Miesten huippugolfin perinteiselle pukeutumis­vaatimukselle on vaikea keksiä enää perusteluja

Pukeutuminen on palkintorahojen lisäksi asia, josta tasa-arvo on pysynyt huippugolfissa kaukana, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Jussi-Pekka Reponen.

Skotlannin Robert MacIntyre (3. vas.) ja Uuden-Seelannin Ryan Fox pelasivat shortseissa Euroopan-kiertueen kilpailussa Singaporessa helmikuussa.

19.2. 13:21

Viime vuonna kovan kohun saattelemana toimintansa aloittanutta LIV-kiertuetta on monilla tahoilla pidetty markkinahäirikkönä miesten ammattilaisgolfissa.

Alusta asti oli selvää, että saudimiljoonilla operoiva LIV-kiertue halusi ravistella huippugolfia, ja siinä se on myös onnistunut.

LIV on värvännyt joukon nimekkäitä pelaajia jopa satoihin miljooniin dollareihin yltävillä palkkioilla ja maksaa rutkasti totuttua suurempia palkintorahoja.

Lue lisää: "Vastaavaa ei ole nähty" – Saudi-Arabian maineenpuhdistusoperaatiossa on varaa maksaa jättipalkkioita myös surkeista golf-suorituksista

Perinteiset huippukiertueet, Yhdysvaltojen PGA-kiertue ja Euroopan-kiertue (viralliselta sponsorinimeltään DP World Tour), ovat yrittäneet hillitä lisää huippunimiä tarttumasta LIV:n houkutuksiin muun muassa nostamalla kilpailujen palkintorahoja.

LIV on herättänyt kohua eri puolilla, mutta on ainakin yksi asia, jossa perinteisten kiertueitten olisi mahdollisimman pian syytä ottaa mallia LIV:stä.

Kyse on siitä, että viime syyskuussa LIV antoi pelaajilleen luvan käyttää kilpailuissa shortseja.

Lue lisää: Kohukiertue antaa pelaajien käyttää kilpailuissa shortseja: ”Tarvittiin LIV:n kaltainen häirikkö”

Pakko sonnustautua pitkälahkeisiin housuihin kilpailuissa on vaatimus, jolle on vaikea keksiä nykyaikana järkeviä perusteita.

Euroopan-kiertue on toki jo ottanut varovaisia askelia siihen suuntaan, että shortseja saisi käyttää kilpailuissa vakituisesti.

Esimerkiksi viime viikolla Singaporessa ja sunnuntaina päättyneessä Thaimaan kilpailussa pelaajat saivat käyttää shortseja – mutta vain kuuman sään takia. Sama käytäntö oli viime vuoden lopulla Etelä-Afrikassa pelatussa kilpailussa.

Ensimmäisen kerran tilapäinen lupa käyttää shortseja tuli niin ikään Etelä-Afrikassa vuonna 2019, kun lämpöä oli noin 40 astetta.

Suomalaisista mahdollisuutta kilpailla shortseissa ovat hyödyntäneet ainakin Sami Välimäki ja Kalle Samooja.

Kyse ei ole kuitenkaan vakituisesta vaan tilapäisestä luvasta.

Euroopan-kiertue salli shortsien käytön harjoituskierroksilla jo vuonna 2016, ja sama käytäntö on nykyään myös PGA-kiertueella.

Kaiken järjen mukaan pukeutumisen näkökulmasta ei pitäisi olla kuitenkaan mitään eroa, onko kyseessä harjoitus- vai kilpailupäivä.

Tästäkin syystä on hankala ymmärtää, miksi pelaajat eivät saa itse päättää, milloin on mukavampi käyttää lyhytlahkeisia housuja.

Pukeutuminen onkin palkintorahojen lisäksi asia, josta tasa-arvo on pysynyt kaukana huippugolfissa.

Naiset ovat saaneet kilpailla shortseissa – ja hameissa – jo vuosikymmeniä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat