Kuninkaallisille on nyt kysyntää – he ovat ehdolla MM-latujen valtiaiksi

Therese Johaugin jättämän tyhjiön täyttäjäksi on monta ehdokasta. Kisojen hiihtokuninkaaksi kruunattaneen Johannes Høsflot Klæbo.

Kerttu Niskanen (vas.) ja Krista Pärmäkoski tavoittelevat onnistuessaan hiihtokuningattaren titteliä Planican MM-kisoissa. Kuva Pekingin olympialaisista 10 kilometrin kilpailun jälkeen. Niskanen sai kisassa hopeaa ja Pärmäkoski pronssia.

22.2. 2:00

Viime talven lumilla kolme olympiakultaa hiihtäneen Therese Johaugin päätös vetäytyä kilpaladuilta jättää hiihtokuningattaren kruunun muiden tavoiteltavaksi Planican MM-hiihdoissa.

Norjalaistähden uran päättyminen tarkoittaa sitä, että hiihtokuningattaren kruunusta käydään seuraavina päivinä armoton kisa. Valtaistuimelle on tarjolla useita ehdokkaita – myös suomalaisia.

Suomen vahvin valttikortti on distanssimatkoiksi kutsuttujen normaalimatkojen maailmancupia johtava Kerttu Niskanen. Joulukuussa Beitostølenissä perinteisen hiihtotavan kympin väliaikalähdöllä voittanut ja Tour de Ski -kiertueella toiseksi sijoittunut Niskanen on cupin kokonaistilanteessa kolmantena.

Planican vaativat maastot sopivat Niskaselle, jonka päämatka on 30 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla. Hän on mitaliehdokas myös skiathlonissa eli yhdistelmäkilpailussa.

Lue lisää: Kerttu Niskasella on mies, joka käyttää vaimostaan puhuessaan sanaa me – yhteisestä syystä

Lisäksi Niskanen ja toinen Suomen menestystoivo Krista Pärmäkoski taistelevat mitalista pariviestissä, mikäli päättävät lähteä mukaan kisaan. Mitalisauma löytyy myös viestistä, mikä auttaa kisojen kuningattaren titteliä tavoitellessa.

Ruotsin Frida Karlsson (vas.) ja Ebba Andersson kuuluvat MM-hiihtojen suurimpiin suosikkeihin. Kuva vuoden 2021 MM-hiihtojen yhdistelmäkilpailusta, jossa Karlsson kurotti maaliin ennen Anderssonia ja sai hopeaa Anderssonin jäädessä pronssille.

Pärmäkoski kuuluu niihin harvoihin hiihtäjiin, jotka ovat voittaneet maailmancupin osakilpailun Planicassa. Hän oli tammikuussa 2018 paras perinteisen kympillä.

MM-kisoissa kymppi sivakoidaan vapaalla hiihtotavalla. Vuodenvaihteessa sairastellut Pärmäkoski tavoittelee onnistuessaan mitalia matkalta skiathlonin ja kolmenkympin tapaan.

Lue lisää: Niskaset ja Pärmäkoski kirkkaimmat tähdet – tällainen on Suomen joukkue hiihdon MM-kisoissa

Kenties vahvimmat ehdokkaat kisojen kuningattareksi tulevat Ruotsista. Frida Karlsson ja Ebba Andersson ovat kiinni mitalinsyrjässä lähes matkalla kuin matkalla ja nostavat Ruotsin naisten viestin ykkössuosikiksi.

Maailmancupin kokonaiskisaa johtavan norjalaisen Tiril Udnes Wengin vauhti ei ole ollut sairastelun jälkeen alkukauden tasolla. Hänen maannaisensa Ingvild Flugstad Østbergin vire näyttää kisojen alla hyvältä.

Vahvimmat Pohjoismaiden ulkopuoliset menestyjäehdokkaat tulevat Yhdysvalloista. Sekä Jessie Diggins että Rosie Brennan voivat palata Planicasta useamman mitalin kanssa.

Norjan Johannes Høsflot Klæbo (edessä) on MM-hiihtojen ainoa suosikki hiihtokuninkaaksi. Iivo Niskasella on mitalisauma yhdistelmäkilpailussa ja viidelläkympillä. Kuva Salpausselän kisoista 2022.

Hiihtokuninkaan kruunusta ei ilman sairastumisia synny Planicassa samanlaista jännitysnäytelmää kuin naisten puolella. Norjan ykköstähti Johannes Høsflot Klæbo on kisojen suurin suosikki mitalirohmuksi.

Klæbo on dominoinut maailmancupissa ylivertaisella tavalla voittaen valtaosan kilpailuistaan. Viisinkertainen olympiavoittaja ja kuusinkertainen maailmanmestari palaa kotiin useamman kullan kanssa.

Ensimmäisen mitalinsa Klæbo hiihtää jo sprintissä, jossa Italian Federico Pellegrino ja Ranskan Richard Jouve ovat hänen kovimmat haastajansa. Molemmat ovat kukistaneet norjalaisen tänä talvena ja voivat saada mitalin myös pariviestistä.

Lue lisää: Iivo Niskasella on kaksi rajua vaihtoehtoa MM-kultaan

Suomen ykköstykki Iivo Niskanen lyö ensimmäiset kapulansa Klæbon rattaisiin yhdistelmäkisassa. Niskanen toipui alkutalven ajan koronaviruksesta ja mikäli nousukunto jatkuu, yrittää Niskanen repiä joukkoa hajalle perinteisen osuudella taistellakseen mitalista.

Kisojen päämatkansa Niskanen hiihtää päätöspäivänä 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa. Hän kuuluu matkan voittajasuosikkeihin.

Norja saa jalkeille kivikovan joukkueen myös Klæbon takana. Nimet Pål Golbergista Hans Christer Holundiin ja Didrik Tønsethistä Simen Hegstad Krügeriin tavoittelevat mitaleita ladulle päästessään.

Ruotsalaisista mitaleja voi odottaa etenkin William Poromaalta.

Lue lisää: Jasmi, 8, asetti 18 vuotta sitten HS:ssä hurjan tavoitteen – sen jälkeen hän on yllättänyt epäilijät ainakin kahdesti

Lue lisää: Ensimmäiset mitalit jaetaan sprinteissä – Katso tästä hiihdon MM-kisojen ohjelma

Lue lisää: Nämä yhdeksän asiaa pitää olla hallussa, jotta Suomi voi menestyä MM-hiihdoissa

Lue lisää: Planica on idyllinen laakso, johon kaikki eivät mahdu – osa MM-joukkueista majoittuu muualla kuin isäntämaassa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat