Arsi Ruuskanen ei jää ainoaksi uhriksi, kun Fis kiillottaa maastohiihtoa tv-tuotteeksi

Varmaa on, että tulevaisuus tuo maastohiihtoon lisää lämpimiä olosuhteita, kaikenlaista säpinää ja onnettomuuksiakin, kirjoittaa HS:n urheilutoimituksen uutistuottaja Tero Hakola.

Ambulanssi päivysti Planican kisa-alueella perjantaina. Arsi Ruuskasen MM-kisat päättyivät sairaalareissuun.

25.2. 10:05 | Päivitetty 25.2. 11:47

Suomalaiset ja ehkä jotkut muutkin valittavat, mutta Kansainvälinen hiihtoliitto Fis on saanut mitä on halunnut.

Planican MM-kisoissa on takana vasta muutama päivä, ja puheenaiheeksi ovat nousseet muun muassa sohjoiset radat ja lukuisat kaatumiset.

Syy on selvä. Vaikka Planicassa järjestetään pohjoismaisten lajien talvikisat, kuvaan ei kuulu suomalaisen talviloman ideaaliolot: pakkasta ja lunta.

Lue lisää: MM-kisojen hiihtopomo kommentoi Arsi Ruuskasen turmaa: ”Ei pitänyt olla vaarallinen kohta”

Sen sijaan Planica tarjoaa vauhdikkaita ratoja, hulppeita maisemia ja keväistä säätä eli loistavat puitteet tv-tuotteelle ja asiakaskokemukselle paikanpäällä katsomossa.

Maastohiihto on jo kauan sitten etääntynyt ajoista, jolloin hiihtäjät häipyivät väliaikalähdöllä metsän uumeniin ja kävivät kisan aikana kerran stadionalueella.

Ja jatkoa seuraa.

Kansainvälisen hiihtoliiton puheenjohtaja Johan Eliasch aikoo ajaa merkittäviä muutoksia esimerkiksi kilpailuformaatteihin. Syynä on se, että maastohiihdon veto on muutaman ydinmaan ulkopuolella romahtanut.

Viime kädessä kyse on maastohiihtäjien rahasta ja leivästä, joten Eliasch esikuntineen tekee työtä lajin pelastamiseksi.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että esimerkiksi Salpausselän paikka maailmancupissa ei ole kiveen hakattu, vaikka tapahtumalla on satavuotinen historia ja Lahti on järjestänyt jo seitsemät MM-kisat.

Lue lisää: Suomen päävalmentaja suolasi MM-kisojen aika­taulut ja latasi kovan ennusteen Iivo Niskasen mahdollisuuksista

Klassikkopaikan tittelillä on lopulta rajallinen merkitys, kun Fis haluaa kasvua Keski-Euroopassa.

Lahti ja suomalainen hiihtoyhteisö joutuvat juoksemaan kovaa pysyäkseen mukana hiihtosirkuksessa. Silläkään ei taida olla lopulta suurta merkitystä, että maailmancupien mittakaavassa Lahti vetää yhä kiitettävästi yleisöä.

Jopa Rukan asema maailmancupissa on Lahtea vakaampi. Ruka tarjoaa tv-yleisölle pohjoisen eksotiikkaa ja siellä on alkutalvesta vakaat lumiolot.

Rukan rasitteena on ainoastaan pakkanen, joka on maastohiihdon kehitysprosessissa suurempi ongelma kuin auringon pehmentämät ladut.

Varmaa on, että tulevaisuus tuo maastohiihtoon lisää lämpimiä olosuhteita, pehmeitä latuja, yhteislähtöjä, kaatumisia, kaikenlaista säpinää, onnettomuuksiakin.

Eikä Fis pane pahakseen, että näin käy, kunhan tuote on kunnossa. Kisat hiihdetään jatkossakin iltapäivän mössöladuilla, koska silloin on televisioinnin kannalta paras aika.

Perjantaina hiihdetyssä miesten 30 kilometrin yhdistelmäkisassa Arsi Ruuskanen joutui tämän kehityksen uhriksi. Hän ajautui sohjoisella radalla käydyssä yhteislähtökisassa kovassa vauhdissa päin mainosaitaa.

Lasku ei sinänsä ollut vaikea, mutta olosuhteet tekivät siitä vaarallisen. Seurauksena oli sairaalareissu.

Onneksi Ruuskanen selvisi hurjasta tilanteesta ilman luunmurtumia pehmytkudosvammalla.

Oikaisu: Toisin kuin jutussa aiemmin kirjoitettiin, Ruka ei ole Lapissa, vaan Koillismaalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat