Golf on erinomainen iäkkäimpien ihmisten liikuntamuoto, joka pitää yllä terveyttä ja hyvinvointia, selviää Itä-Suomen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.
Tutkimuksen mukaan golfin pelaaminen on yksi parhaista tavoista pitää sydän terveenä eläkkeellä.
Täysi 18-reikäinen golfkierros on parempi kuin tavallinen kävely kolestrolin, verenpaineen ja verensokeritason hallinnassa. Nämä taas vähentävät sydänkohtausten ja aivohalvausten riskiä.
Tutkimuksessa selvitettiin yksittäisen golfkierroksen sekä sauvakävelyn ja kävelylenkin välittömiä vaikutuksia sydän- ja verensuoniterveyteen. Kaikki kolme liikuntamuotoa laskivat tutkimukseen osallistuneiden verenpainetta.
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa oli mukana terveitä yli 65-vuotiaita, jotka olivat kaikki innokkaita golfaajia.
Tutkittavia seurattiin täyden golfkierroksen, 5,7 kilometrin kävelyn ja saman matkan sauvakävelyssä. Heidän verenpaineensa, kolesterolinsa ja verensokerinsa mitattiin ennen ja jälkeen harjoituksia.
Golfilla oli suurin vaikutus veren rasvojen, mukaan lukien kolesterolin, alentamiseen ja verensokerin pitämiseen vakaana, mikä pienensi sydänsairauksien ja diabeteksen riskiä.
BMJ Open Sport & Exercise Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana kuusitoista miestä ja yhdeksän naista, jotka pelasivat golfia vähintään kerran viikossa.
Tutkimuksen johtava kirjoittaja Julia Kettisen mukaan golfia pidetään matalan tai kohtalaisen intensiivisenä harjoituksena, koska se sisältää pysähdyksiä, odottamista ja pelistrategian suunnittelua, mikä laskee sykettä pelin aikana.
Vaikka golf tarjosi vähemmän intensiivistä harjoittelua, se kulutti yleisesti enemmän energiaa. Yksi pelikierros kesti yleensä kauemmin kuin sauvakävelylenkki, noin neljä tuntia.
Osallistujat kävelivät keskimäärin 13 446 askelta verrattuna 7 000 askeleen kävelyn aikana.
”Näitä vanhemmille väestölle hyvin soveltuvia liikuntamuotoja voi suositella terveille iäkkäille terveyden edistämisen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyn tueksi”, Kettinen sanoo tutkimuksessa.
Kettinen on tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja sekä liikunta- ja urheilulääketieteen väitöskirjatutkija Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksiköstä.
Tutkimuksen muut kirjoittajat ovat Heikki Tikkanen ja Mika Venojärvi.