Mikään ei ole muuttunut viime vuoden helmikuusta. Näin totesi 35 maan ryhmä perjantain kokouksessaan, jonka päätöslauselmassa vaaditaan venäläisten ja valkovenäläisten sulkemista Pariisin vuoden 2024 olympialaisista.
Kokoukseen osallistuneen Suomen edustajan, tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosen (kesk.) mukaan kokouksen päätöslauselmassa kyseenalaistetaan venäläisten ja valkovenäläisten osallistuminen olympialaisiin puolueettomina urheilijoina.
”Kokous oli mielestäni huojentava siinä mielessä, että kaikki olivat yksimielisiä”, ministeri Honkonen sanoi sunnuntaina.
35 maan ryhmään kuuluvat Pohjoismaiden lisäksi Yhdysvallat, Australia, Etelä-Korea, Saksa, Ranska, Britannia, Japani, Ukraina ja Baltian maat. Saksalainen urheilutoimittaja Jens Weinreich julkaisi Twitterissä kokoukseen osallistuneiden henkilöiden nimet.
Britannian koolle kutsuma etäkokous alkoi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puheella. Zelenskyi vetosi kaikkiin kokouksen osallistujamaihin, että venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita ei tulisi päästää kansainvälisiin kilpailuihin.
”Ymmärrän paremmin kuin hyvin hänen vetoomustaan. Käytin itse kokouksessa ennalta sovitun puheenvuoron, jossa sanoin, että Suomi on edelleen sillä kannalla, että Venäjää ja Valko-Venäjää ei pidä ottaa mukaan urheilukisoihin. Totesin, että Suomi on avoin ehdotukselle, miten asiassa yhdessä edetään”, Honkonen sanoi.
Venäjä ja Valko-Venäjä suljettiin kansainvälisistä urheilukisoista sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan ja hyödynsi Valko-Venäjän aluetta hyökkäyksessään. Nyt Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on kuitenkin esittänyt, että venäläiset ja valkovenäläiset voisivat tietyin erityisehdoin osallistua olympialaisiin puolueettomina urheilijoina.
Honkosen mukaan kaikki perjantain kokouksessa puheenvuoronsa käyttäneet maat olivat aika lailla samanmielisiä. Honkonen huomauttaa, että maailmassa on paljon muitakin maita, ja suhtautuminen Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa vaihtelee maanosistakin riippuen. Honkosen mielestä Euroopan tulisi olla asiassa yhtenäinen.
”Britannia totesi kokouksen yhteenvedossa, että mikään ei ole muuttunut viime vuoden helmikuusta, jolloin linjattiin, että kyseiset maat on syytä pitää poissa kansainvälisistä urheilukisoista.”
Honkonen on saanut Britannian laatiman päätöslauselmaluonnoksen, jonka hän aikoo allekirjoittaa. Päätöslauselma on Honkosen mukaan aikaisemman linjan mukainen ja keskittyy olympialaisiin.
”Päätöslauselmassa sanotaan, että nyt ei ole oikea aika pohtia tien aukaisemista venäläisille ja valkovenäläisille urheilijoille olympialaisiin palaamiseksi. Tässä todetaan myös huoli siitä, kuinka näiden maiden urheilijoiden olisi oikeasti mahdollista olla täysin puolueettomana ilman identifioitumista heidän maihinsa.”
Honkonen ei hyväksy venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumista kisoihin puolueettomina urheilijoina.
”Tiedämme oikein hyvin, miten Venäjällä huippu-urheilukoneisto on todella lähellä Vladimir Putinin hallintoa. Sen tietäen on vaikea hyväksyä, että venäläiset osallistuisivat kilpailuihin.”
”On hyvä korostaa sitä, että maiden hallitukset eivät tee asiasta päätöstä vaan Kansainvälinen olympiakomitea olympialaisten kohdalla ja kansainväliset lajiliitot muiden kilpailujen kohdalla.”
Olympiaboikotista ei vielä puhuttu.
”Se ei ollut tämän kokouksen aiheena. Nyt pyritään ennen kaikkea vaikuttamaan Kansainvälisen olympiakomitean päätöksentekoon kokouksen päätöslauselmalla.”
”En halua mennä boikottikeskusteluun vielä, enkä menekään. Nyt pitää ensin pyrkiä vaikuttamaan. Jos KOK tekisikin sellaisen ratkaisun, että venäläiset tulisivat puolueettomina urheilijoina olympialaisiin, en halua, että silloin yksittäisiä urheilijoita painostetaan asiassa. Haluan suojella suomalaisia urheilijoita siltä, että heidän moraaliansa silloin kyseenalaistetaan.”
Europarlamentaarikko ja Belgian entinen pääministeri Guy Verhofstadt ehdotti Twitterissä, että Euroopan parlamentti sanktioisi venäläiset urheilijat.
”Se on Euroopan parlamentin asia. En pysty ottamaan siihen kantaa lyhyellä mietinnällä. Voi olla, että tuollaistakin joudutaan pohtimaan, jos KOK tekee toisenlaisia päätöksiä”, Honkonen sanoi.
”Tämä on kansainväliselle urheiluyhteisölle ja olympialiikkeelle haastavin paikka pitkään aikaan ihan liikkeen tulevaisuuden kannalta. Sen takia toivon, että KOK tekisi viisaita ratkaisuja.”