasta, mutta Englannin liigajalkapalloilun (EFL) pitäisi päättää sarjataso: Mestaruussarja, Ykkösliiga vai Kakkosliiga.

”En usko Valioliigalla olevan kanttia [pudottamiseen]. Jos heidät todetaan syylliseksi, heille tulee pistemenetyksiä”, uskoo Crystal Palacen entinen puheenjohtaja Simon Jordan kommentissaan Talksportille.

Ja lopuksi: jos City todetaan syylliseksi, mitä siitä seuraa rangaistusten lisäksi?

”Muitakin seuroja vastaan on esitetty syytöksiä, joten tuleeko tästä lumipalloilmiö? Luoko se noidankehän Valioliigaan, jossa jokainen osoittaa toisiaan sormella?” kysyy Maguire BBC:llä.

Oikaisu: Jutun pääkuvassa luki aiemmin virheellisesti, että Pep Guardiolasta olisi maalattu muraali sen jälkeen, kun Valioliiga esitti epäilynsä Cityn väärinkäytöksistä tulivat julki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat