Näin Iivo Niskanen lievittää tuoreen isän raastavaa ikävää – ”Onneksi pystyy”

Iivo Niskanen kilpailee 8. kerran arvokisoissa, mutta tällä kertaa ensimmäisen kerran isänä. Hän herkistyy puhuessaan kolmen kuukauden ikäisestä pojastaan.

Iivo Niskanen harjoituksissa Planicassa ennen perjantaista yhdistelmäkisaa.

25.2. 6:00 | Päivitetty 25.2. 10:26

Viime MM-kisoissa Oberstdorfissa 2021 Iivo Niskanen kilpaili kaljuna, mutta nyt miehen kutrit suorastaan pursuavat pipon alta. Tämä ei kuitenkaan todellakaan ole suurin muutos siihen tilanteeseen, jossa kolminkertainen olympiavoittaja arvokilpaili 2021 – tai jo sitä ennen kuudesti.

Hän sai joulukuun alussa vaimonsa Saana Niskasen kanssa poikavauvan, jonka elämästä on välttämättömistä ammatinharjoittamissyistä joutunut olemaan poissa jopa noin kolmanneksen.

"Onneksi pystyy olemaan muulla lailla yhteydessä. Joka päivä näen pojan videopuhelussa ja usein montakin kertaa. Hän kehittyy kovaa vauhtia, enkä tietenkään halua menettää niitä ainutlaatuisia hetkiä”, Niskanen herkistyy puhumaan esikoisestaan, jonka kummeihin urheilupiireistä kuuluvat maajoukkue- ja seurakaverit Perttu Hyvärinen sekä Ilkka Herola.

Kaikkien aikojen parhaisiin hiihtäjiin kuuluva norjalainen Björn Dählie kertoi aikanaan avoimesti, että muutti hetkeksi talonsa pihalle asuntovaunuun öiksi, kun yksi perheen jälkikasvu oli yöaikaan hieman äänekkäämpää sorttia. Tarina hymyilyttää Niskasta, jonka poika nukkuu yönsä hyvin.

"Me olemme olleet siinä mielessä onnekkaita. Mutta olen viime aikoina kotona nukkunut omassa huoneessa korvatulppien kanssa. Aika avutonhan siinä olisin, kun vauva on vielä tietysti rintaruokinnassa. Eikä mikään palauta huippu-urheilijaa harjoitusrasituksesta niin kuin laadukas uni.”

Niskanen on puolisonsa kanssa asunut jo pitkään Kuopiossa, ja kaupunki kuuluu myös hänen lukuisiin yhteistyökumppaneihinsa. Aivan Planican MM-kisojen alla kaupunki tiedotti olympiasankarin saamasta lahjatontista, joka sijaitsee halutulla Saaristokaupungin alueella. 1 350 neliön tontti arvioitiin vajaan 70 000 euron arvoiseksi. Tontti liittyy Niskasen ja Kuopion yhteistyösopimukseen.

Vaikka Niskanen Kuopion tiedotteessa puhui ”kauden jälkeen alkavasta taloprojektin kartoituksesta”, hän haluaa hieman täydentää lausuntoaan.

Iivo Niskasen vaimo Saana Niskanen (oik.) oli vuosi sitten vastaanottamassa olympiasankaria Kuopion lentokentällä miehensä vanhempien Tarja ja Eero Niskasen kanssa.

"Täällä arvokisoissa ei todellakaan mietitä sellaisia asioita, vaan hiihdetään. Asiassa edetään rauhallisesti kauden jälkeen, mutta ilman muuta konkreettisiinkin toimenpiteisiin asian kanssa ryhdytään perheen kasvaessa.”

Niskanen kehuu vuolaasti Saaristokaupungin luonnonkauneutta, ja ainakin tässä vaiheessa perhe ajattelee Kuopiota loppuelämänsä pesäpaikkana.

"Huippu-urheilijankin tarpeisiin loistava asuinpaikka.”

Niskasen hyviin ystäviin kuuluu keihäslegenda Tero Pitkämäki, joka taannoin myönsi, että mittava taloprojekti Ilmajoella söi pahimmillaan kovastikin tehoja päätyöstä 2000-luvun lopulla.

Pitkäaikainen maajoukkuekaveri Krista Pärmäkoski taas kertoi päässeensä omasta viime vuonna valmistuneesta hankkeestaan Kuortaneella ilman stressin häivää.

Niskanen ei aio heilua rakennustelineillä, kun sen aika koettaa.

"Teknisiä käsitöitä olen viimeksi tehnyt Vieremällä yläkoulussa. Kyllä ammattilaiset ovat noita hommia varten erikseen.”

"Minä en osaa kuin hiihtää. Ja sitäkin vain toisella hiihtotavalla”, Niskanen viittaa kehuttuun perinteisen tyylin vauhtiinsa ja ylistettyyn tekniikkaansa.

Kun Niskanen pääsi ensimmäisiin arvokisoihinsa 2014, hän oli Sotshissa 22-vuotiaana kaikkien aikojen nuorin olympia- tai aikuisten arvokisakullan voittanut suomalainen mieshiihtäjä.

Kolminkertainen Vuoden urheilija on nyt hyvin uteliaana seurannut juuri 20 vuotta täyttänyttä MM-debytanttia Niko Anttolaa, jonka tekninen lajiosaaminen on saanut valtavaa ylistystä kriittisen silmän omistavaa Petter Northugia myöten. Anttolasta veikataan vuodeksi 2025 ja Trondheimin MM-kisoihin kaveria, joka nappaa Niskaselta yllä mainitun valtikan käsiinsä.

”Joskus viime kaudella aloin tosissani kiinnittää huomiota Nikoon, ja on todella potentiaalinen kaveri jo lähivuosina.”

Kun Niskasta pyysi vertaamaan omaa tekniikkaansa Anttolaan, miestä hymyilytti.

"Kyllähän Niko on teknisesti aivan eri tasolla kuin minä olin hänen iässään, ja ero ei ole minun hyväkseni.”

Lue lisää: Krista Pärmäkosken menestysjahti on vaikuttanut suuresti lähipiiriin – ”En varmasti ole osannut kiittää heitä riittävästi”

Lue lisää: Kari Härkönen murtaa sitkeästi eläneen suomalaisen myytin – Näin luisteluhiihto mullisti maailman

Lue lisää: Iivo Niskasen kuva kertoi, kuinka paljon hän luottaa ystäviinsä – ”Kunnia-asia ja hieno tehtävä”

Lue lisää: Ponsse-pomolla edessään vuoden kohokohta, mitali takaisi Niskasille kovat bonukset

Lue lisää: Arsi Ruuskanen kaatui karmeasti MM-kisassa – törmäsi mainosaidan tolppaan

Lue lisää: Iivo Niskanen Ylelle: ”Jalka oli krampissa 13 kilometriä”, Perttu Hyvärinen paras suomalainen – norjalaisille neloisvoitto

Lue lisää: Naisten yhdistetyssä sattui ja tapahtui: mielenosoitus, katkennut suksi ja kuperkeikka

Lue lisää: Vilho Palosaari on Suomen mäkihypyn tuhkasta nouseva toivonkipinä – ”Nämä pienet mäet on vähän tylsiä”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat