Norjalainen šakki­mestari teki oudon matkan Keski-Amerikkaan – väittää, että hänet leimattiin terveys­riskiksi ja rasistiksi

Johan-Sebastian Christiansen laukoo kovia syytöksiä kahden Keski-Amerikan maan šakkitoiminnasta.

Šakinpeluu ei sujunut Johan-Sebastian Christiansenilta suunnitellusti.

22.2. 10:15 | Päivitetty 22.2. 10:28

Norjalainen šakinpelaaja Johan-Sebastian Christiansen oli pelaamassa Puerto Ricossa, Guatemalassa ja El Salvadorissa. Kaikki meni hyvin Puerto Ricossa, mutta sen jälkeen alkoi tapahtua.

Christiansen, Norjan kuudenneksi parhaaksi pelaajaksi rankattu, ensin kertoi kokemuksistaan Twitterissä. Hän twiittasi 9. helmikuuta, että nyt hän ymmärtää, miksi šakinpeluun suosio ei kasva jossain Keski-Amerikan maissa.

”Minulla on ikäviä havaintoja”, Christiansen kirjoittaa.

Lisäksi Christiansen mainitsee, että hän keskeyttää matkansa, jonka piti vielä kestää kaksi viikkoa.

10. helmikuuta norjalainen twiittasi, että hän saa uhkauksia, virheellisiä syytöksiä ja ”muita asioita, joita on vielä vaikeampi sulattaa”.

Christiansen jatkoi twiittailua 17. helmikuuta ja korosti, että kyse on Guatemalan ja El Salvadorin šakkiliitoista.

”Jälkimmäinen huijasi minulta paljon rahaa ja lähetti minulle töykeitä viestejä ja syytöksiä”, Christiansen väittää twiitissään.

Christiansenin mukaan hän menetti El Salvadorissa 20 000 Norjan kruunua (noin 1 800 euroa).

Mistä siis oli kyse?

Norjan yleisradioliiton NRK:n haastattelussa Christiansen toteaa, että Guatemalassa hänen ehdottamansa aikataulut pelaamisesta oli sivuutettu kokonaan. Tilalla oli muuta ohjelmaa.

”Kalenteri oli täynnä aktiviteetteja, joita minun piti heille tehdä. He näkivät mahdollisuuden [šakin] suurmestarin hyväksikäytölle”, Christiansen sanoo.

Christiansen lyhensi vierailuaan Guatemalassa ja siirtyi El Salvadoriin.

”Luulin, että ei voi mennä pahemmaksi. Kaikki oli hyvin, kunnes avasin puhelimeni ja näin viestit kaverilta, johon olin ollut yhteydessä El Salvadoriin.”

El Salvadorin šakkiliiton sihteeri oli tämä henkilö, joka Christiansenin mukaan nyt ehdotti kaiken sovitun perumista talousongelmien takia.

Christiansenin mukaan tämän jälkeen häneen alkoi kohdistua syytöksiä.

”En tiedä, mistä ne tulivat. Raportteja virtasi, että hän [El Salvadorin šakkiliiton puheenjohtaja David Blanco] oli vaatinut näkemään terveyskorttini ennen saapumistani ja että minulla on nyt monia sairauksia ja olen riski El Salvadorin kansalaisille. Mietin vain: ’Mitä helvettiä tämä on?’”

NRK on myös nähnyt viestin, jossa Christiansenia syytettiin rasistiksi.

NRK otti yhteyttä myös Blancoon, joka kiisti syytökset.

”Kukaan ei syytä häntä mistään. Olin häneen yhteydessä, kun hän yllättäen saapui El Salvadoriin. Kysyin vain, onko hän terve. [Twitter]viestissään hän jostain syystä ilmoitti, että emme käyttäydy kuin eurooppalaiset”, Blanco kirjoitti NRK:lle.

Christiansen sanoo NRK:lle, että Blanco ei ole kysynyt hänen terveystilanteestaan. Lisäksi hän kiistää kirjoittaneensa Twitteriin mitään, minkä voisi tulkita rasistiseksi.

Christiansenin mukaan Kansainvälinen šakkiliitto (Fide) tutkii tapauksen. NRK:n tavoittama Fiden mediavastaava kertoo, että he eivät ole saaneet Keski-Amerikan tapahtumista mitään tietoa, mutta jos sellaista tulee, he luultavasti tutkivat asian.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat