HIFK:n kultakypärä on tarjolla harvinaisen halvalla – Kristian Vesalaisen uroteot eivät riittäneet Ilvestä vastaan

HIFK:n koko kauden maalimäärä on edelleen poikkeuksellisen alhainen. Ilves-vieraspelissä maalinteko oli Kristian Vesalaisen varassa.

Kristian Vesalainen (vas.) iski Ilvestä vastaan HIFK:n molemmat maalit. Vesalainen pelasi Tampereella Nokia-areenassa ensimmäistä kertaa.

15.2. 21:33

Tampere.

Ilves‒HIFK 3‒2

Liigan otteluissa joukkueen parhaan pistemiehen tunnistaa helposti tämän käyttämästä kultaisesta kypärästä.

Helsingin IFK:n kultakypärä on tällä hetkellä tarjolla harvinaisen halvalla. Keskiviikkona Ilvestä vastaan kauden 49:nnessä ottelussa sitä kantoi 29 pisteen Eetu Koivistoinen.

IFK:n kaksi pistetahdiltaan tehokkainta hyökkääjää on pelannut vajaan kauden. Heistä Kristian Vesalainen liittyi mukaan marraskuussa aloitettuaan kauden Ruotsissa. Julius Nättinen on puolestaan kärsinyt loukkaantumisista.

Ilvestä vastaan Nättinen oli yhä sivussa, mutta Vesalainen loisti joukkueensa ylivoimaisesti vaarallisimpana pelaajana. Hän pamautti Victor Berglundin syötöistä kaksi lähes identtistä ylivoimamaalia.

Vesalaisen uroteot eivät riittäneet sarjapisteisiin. Heikosti aloittanut HIFK sai illan edetessä koko ajan vahvemmin otetta pelistä, mutta silti se hävisi maalein 2–3 (1–2, 1–1, 0–0).

”Emme olleet ihan alussa hereillä, mutta toisessa ja kolmannessa erässä pääsimme peliin paremmin mukaan. Molemmat joukkueet pelasivat tänään hyvää lätkää, oli ilo pelata”, Vesalainen kommentoi.

Hiljattain yksivuotisen jatkosopimuksen solminut Vesalainen pelasi Tampereen uudenkarheassa Nokia-areenassa vasta ensimmäistä kertaa.

Vaikka debyytti Leijonissa on yhä tekemättä, nykyvireellä ei ole täysin mahdotonta, että monenlaisissa rooleissa käyttökelpoinen hyökkääjä palaisi Tampereelle keväällä MM-kisojen merkeissä.

”En ole oikein vielä miettinyt asiaa. Toki haluaisin tehdä maajoukkue­debyytin jossain kohdassa, mutta ensin eteen tulee pleijarit HIFK:n kanssa, ja haluamme mennä niissä pitkälle.”

Perjantain tappio pudotti IFK:n yhdeksänneksi Ässien taakse. Suora paikka puolivälieriin alkaa olla kovan työn takana.

Koivistoisen tahti vastaa noin 36 pisteen kautta. Jos vajaaksi jäänyt koronakausi 2020‒2021 otetaan pois laskuista, tuo määrä on riittänyt IFK:n sisäisen pistepörssin voittoon viimeksi SM-sarjassa kaudella 1971‒1972.

Tuolloin kausi oli 32 ottelun mittainen eli lähes puolet nykyistä 60 ottelun runkosarjaa lyhyempi. Liiga-ajoilta heikoin lukema on Joakim Erikssonin kymmenen vuoden takaiset 37 pistettä.

Kauden heikosti aloittanut, mutta ennätykselliseen pisteputkeen äskettäin intoutunut IFK on tehnyt ottelua kohden vain 2,29 maalia. Koko kauden mitalla se tarkoittaisi 137 tehtyä maalia.

Lukema olisi seuran liigahistorian huonoin. Kaudella 2016‒2017 IFK kompuroi 138 tehdyn maalin saldoon.

Erityisen kuiva jakso IFK:lla oli lokakuussa, kun kymmenessä pelissä syntyi vain 13 maalia. Tammikuussa tahti oli täysin eri luokkaa: 11 pelissä verkko heilui 32 kertaa.

Vesalaisella on ollut valtavan piristävä vaikutus HIFK:n hyökkäyspeliin, vaikka alku olikin haastava. Toinen onnistunut hankinta on ollut Vesalaisen maalit syöttänyt Berglund, kiekollisesti taitava puolustaja.

Seuraavaksi IFK kohtaa perjantaina kotiluolassaan SaiPan, joka heitti tällä kaudella liigajoukkueista ensimmäisenä pyyhkeen kehään. Tuon ottelun häviäminen olisi IFK:lle suoranainen farssi.

Tyhjennysmyynteihin liittyi myöhemmin myös Vaasan Sport. Ennen kuin siirtoraja umpeutui keskiviikon ja torstain välisenä yönä, ehti Sport kaupata pois kuusi parasta pistemiestään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat