Suomen yhdistetyn maajoukkueen pitkäaikainen, keväällä 2022 vetäytynyt päävalmentaja Petter Kukkonen, 41, katkeroitui uransa aikana useasti siitä, että Kansainvälinen hiihtoliitto Fis ei todellisuudessa yrittänyt lainkaan saada kuriin mäkipukujen sääntöjen vastaista manipulointia.
Sääntöihin nähden ylisuurilla mäkipuvuilla hyppäämisestä saa valtavan kilpailuedun, ja urheilijat ovat sekä yhdistetyssä että mäkihypyssä tottuneet huijaamaan erilaisia mittaustilanteita häikäilemättömästi.
Kukkosen tiistaina julkaistussa valmentajaelämäkerrassa Pettymyksen anatomia (Docendo) ex-päävalmentaja käy laajasti läpi kyseistä problematiikkaa, jossa Fis suosii suuria lajimaita ja toimii tavalla, josta korruptio-sana ei ole ainakaan kaukana.
Kukkonen on avoimesti verrannut sääntöjen vastaisista hyppypuvuista tulevaa kilpailuetua siihen, että Fis vastaavasti sallisi maastohiihtäjien käyttää seurauksitta kemiallista dopingia.
Ylisuuret, sääntöjen vastaiset hyppypuvut ovat yhdistetyn ja mäkihypyn ikuinen riesa, josta kansainvälinen hiihtoliitto ei tosissaan edes pyri eroon.
"Tavallaan oli ihmeellistä, että joukkueet olivat näytelleet passiivista roolia ja murisseet ainoastaan peräkamareissa, kun läpimätä kehonmittaus tai ylipäätään sääntöjen venyttäminen olivat nousseet vuosien saatossa puheisiin. Valmentajat olivat tottuneet ja lopulta paatuneet siihen, että vilpistely kuului uuteen normaaliin”, Kukkonen kirjoittaa.
Hän aiheutti lajimaailmassa suuren kohun paljastamalla loppuvuodesta 2020 Ilta-Sanomissa, miten kehonmittaustilanteissa on ollut jopa urheilijoita, jotka ovat tunkeneet alushousuihinsa tennispallon saadakseen hyppäämisessä edullista puvun haaramittaa alemmas, pahimmillaan jopa 10–15 senttiä. Lopulta Kukkonen sai Fisiltä varoituksen lajin maineen tahraamisesta.
Hän kertoo kirjassa, että kun Suomen joukkue ei edelleenkään suostunut kääntämään toista poskea, uhkaukset alkoivat olla konkreettisia. Niitä otti vastaan joukkueen itävaltalainen mäkivalmentaja Falko Krismayr.
"Falko sai Ramsaussa uhkauspuhelun Saksan hiihtoliiton ylimpään johtoon kuuluvalta henkilöltä: ’Jos ette nyt lopeta, laitamme isot aseet liikkeelle. Ja jos todella olette niin typeriä, että tulette liian pienten mäkipukujen kanssa maailmancupiin, teidän on parempi pysyä kotona.’”
Työrauhaansa täydelliseksi luulleiden veritankkaajien siipi oli maassa, kun Itävallan poliisi teki ratsian tähän Villa Seefeld -hotelliin kesken MM-kisojen 2019.
Kukkonen kertoo yrittäneensä taivuttaa Fisiä ottamaan käyttöön uudenlaista teknologiaa mittauksissa ja puhuneensa oikeudenmukaisuudesta, mutta kuuroille korville.
Lopulta hän aloitti mäkivalmentaja Krismayrin kanssa toisenlaiset toimet. Seefeldin MM-kisoissa 2019 toteutettiin antidoping- ja viranomaisvoimin kuuluisa Operaatio Suonenisku, jossa saatiin kiinni puolenkymmentä veridopingia käyttänyttä hiihtäjää.
"Falko alkoi tunnustella lakimiestensä kautta mahdollisia oikeustoimia ja kilpailuviikonloppuun tehtävää yllätysiskua vähän samaan tapaan kuin 2019 MM-Seefeldissä, jossa ratsattiin veridopingia käyttäneiden urheilijoiden hotellit.”
Lopulta Krismayr ja Kukkonen onnistuivat massiivisen todistemateriaalin avulla vakuuttamaan juristikollegion siitä, että kyseessä oli aivan vastaava, Itävallassa lailla kielletty kilpailumanipulaatio kuin kemiallisen dopingin käyttö.
"Kuukautta ennen Pekingin olympiakisoja asianajajatiimi otti jutun hoitaakseen. Materiaali oli sen verran räjähdysherkkää, ettemme voineet hiiskua aikeistamme kenellekään.”
Kukkonen kirjoittaa, että prosessi tulee hänen kirjansa kautta uutisena jopa miehen tuolloiselle työnantajalle, Suomen hiihtoliitolle.
"Tavoite oli kohdistaa yllätysrynnäkkö tammikuun loppuun ja Seefeldin maailmancupiin.”
Innsbruckin syyttäjänvirasto otti jutun vastaan ja tutki sitä puolitoista viikkoa. Juuri ennen Innsbruckin maailmancupia 28.–30. tammikuuta 2022 se ilmoitti, ettei ryhdy toimiin, koska aikaa materiaaliin perehtymiseen jäi liian vähän ja olympiakisat olivat ovella.
Vaikka asia ei edennyt, Krismayr ei maailmancupin aikana jättänyt epäselväksi, mitä suomalaisilla on takataskussa.
"Päätimme valmistaa sääntöjen ylälaitaa kutkuttelevat hyppypuvut Pekingiin. Jostain syystä olimme vakuuttuneita, ettei Suomi-poikaa uskallettaisi hylätä”, Kukkonen kirjoittaa.
Juridiset 9 000 euron kulut maksoi yritystoiminnallaan vaurastunut Krismayr.