Martin Johnsrud Sundbyn käry salattiin lähes kahden vuoden ajan: ”Paine oli helvetillinen”

Martin Johnsrud Sundby työskentelee MM-kisoissa tv-asiantuntijana ja muistelee suomalaisia kilpakumppaneitaan erittäin lämpimästi.

Martin Johnsrud Sundby häärää nyt MM-kisoissa media-aidan toisella puolella kuin Lahdessa 2017, kun 15 kilometrillä (p) tuli Iivo Niskasen perässä hopeamitali.

26.2. 9:25

Planican MM-kisojen media-alueella työskentelee edelleen helposti tunnistettava hiihtolegenda: Martin Johnsrud Sundby, 38. Olemus paljastaa, että urheileminen maistuu edelleen, mutta monivuotisten oslolaisten treenikaveriensa Simen Hegstad Krügerin, Hans Christer Holundin ja Sjur Røthen kanssa hän ei enää käy lenkillä.

”Ei se vielä olisi jaksamisesta kiinni. Olen vain liian kiireinen.”

Kolmen lapsen isä on osakkaana terveysvalmennusyrityksessä, analysoi hiihtoa Viaplayllä ja vetää suoratoistopalvelu Discoverylla Sistemann-nimistä (hännänhuippu) viihdeohjelmaa.

Vuonna 2017 Iivo Niskanen juhli Lahden torilla 15 kilometrin (p) kultaa palkintojenjaossa. Martin Johnsrud Sundby (vas.) otti hopeaa ennen Niklas Dyrhaugia, joka on Niskasen hyvä ystävä.

Maastohiihdon mannerlaatat järisivät kauden 2014–15 jälkeen. Sundby oli antanut kauden aikana kaksi dopingnäytettä, jotka sisälsivät säännön ylittäneen määrän astmalääkkeen vaikuttavaa ainetta salbutamolia.

Kansainvälinen hiihtoliitto vapautti Sundbyn syyskuussa 2015. Maailman antidopingtoimisto Wada valitti urheilun kansainväliseen vetoomuselimeen CAS:iin, joka vajaan vuoden kuluttua katsoi teon kahden kuukauden kilpailukiellon arvoiseksi. Pannan Sundby suoritti sulan maan aikana.

Koko asia tuli julkiseksi vasta prosessin päätteeksi, mistä nousi Norjassa valtava meteli. Salausprosessi meni kuitenkin juridiikan sääntöjen mukaisesti.

”Olin melkein kaksi vuotta kuin löysässä hirressä. Paine oli helvetillinen. Koko asiasta tiesi yhteensä ehkä viisi ihmistä: minä, vaimoni, juristini ja ehkä kaksi ihmistä Hiihtoliitossa. Se oli todella vaikeaa aikaa.”

Vuonna 2018 Martin Johnsrud Sundby osallistui Blink-kestävyysurheilutapahtumaan Sandnesissa mm. Iivo Niskasen ja Aleksandr Bolshunovin kanssa

”Tuntui ikävältä käydä ystäviksi tulleiden treenikaverien kanssa lenkillä ja salata heiltä tällainen asia. Samaan aikaan tiesin koko ajan, etten ollut missään vaiheessa tavoitellut kilpailuetua dopingsääntöjen vastaisesti.”

Hinta oli kova paitsi henkisesti myös taloudellisesti. 14 arvokisamitalin mies menetti Tour de Skin voiton vuodenvaihteesta 2014–15 sekä maailmancupin kokonaisvoiton.

Mainehaitta jäi Norjassa vähäiseksi; mukava ja sosiaalinen Sundby oli koko aktiiviuransa maan suosituimpia urheilijoita. Hän kruunasi uransa Seefeldin MM-kisoissa 2019 voittamalla ainoan henkilökohtaisen arvokisakultansa 15 kilometrillä (p) huikeiden loppukilometriensä ansiosta.

Martin Johnsrud Sundby otti ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisamitalinsa Oslon MM-kisoissa 2011. Hän oli 15 kilometrin (p) kolmonen Matti Heikkisen (kesk.) ja Eldar Rönningin takana.

”Otin suksivalinnassa valtavan riskin ja lähdin kolmanneksi parhaalla parilla, koska tiesin sen olevan kilpailun lopussa niistä paras.”

Lue lisää: Perttu Hyvärinen väittää mainos­kohun olleen puhdas vahinko: ”Jäi lukematta sopimus loppuun asti”

Vuonna 2017 Sundby esiintyi taas dopingotsikoissa, mutta tällä kertaa aivan eri roolissa. Aleksandr Legkov ja Maxim Vylegzhanin ottivat Sotšin olympiakisojen 50 kilometrillä 2014 kaksoisvoiton. Vuonna 2017 Kansainvälinen olympiakomitea mitätöi venäläistenherrojen tulokset dopingrikkomusten takia.

Kilpailussa neljänneksi sijoittunut Sundby nauraa muistoilleen.

”Ensin minulle tultiin kertomaan, että olen uusi voittaja. Sitten selvisi, ettei dopingasia koskisi lainkaan kolmanneksi tullutta venäläistä (Ilja Tšernousov), mutta minulle olisi kuitenkin tulossa hopeamitali”, Sundby hersyttelee.

Vuonna 2018 CAS palautti kilpailun tulokset alkuperäisiksi ja Sundbyn neloseksi.

”Sain olla olympiavoittaja kaksi viikkoa! Se on tyhjää parempi”, kaksi olympiavoittoaan viesteissä saanut voimanpesä sanoo.

Yhtenä keväänä Matti Heikkisen kanssa Oslossa pari kuukautta treenannut Sundby hiihti suomalaisia vastaan useita eeppisiä kilpailuja. Oslon MM-kisoissa 2011 Matti Heikkistä ja sittemmin myös Iivo Niskasta vastaan.

”Iivo on Norjassa erittäin suosittu. Hän oli brutaalein vastustajani, upea hiihtäjä. Toinen vastaava oli Johan Olsson.”

Omista vanhoista kavereistaan Sundby myöntää ihailevansa värikkäästi elänyttä Petter Northugia, joka on persoonana hieman toista maata kuin kliininen voittokone Johannes Høsflot Klæbo.

”Nukkui kahteen iltapäivällä. Treenasi kolmesta viiteen ja valvoi taas aamuyön tunneille. Ja mielikuvien vastaisesti maailman mukavin kaveri.”

Lue lisää: Marko Kilp järkyttyi, kun avasi television – Viron hiihtotoivo MM-kisoissa asuu Nokialla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat