Kansainvälistä hiihtoliittoa Fisiä johtava ruotsalais-englantilainen miljardööri Johan Eliasch, 61, on asunut pääasiassa Lontoossa jo 40 vuotta. Hän ehdotti haastattelukieleksi ruotsin sijaan englantia, kun Sanoman kisatoimitus haastatteli häntä Planican MM-stadionin VIP-tilassa keskiviikkona.
Lukuisilla liiketoiminta-alueilla rikastunut Eliasch tunnetaan parhaiten urheiluvarustejätti Headin pitkäaikaisena toimitusjohtajana sekä nykyisenä hallituksen puheenjohtajana ja suuromistajana.
Hänet olisi kaikissa tilanteissa valittu helposti toiselle kaudelleen Fisin puheenjohtajaksi, mutta osa liiton jäsenmaista katsoi Fisin rikkoneen omia äänestyssääntöjään Eliaschin uudelleenvalinnassa.
Kabinettiskandaalia tutkii nyt urheilun kansainvälinen vetoomuselin Cas, joka tämän vuoden aikana kertoo näkemyksensä pohatan uudelleenvalinnasta.
Fisin urheilulajeista varsinkin maastohiihdon vetovoima on muutaman ydinmaan ulkopuolella suorastaan romahtanut. Tämän paljastavat karusti esimerkiksi tv-katsojaluvut.
Eliasch ei ole hiihtopiireissä salaillut tyytymättömyyttään lajin tilanteeseen ja aikoo ajaa läpi merkittäviä muutoksia esimerkiksi kilpailuformaatteihin.
”Avainasioita muutostyössä ovat tapahtuman kesto, katsojakokemus niin tv:ssä kuin katsomossa sekä tv-tuotteen kehittäminen ylipäätään. Meillä on hienot lajit, mutta emme missään nimessä ole olleet parhaimmillamme niiden tuotteistamisessa.”
Eliasch ei halunnut kertoa, millaisia konkreettisia muutoksia hän haluaa esimerkiksi hiihtomatkoihin tai mitä hän ajattelee perinteisen hiihtotavan tulevaisuudesta.
Kun kysyy, mitä Eliasch ajattelisi esimerkiksi 100 metrin sprinttihiihdosta, mies innostuu:
"Se olisi loistava idea. Kompakti, kiihkeä, kaikki tapahtuisi katsojien edessä ja se olisi helppo muuttaa upeaksi tv-tuotteeksi.”
Lue lisää: Onko sprinttihiihdon aina oltava Suomen heikko lenkki – Ristomatti Hakola taisi osua asian ytimeen
Myös yhdistettyä hiihtoa odottaa iso muutostyö, jos laji haluaa pitää uhatun olympiastatuksensa vielä vuonna 2030.
– Yhdistetty on syystäkin huolissaan tulevaisuudestaan. Lajilla on hieno historia, mutta sen täytyy muuttua, jotta sillä olisi myös tulevaisuus.
Maastohiihto on niitä lajeja, joissa kansainvälinen vaatimustaso on pudonnut selvästi venäläisten sotapannan takia.
"Jos ajattelemme asiaa vain urheilun näkökulmasta, Venäjä on talviurheilulle erittäin tärkeä maa. Mutta asia on tietenkin erittäin sensitiivinen. Ruotsin armeijan käyneenä miehenä ymmärrän sen hyvin.”
Eliasch on Venäjällä erittäin laajasti verkostoitunut henkilö yhteiskunnan ylimpiä kerroksia myöten. Tästä puolesta hän ei Ukrainan sodan vuosi sitten alettua ole kovasti halunnut puhua julkisuudessa.
Mielipiteensä venäläisurheilijoiden sulkemisesta kansainvälisen urheilutoiminnan ulkopuolelle hän kuitenkin esittää mielellään.
"Käynnissä olevaan tilanteeseen [Ukrainan sotaan] ja sen ratkeamiseen tai päättymiseen ei vaikuta se, saavatko venäläiset urheilla vai eivät. En pidä urheilun ja urheilijoiden käyttämisestä politiikanteon jatkeina. Kukaan ei voi valita, missä syntyy. Urheilu on ihmisoikeus.”
Lue lisää: Nämä yhdeksän asiaa pitää olla hallussa, jotta Suomi voi menestyä MM-hiihdoissa
Lue lisää: Kerttu Niskasella on mies, joka käyttää vaimostaan puhuessaan sanaa me – yhteisestä syystä
Lue lisää: Kerttu Niskasen somemässäily luksusautostaan sai monet suuttumaan
Lue lisää: Ruotsin naisille neloisvoitto MM-sprintissä Sundlingin johdolla – Klæbo ylivoimainen miehissä
Lue lisää: Ruotsin Johan Häggström tylytti kulisseissa Niilo Moilasen toimintaa – ”Meni sukset ristiin”
Lue lisää: Lahden vanha dopingskandaali nousi Venäjällä pintaan – tavalliset ihmiset kehuvat Suomen systeemiä
Lue lisää: Hiihdon MM-stadionin alla on jättimäinen bunkkeri, johon vain harva pääsee
Lue lisää: Jasmi Joensuu tilitti kovaa pettymystään Ylellä – ”Pitihän se arvata”
Lue lisää: Suomen oma kokki Liisa Eskonen tekee arkisesta riisikanasta ”sairaan hyvää”
Lue lisää: Norjan överi vip-rekka olikin kaiken kansan hengailumesta