Perttu Hyvärinen ja manazeri Lelu Ojansivu näyttivät urheilijoille tavan tehdä rahaa

Lasse Viren teki jo 1976 saman kuin Perttu Hyvärinen 2023. Tuotesijoittelu on urheilijoille houkuttava tapa tehdä helppoa rahaa, mutta siinä voivat vielä jonkun näpit palaa pahasti, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Lasse Virenin oli 1976 olympiakisoissa ”pakko” riisua piikkarit kunniakierrokselle ”rakon” vuoksi. ”Manazeri” Nick Nevada ei ollut Matti Nykäselle elokuvassa lottopotti. Perttu Hyvärisen (oik.) taustalla toimii säätäjien säätäjä Olli-Pekka Ojansivu.

25.2. 17:46

Perttu Hyvärisen kymppisija perjantain MM-skiathlonissa olisi mennyt vähällä huomiolla, jos mies ei olisi sen jälkeen antanut yhdelle omalle kumppanilleen vähintään muutaman kymmenentuhannen euron arvoista tv-näkyvyyttä.

Illalla Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen sitten näytti Hyväriselle urheilijasopimuksesta sen kohdan, jossa tällaisesta toiminnasta on säädetty: 3 000 euron sakko, jolle jo illan kuluessa ilmoittautui monta halukasta maksajaa.

Lue lisää: Perttu Hyväriselle kovat sakot – Hiihtopomo: ”Ei mitään seliteltävää”

Yksi niistä on vuorenvarmasti kyseinen ruokavalmistaja – viimeistään keväällä ja sopimusbonusten muodossa. Komerofoodissa naurettiin perjantaina koko matka pankkiin.

Perttu Hyvärinen

Jotkut Hiihtoliiton urheilijat ovat tanssineet urheilijasopimuksen tuotesijoittelu- ja sissimarkkinointipykälien rajapinnoilla pitkään, ja nyt liitolle ei jäänyt vaihtoehtoja. Sinänsä jämäkän toimenpiteen kohdistuminen heti absoluuttisen huipun alapuolelle ei edes suututa niitä, joita Hiihtoliitto ei uskalla tai voi suututtaa.

Jos joku Hyvärisen toimintaa ällistelli ja paheksui, niin esikuva löytyy kansakunnan komeimman kaapin päältä. Lasse Viren saapui 26. heinäkuuta 1976 Montrealin olympiastadionilla maaliin ylivoimaisena voittajana 10 000 voittajana. Kunniakierros oli ”kivuliaan rakon” vuoksi pakko tassutella paljain jaloin, japanilaisyhtiö Tigerin eli nykyisen Asicsin piikkarit tuulettavissa käsissä.

Lasse Viren tuuletti voittoaan piikkarit käsissään Montrealissa 1976.

Vielä 45 vuotta myöhemmin yhtiö kutsui Virenin kunnia­vieraaksi Tokion olympia­kisoihin. Eikä se varmaan ollut aivan ainoa tapa, jolla japanilaiset Myrskylän mystikkoa miljoonien dollarien globaalista tv-näkyvyydestä muistivat.

Viren selvisi nerokkaasta tuote­sijoittelustaan Kansain­välisen olympia­komitean herrojen ankaralla nuhtelulla, juuri häneen verrattuna vielä maa­kunta­sarjan tekijäksi laskettava Hyvärinen sinänsä tuntuvalla 3 000 euron sakolla.

Hyvärisellä on omassa maajoukkueessakin sekä urheilullinen että markkinoinnillinen esikuva. Iivo Niskasen Red Bull -sissimarkkinointi sai aikanaan Hiihtoliiton herrat raivoihinsa.

Hiihtomaajoukkueen alkuperäinen sissimarkkinoija on Iivo Niskanen. Paperipussin kätköissä on Red Bull -juoma, ja taustalla Hiihtoliiton herrat kuumina kuin hellankoukku. Ollaan Falunin MM-kisoissa 2015.

Urheilijasopimukseen oli lopulta pakko kirjata niin sanottu Lex Iivo sanktioineen tällaisten tempausten varalta. Nyt Red Bull on Niskaselle Hiihtoliiton siunaama pääkumppani kaltaistensa joukossa ja alkuperäiskampanjan taidokas arkkitehti Miro Rousku hänen managerinsa.

Lue lisää: Perttu Hyvärisen manageri ryhtyi heti toimiin jätti­sakkojen jälkeen: ”Se on myyty jo”

Hiihtoliiton herroja ällistytti eniten se, että juuri lojaalina ja kilttinä pidetty Hyvärinen alkoi temmeltää nähdyllä tavalla. Sylttytehdas on miehen uusi manageri, tai siis manazeri, lentopallokenttien kovakätinen hakkurilegenda Olli-Pekka Ojansivu, säätäjä potenssiin ääretön.

Viimeistä ei todellakaan ole nähty, ja miksi urheilijoiden näkökulmasta olisikaan? Jos perjantainen ylilyönti maksoi Hyväriselle 3000 euroa, mutta toi vaikka 10 000 euroa, mikä häntä tai ketään muutakaan estää toimimasta samalla tavalla vaikka useamman kerran kaudessa?

Jos vaikka neljä tempausta maksaisi 12 000 euroa, mutta toisi 40 000, helpon rahan houkutus on kiistatta aikamoinen. Tarjoajista metsätieteiden ylioppilaalla on näiden kisojen jälkeen runsaudenpulaa.

Peter Franzen (oik.) esitti mäkihyppylegendan manageria Nick Nevadaa Matti-elokuvassa.

Ankaran valmentajalegendan Mauro Berruton koirankopitkin kestänyttä Ojansivua ei tällainen pelikirja kylmää pätkääkään. Miehen idoli on Peter Franzenin Matti-elokuvassa huikeasti tulkitsema ”manazeri” Nick Nevada”. Siitä voi päätellä loput.

Muutaman tonnin sakot ja huiman parin päivän julkisuuden vielä kestävät sekä urheilijat että manazerit, mutta ennen uusia suunnitelmia kannattaa kuitenkin lukea urheilijasopimusta hieman eteenpäin tuotesijoitteluasioiden osalta.

Tästä susiturkkimiehestä riittää vielä Hiihtoliitolle isosti ”iloa”. Olli-Pekka Ojansivu manageroi nykyään Perttu Hyväristä.

Kun sopimusta hierottiin, hiihtoherrat eivät todellakaan jättäneet suojaustaan auki. Jos urheilijan harrastama tuotesijoittelu edustustehtävissä johtaa Hiihtoliitolle sponsorin menetykseen tai opetusministeriön maksaman valtionavun pienenemiseen, sopimussakko on 100 000 euroa. Suomen hiihtomaajoukkueessa ei sitten Mika Myllylän ole ollut henkilöä, jolle kyseinen summa olisi taskurahaa.

Muutama vuosi sitten eräs iso kumppani jo jätti isot bonukset maksamatta katsottuaan, ettei heidän yksinoikeuttaan tiettyyn tuotenäkyvyyteen kunnioitettu maajoukkueessa.

Silloin asia hoidettiin hiljaisesti.

Se ei kuitenkaan ole se tapa, jolla manazeri Olli-Pekka Ojansivu hoitaa asioita.

Lue lisää: HS seuraa MM-hiihtoja – Pärmäkoski sanoi joutuneensa antamaan siimaa, Riiber juhli yhdistetyssä

Lue lisää: Kerttu Niskanen kaatui pahasti ennen kisaa ”Suksi haukkasi pehmeään”

Lue lisää: Voitelupäällikkö Mika Venäläinen paljasti – turvallisuudessa on edelleen pahoja puutteita

Lue lisää: Arsi Ruuskanen törmäsi rajusti aitaan 50 kilo­metrin tunti­vauhdilla – näin vaarallinen ulosajo tapahtui

Lue lisää: Perttu Hyvärinen veti raa'an rääkin ennen MM-kisoja – tylytti nyt esitystään

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat