Norjassa nousi kohu naisten mäkihypyn tyylipisteistä – tuomari kiistää sukupuoleen perustuvan syrjinnän

Norjalaislehti VG tutki mäkihypyn maailmancupissa tällä kaudella jaetut tyylipisteet. Parhaat tyylipisteet ovat jääneet naisille haaveeksi.

Norjan Thea Minyan Bjørseth hyppäsi Planican normaalimäessä viidenneksi.

25.2. 12:14

Norjalainen mäkihyppyväki on arvostellut tiukasti naisten mäkihypyn tuomarointia Planican MM-kisojen normaalimäen kilpailun jälkeen.

Mäkihypyn lajijohtaja Clas Brede Bråthen, maajoukkueen valmentaja Christian Meyer sekä Norjan naishyppääjät kritisoivat naisille jaettuja tyylipisteitä.

”Olen eri mieltä siitä, miten tyttöjä arvioidaan suhteessa poikiin. Asteikko on ihan erilainen”, Bråthen sanoi norjalaislehti Verdens Gangin (VG) mukaan.

”En näe visuaalista eroa naisten ja miesten hyppyjen välillä, mutta silti naiset saavat alemmat tyylipisteet, eikä kukaan tiedä, miksi. Minusta se on outoa”, olympiakultaa ja kaksi maailmanmestaruutta voittanut Maren Lundby lisäsi.

VG kävi läpi maailmancupissa tällä kaudella jaetut tyylipisteet ja selvitti naisten saaneen tyylistä korkeintaan 19 pistettä eli kolmanneksi parhaan pistemäärän. Miehet ovat saaneet 19,5 tyylipistettä yli sata kertaa ja täydet 20 pistettä kahdeksan kertaa.

Kokenut mäkituomari ja Norjan hiihtoliiton tuomarikomitean johtaja Ole Walseth torjui kritiikin ja kertoi VG:lle, etteivät tyylipisteet ole kiinni sukupuolesta vaan tyylinormista.

Lehti kysyi Walsethilta, miksi naiset eivät koskaan saa 20 pistettä tyylistä.

”He saavat 20 pistettä sinä päivänä kun he hyppäävät sen arvoisen hypyn”, Walseth vastasi.

Kysymykseen, mitä naisilta puuttuu, on Walsethin mukaan ”hirveän vaikea vastata”.

”Ilmalennossa tai alastulossa voi olla jotain. Täydellinen hyppy on uskomattoman vaikea suoritus, eivätkä monet miehetkään ole saaneet 20 tyylipistettä. Sen rima on korkealla”, hän perusteli.

Walseth lisäsi, ettei mikään estä antamasta myös naisille 20 tyylipistettä ja painotti, ettei kyse ole syrjinnästä. Hän sanoi naisten mäkihypyn kehittyneen valtavin harppauksin sen jälkeen kun laji nähtiin ensimmäistä kertaa MM-kisoissa 2009.

”Se näkyy myös tyylipisteissä. Jonain päivänä nainen täyttää 20 tyylipisteen vaatimukset.”

Mäkipomo Bråthen on VG:n mukaan järkyttynyt Walsethin lausunnoista.

”Ne ovat hölynpölyä. Olen nähnyt naisilta suorituksia, joita ei voisi vetää paremmin.”

Norjalaistähti Halvor Egner Granerud seurasi naisten normaalimäen kisaa torstaina paikan päällä. Hän kertoi pitäneensä Thea Minyan Bjørsethin hyppyä ”hirveän kivana”.

”Minua ärsyttää, että hän sai 17,5 tyylipistettä kaikilta muilta tuomareilta paitsi norjalaiselta”, Granerud sanoi.

Bjørseth sijoittui normaalimäen kisassa viidenneksi.

Viiden tuomarin antamista tyylipisteistä poistetaan aina parhaat ja huonoimmat pisteet, ja Bjørsethin avaushypystä jäivät voimaan Granerudin mainitsemat kolme kertaa 17,5 pistettä. Toisella kierroksella voimaan jäävät tyylipisteet nousivat 18:aan.

Granerud on itse saanut tällä kaudella kahdelta tuomarilta täydet 20 tyylipistettä hypystään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat