Tulikettu koki taas kovia keskellä merta – ”Kuulimme kovan pamahduksen”

Arto Linnervuon kipparoima huippunopea purjevene Tulikettu joutui keskeyttämään toisessa kilpailussaan Karibialla kantosiiven petettyä. Kipparin mukaan tapaus tutkitaan perusteellisesti.

Tulikettu-vene merellä. Rikkoutunut kantosiipi on veneen keskellä alueella, jossa vesi kuohuaa.

21.2. 14:43 | Päivitetty 21.2. 14:49

Suomalainen Tulikettu-vene joutui ongelmiin toisessa avomerikilpailussaan Karibialla.

Arto Linnervuon kipparoima purjevene ja sen tiimi joutuivat vetäytymään maanantaina alkaneessa Antiguan 600 mailin kilpailusta, kun Tuliketun kantosiipi eli DSS-foili petti.

”Kuulimme kovan pamahduksen suojan [leeward] puolelta, Yllätyksemme huomasimme, ettei foili enää kantanut”, Linnervuo raportoi Karibialta.

Hänen mukaansa vene ei ollut tämän jälkeen enää kilpailukykyinen. Harvinainen tapaus tutkitaan perusteellisesti.

”Harjoittelupäivinäkin purjehdimme foilimme kanssa nopeammin kuin nyt kisassa. Käsityksemme mukaan vastaavaa ei ole sattunut 20 vuoteen, että juuri DSS-foili pettää”, Linnervuo sanoi.

Kantosiipi nostaa kovassa vauhdissa veneen vedenpinnan yläpuolelle. Näin vene ikään kuin lentää vedessä.

Tammikuussa Tulikettu osallistui pitkään avomerikisaan Lanzarotelta Grenadalle. Nyt ohjelmassa piti olla toinen kilpailu Karibian alueen saaristossa.

”Siipi saatiin saatiin pois veneestä kotelostaan tutkimuksia varten. Treenaamme ilman sitä nyt olosuhteissa, joissa siipi olisi muutenkin sisässä, kun siitä ei ole hyötyä. Saamme arvokasta dataa siitä analysoitavaksi”, Linnnervuo kertoi myöhemmin.

Antiguen 600 mailin kisaan Linnervuo pestasi tiimiinsä kolme suomalaista olympialuokkien purjehtijaa Sinem Kurtbayn, Mikaela Wulffin ja Oskari Muhosen. Myös kokenut valtameripurjehtija, uusiseelantilainen Stu Bannanyte liittyi ryhmään.

Olympiakisoissa kantosiipi on käytössä Nacra 17 -luokassa, jossa Kurtbay purjehtii yhdessä Akseli Keskisen kanssa. Myös uudessa purjelautaluokassa iFoilissa on kantosiipi.

Lue lisää: MM-mitalisti Sinem Kurtbay liittyy Tulikettu-veneen tiimiin

Linnervuon mukaan ongelmat alkoivat, kun Tulikettua alettiin nostaa kisavauhtiin yli 22 solmuun, reiluun 40 kilometriin tunnissa. Tätä vauhtia foili ei kuitenkaan kestänyt.

”Teimme raskain sydämin vaikean päätöksen vetäytyä kilpailusta. Vene oli täysin turvallinen, eikä vettä tullut sisään. Nyt täytyy arvioida vauriot ja katsoa eteenpäin”, Linnervuo sanoi.

Tuliketulle on sattunut ja tapahtunut paljon vuoden aikana. Viime keväänä sen luultiin uponneen Pohjois-Atlantilla. Kesän alussa se löydettiin ajelehtimassa aavelaivana Portugalin rannikolla.

Syksyllä vene korjattiin ja uudistettiin telakalla Englannissa.

Tuliketulla on sen kunnostuksen jälkeen purjehdittu 12 000 merimailia yli 30 solmun nopeuksilla ilman ongelmia.

Tuliketun alkuperäiseen tavoitteeseen kuuluu voittaa ensimmäisenä täyssuomalaistiiminä Royal Ocean Racing Clubin (RORC) sarjan kokonaiskilpailu ja sen tärkeimpiä osakilpailuja, kuten legendaarinen vuodesta 1925 joka toinen vuosi järjestetty Rolex Fastnet Race heinäkuussa 2023.

RORC Caribbean 600 -kilpailu kuului veneen testi- ja harjoituskisoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat