MM-mitalisti Sinem Kurtbay liittyy Tulikettu-veneen tiimiin

Myös olympiamitalisti Mikaela Wulff ja nuorten maailmanmestari Oskari Muhonen hakevat uralleen kansainvälistä nostetta suomalaisen avomeriveneen kyydissä Karibialla pidettävässä kilpailussa.

Suomalainen Tulikettu-vene on niin sanottu foilivene, jossa on kantosiipi.

16.2. 14:18

Arto Linnervuon kipparoima Tulikettu-vene jatkaa kilpailujaan avomeripurjehduksessa uusitulla kokoonpanolla.

Olympialuokissa purjehtivat Sinem Kurtbay, Mikaela Wulff ja Oskari Muhonen liittyvät Tulikettu-tiimiin maanantaina Antigualta käynnistyvässä RORC Caribbean 600 -kilpailussa.

Purjehtijat Stu Bannatyne, Mikaela Wulff ja Sinem Kurtbay Tuliketun kannella.

Kurtbay kuuluu yhdessä parinsa Akseli Keskisen kanssa mitalitoivoihin Pariisin olympiaregatassa vuonna 2024 Nacra 17 -luokassa. Viime vuonna pari purjehti EM-hopeaa ja MM-pronssia.

”Tulikettu on minulle täydellinen projekti. Saan kisakokemusta isosta veneestä ja avomerikilpailusta jo tässä vaiheessa uraani, vaikka Pariisi onkin päätavoitteeni”, Kurtbay sanoo tiedotteessa.

Wulff saavutti vuonna 2012 olympiapronssia Match racing -luokassa Silja Lehtisen ja Silja Kanervan kanssa.

Muhonen on voittanut ensimmäisenä purjehtijana Finnjollissa alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden kolme kertaa vuosina 2017, 2019 ja 2020. Vuonna 2017 hän purjehti Finnjollissa alle 23-vuotiaiden EM-pronssia.

Helsingin Sanomien haastattelussa toukokuussa 2020 Muhonen sanoi olevansa kiinnostunut isoista avomeripurjehduskisoista. Tuliketussa haave toteutuu.

Lue lisää: Oskari Muhonen, 23, on valittu kaksi kertaa Suomen parhaaksi purjehtijaksi. Omasta mielestään hän on vasta ”kasvavalla käyrällä”.

Muhonen tavoittelee paikkaa Pariisin olympiakisoihin 49er-luokassa.

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen purjehtivat 13:nneksi Tokion olympiakisoissa 2021 Nacra 17 -luokassa.

Tulikettu-tiimin kipparin Linnervuon tavoitteena on tasoittaa suomalaisten olympiapurjehtijoiden tietä kohti ammattilaisuutta.

”Tulikettu toimii ponnahduslautana kansainväliselle huipulle”, Linnervuo sanoo.

Myös Tulikettu Racingin valmentaja, nelinkertainen Volvo Ocean Race -purjehduksen voittaja Stu Bannatyne osallistuu kilpailuun Antiguella tiimin mukana.

Näin tiimin kymmenen suomalaista purjehtijaa pääsee ensi kerran uusiseelantilaisen Bannatynen oppiin myös vaativissa kilpailuolosuhteissa.

”Sitä voisi verrata vaikka siihen, että Emil Ruusuvuoren valmentajana olisi Wimbledonin tennisturnauksessa Roger Federer. Bannatyne on meille paras mahdollinen valmentaja urheilullisesti, mutta samalla myös tärkeä neuvonantaja uuden veneemme kehittämisessä”, Linnervuo sanoo.

Tammikuussa Tulikettu purjehti ensimmäisessä avomerikisassaan Lanzarotelta Karibialle 11 päivässä ja 10 tunnissa.

Vene sijoittui Royal Ocean Racing Clubin (RORC) Transatlantic Racessa luokassaan neljänneksi. Kokonaiskilpailussa se oli seitsemäs.

Lue lisää: Tulikettu ylitti Atlantin ja pääsi maaliin hankaluuksista huolimatta: ”Ei saatu viimeistä irti”

Tulikettu-tiimin yhtenä tavoitteena on voittaa RORC-sarjan suurimpia kisoja ja viedä suomalaista avomeripurjehdusta kansainvälisesti eteenpäin.

Tämän vuoden tärkein kisa Tuliketulle on heinäkuussa Rolex Fastnet Race. Legendaarinen avomerikisa on järjestetty joka toinen vuosi 1925 alkaen.

Caribbean 600 -kilpailussa Kurtbay ja Muhonen ovat Tuliketun ruorimiehiä ja Wulff trimmeri. Kolmikosta vain Muhosella on aiempaa kokemusta Tuliketulla purjehtimisesta.

Tuliketulle on sattunut ja tapahtunut paljon vuoden aikana. Viime keväänä sen luultiin uponneen Pohjois-Atlantilla. Kesän alussa se löydettiin ajelehtimassa aavelaivana Portugalin rannikolla.

Syksyllä vene korjattiin ja uudistettiin telakalla Englannissa.

Lue lisää: Kadonneeksi luultu Tulikettu lähtee vihdoin ensimmäiseen kisaansa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat