Norjan liitto vaatii tutkintaa Fifan ihmisoikeustyöstä – Palloliitto tukee vaatimusta

Norjan jalkapalloliitto on pyytänyt Fifan kongressia tutkimaan, onko kansainvälinen jalkapalloliitto noudattanut ihmisoikeuspolitiikkaansa. Suomen Palloliitto tukee asian selvittämistä.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino osallistui Fifan seurajoukkueiden MM-turnauksen palkintojenjakoon Marokon Rabatissa 11. helmikuuta.

15.2. 10:54

Qatarin jalkapallon MM-turnauksen perinnön ja likapyykin selvittäminen on vielä kesken. Norjan jalkapalloliitto vaatii nyt Kansainväliseltä jalkapalloliiton Fifan maaliskuun kongressilta tutkintaa siitä, onko Fifa noudattanut turnaukseen liittyen omaa ihmisoikeuskäytäntöään.

Norjan liiton esityksessä on kaksi eri kohtaa. Ensimmäinen kohta koskee sitä, miten Qatarin MM-turnaus aiheutti vahinkoja ja siirtotyöntekijöille maksettavien korvausten maksuvelvollisuutta. Toinen kohta koskee sitä, kuinka ihmisoikeuskäytännön velvoitteista on huolehdittava tulevissa MM-turnauksissa.

Qatarin MM-turnauksen aikana ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch, Amnesty, Fair Square ja Equidem sanoivat, että Fifa ei ole täyttänyt ihmisoikeuksiin liittyviä velvoitteitaan.

Järjestöjen kannanoton mukaan Fifa kieltäytyy sitoutumasta maksuihin, joilla korvattaisiin siirtotyöntekijöille ja heidän perheilleen väärinkäytökset Qatarin MM-turnauksen rakennustöiden aikana. Järjestöjen mukaan lupaukset korvauksista ovat jääneet täyttämättä.

Norjan liiton puheenjohtaja Lise Klaveness kertoi Norjan tietotoimiston haastattelussa lähettäneensä Fifan kongressille kirjeen, jolla hän vaatii puheenvuoroa aiheesta Fifan kongressissa. Puheenvuoron pyytämisellä Norjan liitto haluaa varmistaa, että asia on Fifan kongressin asialistalla.

Norjan jalkapalloliitto kuuluu Euroopan jalkapalloliiton Uefan ihmisoikeustyöryhmään, jossa on kymmenen maan liitot. Kirjettä ei ole lähetetty ihmisoikeustyöryhmän nimissä.

Klaveness kertoi haastattelussa, että Uefan ihmisoikeustyöryhmä matkustaa kesällä Qatarin Dohaan saadakseen raportin siitä, mitä maassa on tapahtunut MM-turnauksen jälkeen.

”Qatarista on tullut masentavia raportteja. Monia hyviä ja potentiaalisia uudistuksia on peruttu”, Klaveness totesi.

Suomen Palloliiton pääsihteerin Marco Casagranden mukaan Palloliitto tukee selvitystyötä.

”Olemme koko ajan tukeneet sitä, että asia etenee. Yksityiskohdista pitää päättää pohjoismaisten liittojen kesken, ja myös Uefan ihmisoikeustyöryhmässä. Selvää on, että Suomen Palloliitto on tukee asian selvittämistä”, Marco Casagrande sanoo.

”Uskon, että Fifa reagoi ja vastaa kirjeeseen tavalla tai toisella viimeistään kongressissa. Fifa varmasti myös tapaa Uefan työryhmän maaliskuun alussa.”

Pohjoismaiset jalkapalloliitot tapaavat myös ennen Fifan kongressia ja sopivat mahdollisesti yhteisestä linjastaan.

Qatarin MM-turnauksen aikana ihmisoikeustyöryhmä puhui samoista aiheista Fifan johdon kanssa. Suomen Palloliitto ei kuulu Uefan ihmisoikeustyöryhmään mutta oli ulkopuolisena tahona mukana Qatarissa pidetyssä kokouksessa.

”Silloinkin Fifa kertoi, että nämä asiat tehdään, ja kisojen perinnön yksityiskohdista sovitaan kisojen jälkeen. Norjan liitto haluaa kirjeellä varmistaa, että asia ei jää pelkästään Fifan ilmoituksen varaan. Fifa tietää, että siltä odotetaan vastauksia”, Casagrande sanoo.

”Jos vastauksia ei saada sitten varmasti pidetään puheenvuoroja siitä, mihin toimenpiteisiin pitäisi ryhtyä.”

Norja on asiassa hyvin aktiivinen. Siihen on Casagranden mukaan yhtenä syynä se, että Norjan jalkapalloliiton valtuuston päätös velvoittaa liiton puheenjohtajaa toimimaan aktiivisesti ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta.

Klaveness kertoi Norjan tietotoimiston haastattelussa, että Norjan liitto toivoo useamman maan osallistuvan kirjeen aloittamaan keskusteluun.

Kansainvälisen jalkapalloliiton 73:s kongressi pidetään 16. maaliskuuta Ruandan Kigalissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat