Elle ja Linnea Ceder Porvoonjoen rannalla Porvoossa.

Ihan hulluina urheiluun

Urheilevat siskokset Linnea ja Elle Ceder ovat suuria lahjakkuuksia lajeissaan. ”Meidän perheessämme ollaan yleensä aika positiivisia.”


11.3. 2:00 | Päivitetty 11.3. 14:08

Porvoo

Sisarukset Linnea ja Elle Ceder hyppäävät korkealle ilmaan, kun he näyttävät ponnistusvoimaansa Porvoonjoen rannalla.

Ponnistusvoimaa riittää, vaikka minne asti. Urheilevista siskoista 20-vuotias Linnea oli vuonna 2020 ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan kahdestoista taitoluistelun EM-kisoissa.

Tavoitteet ovat kuitenkin paljon korkeammalla, kunhan pitkään vaivanneet selkävaivat saadaan sananmukaisesti selätettyä.

Kuusitoistavuotias Elle nousi ensi kertaa aikuisten palkintokorokkeelle helmikuussa yleisurheilun SM-halleissa, joissa hän oli 800 metrillä toinen ennätysajallaan 2.08,29. Aika oli 17- ja 19-vuotiaiden Suomen ennätys. Viime kesänä hän juoksi ulkoradoilla 800 metriä 2.12,20.

Myös 400 metrillä hän juoksi Liikuntamyllyssä halliennätyksensä 56,92. Ulkona meni viime kesänä Kalevan kisoissa alle 56 sekunnin, 55,99.

”Joka vuosi on tullut paljon kehitystä. Kasillakin melkein viisi sekuntia. SM-halleissa löysin uuden vaihteen, kun juoksin koko matkan lujaa”, Helsingin Kisa-Veikkoja HKV:tä edustava Elle sanoo.

Seuraavana viikonloppuina Elle vei kaksi mestaruutta nuorten SM-halleissa Oulussa. Hän voitti 17-vuotiaiden sarjassa 1 500 metriä ajalla 4.53,33 ja 800 metriä 2.12,35. Lisäksi hän oli 300 metrillä neljäs (40,54).

Ellenkin tavoitteet ovat korkealla, aina tulevissa olympiakisoissa. Ensi vuoden olympialaisiin Pariisiin hän tosin ennättää korkeintaan katsojana.

Elle Ceder haluaa kehittyä Suomen huipulle keskipitkillä matkoilla, 800:lla ja 1 500 metrillä.

Linnea tavoittelee paikkaa jo vuoden 2026 talviolympialaisiin Italiaan. Janna Jyrkisen seitsemännen sijan myötä Suomi sai toisen edustuspaikan naisten yksinluisteluun ensi vuoden EM-kisoihin, joten tie seuraaviin arvokisoihin on itsestä kiinni.

”En ole vielä missään kisassa voinut näyttää koko potentiaalini. Ajattelin, että tämä on minun kauteni. Olin huippukunnossa, mutta marraskuussa iski vanha selkävaiva. En päässyt edes autoon”, Linnea sanoo ohi menneestä kaudesta.

Espoon Areenassa hän seurasi, kun 15-vuotias Jyrkinen piti yllä Suomen värejä.

”Oli outoa olla laidan toisella puolella, kun olen niin paljon kisannut samassa hallissa. Janna oli mahtava.”

Lue lisää: Janna Jyrkinen, 15, säväytti ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan

Porvoossa Cederin lahjakkaat siskokset ovat vain käymässä ja ”katsomassa porukoita”. Heidän vanhempansa asuvat Haikkoossa, kun Linnea ja Elle asuvat kaksistaan Urhea-akatemiassa Mäkelänrinteessä.

Elle käy ensimmäistä vuotta urheilulukiota ja Linnea opiskelee Perhon Liiketalousopistossa. Molempien haaveena on opiskella lääkäriksi.

”Olen aina halunnut lääkäriksi, pienestä asti”, Elle sanoo.

”Se on yhteinen haave, että olisimme samaan aikaan lääkiksessä. Minä ehdin jo välillä luopua ajatuksesta, mutta loukkaantuminen käänsi päätä. Ensin haluamme katsoa urheilun loppuun, kun on sen aika”, Linnea sanoo.

Linnea Ceder, 20, kuuluu taitoluistelussa Suomen yksinluistelijoiden kärkeen.

Linnean ja Ellen vanhemmat eivät olleet urheilijoita, mutta isän puolelta löytyy varsinkin yleisurheilijoita.

Linnean ja Ellen isoisä Keijo Ceder oli tunnettu maaottelujuoksija keskimatkoilla 1960-luvun alkupuolella. Paras vuosi oli 1965, jolloin hän juoksi 800 metrin ennätyksensä 1.48,2. Ceder kuoli 77-vuotiaana tammikuussa 2019.

”Keijo-pappa seurasi aktiivisesti meidän urheiluamme ja eli hengessä mukana. Hän osti vielä eläkepäivien kynnyksellä rullaluistimet. Hänen lenkkinsä olivat hullun pitkiä. Kerran hän luisteli kylmiltään Hyvinkäältä Tuusulaan ja takaisin. Muistoksi jäi jäätynyt pikkurilli”, Linnea Ceder kertoo.

Myös Elle harrasti aluksi taitoluistelua, yleisurheilu oli pitkään vain harrastus. Ensimmäisen 800 metrin kilpailunsa hän juoksi kymmenvuotiaana.

”Taitoluistelun jättäminen oli puhtaasti äidin päätös. Hän sanoi, ettei laiteta kahta tyttöä siihen lajiin. Olenkin sanonut Linnealle, ettei käy häntä kateeksi”, Elle sanoo.

Olisiko sinusta muuten voinut tulla taitoluistelija ilman, että äiti olisi puuttunut asiaan?

”Olisin voinut harjoitella ihan hyväksi taitoluistelijaksi, mutta luonteeni ei siihen sovi. Olen liian lyhytpinnainen.”

Entä Linnea, millainen juoksija sinusta olisi tullut?

”Elle aina nauraa, ettei ainakaan pitkänmatkan juoksijaa.”

Vaikka Linnea ja Elle harrastavat lähes vastakkaisia lajeja – toinen taitoa ja tekniikkaa, toinen kestävyyttä ja nopeutta – molemmissa tarvitaan hyvää fysiikkaa.

Heikko fysiikka saattoi olla yksi syy Linnean selkävaivoihin. Nyt kropan lihakset kestävät taas harjoittelua.

”Fysiikka unohtui. Aina oppii jotain, mutta valitettavasti kantapään kautta. Innostuin vähän liikaa. Tärkeää on, että pitää balanssin fysiikan ja lajiharjoittelun kesken”, Linnea sanoo.

Kämppäkavereina heillä voi olla yhteisiä treenejä, kuten juoksulenkkejä ja saliharjoittelua Urheassa, jossa Elle juoksee paljon talvella matolla. Hän treenaa myös Liikuntamyllyssä ja ulkona.

Kuinka hyvin tulette toimeen keskenänne, kun asuttekin kimpassa?

”Välillä voi olla pinna kireällä, ja meillä on huonojakin päiviä, vaikka meidän perheessämme ollaan yleensä aika positiivisia. Nyt kun Elle valmistautui kasin juoksun SM-hallissa, päätin olla ihan hiljaa”, Linnea sanoo ja nauraa.

”Pieninä meillä oli enemmän riitaa”, Elle jatkaa.

Molemmat odottavat jo innokkaina kevättä ja kesää. Elle siksi, että pääsee juoksemaan lisää ennätyksiä ulkoradalla.

Aikuisten sarjoissa tavoitteena on päästä mitaleille 800 metrillä Kalevan kisoissa, joihin hän osallistui jo viime kesänä Joensuussa. Hän juoksi 800 metrin alkuerissä ajan 2.13,45.

Vuodelle 2024 Ellen kalenteriin on ympyröity nuorten MM-kisat Perussa.

Linnea kisaa seuraavan kerran vasta ensi syksynä. Keväällä hän harjoittelee kaksi kuukautta uutta ohjelmaa koreografi Adam Solyan johdolla Chicagossa.

Viime kesänä vastaava leiri jäi ikuisesti mieleen, kun sijaisperheen lähistöllä kilometrin päässä sattui ammuskelutapaus.

”Laukaukset kuuluivat, mutta kukaan ei osannut odottaa, mitä tapahtui. Tiet olivat poikki eikä ulkona liikuttu. Ihmiset olivat sokissa, kun kävelytiet olivat veressä. Se oli hurja kokemus. Minulla oli silti turvallinen olo, vaikka tuollainen aina pysäyttää”, Linnea Ceder kertoo.

Cederin perheessä on kolmaskin urheileva lapsi: 18-vuotias poika pelaa jääkiekkoa Saksassa.

”Me kaikki lapset olemme ihan hulluina urheiluun”, Linnea sanoo.

Oikaisu lauantaina 11.3 kello 14: Janna Jyrkinen oli taitoluistelun EM-kisoissa Espoossa seitsemäs, ei kahdeksas.

Lue lisää: Talven valopilkku toipui selkävammasta

Lue lisää: ”Joskus jäällä pitää säveltää”, sanoo taitoluistelulupaus Linnea Ceder

Linnea ja Elle Ceder tulevat hyvin toimeen keskenään.

Lue lisää: Näin kallista junioriurheilu on Suomessa nyt: ”Yhä useampi laji alkaa jo olla rikkaiden lapsi­perheiden yksin­oikeus”

Lue lisää: Juha Jääskän luistimet ovat nähtävyys – hän kertoo nyt, mikä tekee niistä erityiset

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat