Yle: Suomen yleisurheilu­tähti kärsii ylirasituksesta Urhean laitevian seurauksena

Keskimatkojen SE-nainen Sara Lappalainen on asunut Urhean kampuksen vuoristo-olosuhteissa, mutta väärässä korkeudessa.

Sara Lappalainen vauhdissa Münchenin olympiastadionilla elokuussa 2022. Tuolloin vielä nimellä Kuivisto.

12.2. 14:29

Kaudella 2021 kahden kierroksen ja Eurooppalaisen mailin Suomen ennätykset nimiinsä napannut Sara Lappalainen (o.s. Kuivisto) kärsi viime kesänä terveysongelmista ja joutui jättämään Eugenen MM-kisat väliin. Münchenin EM-kisoihin hän kuntoutui, mutta vire ei ollut sairastelujen jälkeen paras mahdollinen: porvoolainen karsiutui 800 metrillä välierissä.

Kova onni tuntuu kiusaavan yhä Lappalaista. Yle uutisoi lauantaina, että Lappalaisen hallikausi on saanut ikävän käänteen. Keskimatkuri on joutunut ylirasitustilaan harjoitellessaan Urhean kampuksella Helsingissä.

Urhean asuntolassa on mahdollista elää vuoristo-olosuhteita vastaavassa huoneessa. Kun korkean paikan leiri pystytään toteuttamaan Helsingin Mäkelänrinteessä, urheilijan ei tarvitse lentää ulkomaille vuoristoleirille.

Urhean tilat ovat uudet, mutta ne ovat ehtineet saada kestävyyslajien urheilijoilta kiitosta. Nyt tapahtui kuitenkin ikävä moka, kun laitevika muutti Lappalaisen majapaikan korkeuden 2 000 metristä 3 000 metriin.

”Todennäköisesti ehdin olla liian korkealla yli viikon. Teimme tosi kovia harjoituksia, palautuminen kärsi ja kroppa meni ihan sekaisin”, Lappalainen kertoi Yle Urheilulle.

Hän sanoi olevansa tilanteessa, jossa askel tökkii pahasti.

”Juoksu ei kulje mihinkään.”

Laitteistossa olleesta teknisestä viasta Lappalaisella ei ole tarkempia tietoja.

”Taustalla on inhimillinen virhe, vaikka tietenkään näin ei saisi käydä. Mutta en halua syytellä tässä Urheaa. Uudet ja upeat tilat on varta vasten meille rakennettu, eikä tällaista vahinkoa siellä kukaan tahallaan tehnyt. Jatkossa täytyy seurata huoneen happipitoisuutta omalla mittarilla”, Lappalainen sanoi Ylellä.

Lappalaisen tarkoitus oli kilpailla sunnuntaina Pohjoismaiden hallimestaruuskilpailuissa Ruotsissa. Ne kilpailut jäävät väliin, ja koko hallikausi saattaa olla uhattuna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat