Kerttu Niskasen some­mässäily luksus­autostaan sai monet suuttumaan

Kerttu Niskanen julkaisi Instagramissa mainosvideon, jossa komeilee kallis luksusauto. Päivitystä muokattiin myöhemmin.

Kerttu Niskasen Instagram-julkaisut ovat herättäneet närkästystä.

22.2. 14:21

Hiihtotähden Kerttu Niskasen, 34, Instagram-julkaisu ärsytti suomalaisia somessa.

Hiihtäjä jakoi Instagramissa videon, jossa hän ajaa sinistä Porschea ja pakkaa sukset käytössään olevan auton kyytiin.

Menopeli maksaa uutena ainakin yli 106 000 euroa.

Instagram-julkaisunsa saatetekstissä Niskanen ylisti käytössään olevaa automallia. Ilta-Sanomat näki alkuperäisen saatetekstin keskiviikkona 22. päivä helmikuuta aamulla.

Alkuperäisessä julkaisussa Niskanen kiitti Porschea yhteistyöstä vasta julkaisun lopussa.

Niskasen julkaisun yhteydessä olevaa tekstiä on keskiviikkoaamupäivän aikana muokattu. Julkaisua oli muokattu sen jälkeen, kun IS oli yrittänyt kysyä Niskaselta kommenttia asiaan viestillä.

Muokkauksen jälkeen tekstissä lukee heti ensimmäisenä Niskasen nimen yhteydessä, että julkaisu on tehty yhteistyössä automerkin kanssa.

Niskasen julkaisu oli ennen muokkausta ehtinyt ärsyttää kansalaisia, koska julkaisusta ei käynyt heti ilmi, että se on mainos. Asiaa oli kommentoitu esimerkiksi Jodelissa, joka on sosiaalisen median alusta.

Kansainvälisen kauppakamarin markkinoinnin perussääntöjen mukaan mainoksen on oltava heti tunnistettavissa mainokseksi. Kaupallinen tarkoitus pitää käydä niin selvästi ilmi, ettei mainosta voi luulla ”henkilökohtaiseksi julkaisuksi sosiaalisessa mediassa”.

Niskanen on vuonna 2021 saanut Mainonnan eettiseltä neuvostolta huomautuksen Instagram-julkaisunsa takia. Hän julkaisi siinä kuvan, jossa oli katettu ruokapöytä ja Niskasen yhteistyökumppanin juomapulloja.

Tuolloin Niskanen hehkutti tekstissä vitamiinibrändiä.

”Vitamin Well -brändilähettiläs Kerttu Niskanen ei ollut merkinnyt Instagram-julkaisua mainokseksi. Markkinointi ei ollut tunnistettavissa markkinoinniksi ICC:n markkinoinnin perussääntöjen edellyttämällä tavalla”, Mainonnan eettisen neuvoston lausuntotiivistelmässä lukee.

Hiihtäjää seuraavat ihmiset pohtivat Jodelissa, että tämän julkaisut johtavat kuluttajaa harhaan. Kommentoijat toivoisivat, että kaupallisiin päivityksiin kirjoitettaisiin heti aluksi selvästi ”mainos” tai ”kaupallinen yhteistyö”.

Niskanen on parhaillaan Slovenian Planicassa, missä MM-hiihdot alkavat keskiviikkona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat