Slovenian legenda Franci Petek muisteli lämpimästi Matti Nykästä – ”Hän oli liian suuri idoli”

19-vuotias Franci Petek voitti 1991 suurmäen MM-kultaa kilpailussa, joka jäi Matti Nykäsen viimeiseksi kansainvälisellä tasolla.

Jari Puikkonen syöksyi onnittelemaan Matti Nykästä suurmäen olympiakullasta Sarajevossa 1984.

24.2. 6:00

10. helmikuuta 1991 ei ollut hyvään tottuneelle suomalaiselle mäkihyppyväelle juhlapäivä. Val di Fiemmen MM-kisojen suurmäen kilpailussa paras suomalainen, Risto Laakkonen, oli vasta 12:s. Sen sijaan valintarima väpättäen mukaan valitulle, elämän­hallintansa kanssa kamppailleelle Matti Nykäselle 50. sijan tuottanut kilpailu jäi kansainvälisellä tasolla viimeiseksi.

Kilpailun voitti 19-vuotias, silloin vielä Jugoslaviaa edustanut Franci Petek, joka muisteli lämpimästi Nykästä keskiviikkona Planicassa. Haastattelua tehtiin aivan lähellä legendaarista lentomäkeä, jossa tuossa helmikuun 1991 kilpailussa myös viimeisen kerran Suomea edustanut Jari Puikkonen voitti MM-kultaa 1981 ja Nykänen 1985.

”Matti oli suurista suurin, valtava esikuva. Muistan, että näin hänet monesti Predazzossa [Val di Fiemmen mäkihyppykeskus] urheilijahotellissa, mutta en uskaltanut mennä puhumaan. Hän oli liian suuri idoli, että olisin uskaltanut puhua hänelle.”

Petek naureskelee, että vaikka tuona helmikuisena päivänä otti yhden viimeisiään vedelleen Jugoslavian liittovaltion viimeisistä arvokisakultamitaleista, hän ei ikinä kuvitellut olevansa lähelläkään Nykäsen tasoa urheilijana.

Suomen ainoan henkilökohtaisen mäkimitalin 1991 otti Ari-Pekka Nikkola, joka oli suomalaishyppääjistä Petekille läheisin – myös siksi, että Nikkola työskenteli myöhemmin valmentajana Sloveniassa.

”Matin kuolinuutinen oli järkytys, vaikka en koskaan tavannut häntä noiden MM-kisojen jälkeen”, Planican MM-kisojen järjestelytoimikunnassa työskentelevä Petek sanoo.

Franci Petekin MM-kulta 1991 oli melkoinen yllätys.

Talousmaantieteestä tohtoriksi väitellyt ex-kotka pohtii myös lajinsa luonnetta.

”Matin tragedia oli, ettei hän koskaan oppinut elämään elämäänsä ei-mäkihyppääjänä. Valitettavasti hän ei ole ainoa addiktioihin sortunut mäkihyppytähti. Olen hyvin paljon miettinyt, liittykö se jotenkin mäkihypyn luonteeseen.”

Lue lisää: Ensimmäiset mitalit jaetaan sprinteissä – Katso tästä hiihdon MM-kisojen ohjelma

Kun Petek oli 1991 voittanut MM-kultaa, hän sanoi kansainväliselle medialle jotain, mikä nostatti kulmakarvoja Slovenian ulkopuolisessa Jugoslaviassa.

”Sanoin, etten voittanut jugoslavialaisena tai Jugoslavialle, vaan slovenialaisena Slovenialle.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat