Suomalais­valmentajan kohupesti Saudi-Arabiassa saa kritiikkiä: ”Palvelee poliittisia pyrkimyksiä”

Ihmisoikeusliiton Kaari Mattila arvostelee Rosa Lappi-Seppälän kohupäätöstä.

Rosa Lappi-Seppälä siirtyy Saudi-Arabian naisten maajoukkueen valmentajaksi.

15.2. 19:16

Rosa Lappi-Seppälä, 48, on Saudi-Arabian naisten jalkapallomaajoukkueen uusi päävalmentaja.

Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila kommentoi uutista Twitterissä lyhyesti: ”Huoh.”

Suomalaisvalmentajan päätöstä on laajasti kyseenalaistettu, koska Saudi-Arabiassa ihmisoikeuksia rikotaan räikeästi. Islamilaisessa valtiossa erityisesti naisten asema on huono.

Ihmisoikeusasiantuntija Mattila toteaa, että Saudi-Arabia käyttää urheilua vahvistaakseen poliittista valta-asemaansa. Maan joukkueet ovat näin ollen osa valtakoneistoa.

”Urheilu on valjastettu osaksi maan geopoliittisia pyrkimyksiä ja totta kai kaikki siellä perustetut joukkueet tai niissä mukana olijat tukevat Saudi-Arabian projektia”, Mattila toteaa.

”Rinnastaisin tämän Venäjään ja Kiinaan, jotka saivat kansainvälisiä kisoja isännöitäväkseen. Tavallaan kaikki ne maat, jotka ovat olleet silottelemassa niitä kisoja, ovat vahingossa tai tiedostaen vahvistaneet esimerkiksi Putinin Venäjää.”

Saudi-Arabia hakee yhdessä Kreikan ja Egyptin kanssa jalkapallon MM-kisoja vuonna 2030. Kiinalle esimerkiksi annettiin järjestettäväksi vuoden 2008 kesäolympialaiset sekä vuoden 2022 talviolympialaiset, vaikka maassa on raportoitu vakavia ihmisoikeusongelmia.

Qatarissa puolestaan järjestettiin vuonna 2022 jalkapallon MM-kisat. Kisajärjestelyjen aikana kuoli paljon siirtotyöläisiä.

Mattila toteaa, että Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on unohtanut oman ihmisoikeuslinjauksensa, kun liiton johto luo aktiivisesti suhteita oikeuksia loukkaavien maiden kanssa.

Cristiano Ronaldo pelaa nykyään Saudi-Arabiassa, mikä palvelee maan poliittisia pyrkimyksiä.

Naisten maajoukkueen perustamisen ja huippuvalmentajan palkkaamisen voisi tavallaan nähdä hienona edistysaskeleena Saudi-Arabiassa, jossa naiset eivät ole ennen saaneet urheilla.

Mattilan mukaan se on vain osa suurta strategiaa.

Autoritäärisen valtion hallinto pyrkii näyttämään paremmalta sekä kansainvälisesti että kansallisesti.

Saudi-Arabian naisten jalkapallomaajoukkueen toiminta voidaan myös nähdä keinona tavoitella urheilun suurvalta-asemaa.

Samaan aikaan, kun naisten asemaa vaikutetaan Saudi-Arabiassa parantavan, maassa yhä vangitaan ihmisiä mielipiteidensä takia ja kidutetaan poliittisia vankeja. Teloitukset ovat Saudi-Arabiassa edelleen yleisiä.

Ilmeisistä ihmisoikeusloukkauksista huolimatta Saudi-Arabia on onnistunut värväämään merkittäviä urheilun supertähtiä, kuten Cristiano Ronaldon, mannekiinikseen. Suomalaisvalmentajan pesti voidaan nähdä jatkumona vuosia jatkuneelle kiiltokuvan rakentamiselle.

”Toivottavasti sinne menevät urheilijat ja valmentajat ymmärtävät, että se palvelee Saudi-Arabian poliittisia pyrkimyksiä”, Mattila sanoo.

Mattila toteaa, ettei yhdellä joukkueella ei ole suurta merkitystä globaalissa tilanteessa, jossa useat valtiot systemaattisesti sortavat ihmisoikeuksia.

Eikä ihmisoikeuksien edistäminen voikaan olla yksittäisten urheilijoiden tai valmentajien vastuulla.

”Jos on huipulla, voi miettiä kenen omistamassa joukkueessa haluaa pelata, mutta ihmisoikeusongelmien turvaamisesta päävastuu on urheilun organisaatioilla ja valtioilla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat