Tätä MM-kisojen järjestäjät eivät halua näyttää – sunnuntai oli kisamontun pohjanoteeraus

Slovenia on nykyään mäkihypyn suurvalta, mutta se ei mäkimontussa näkynyt. Varsinaisessa katsomossa ei ollut juuri ketään. Alastulorinteen vieressä seisoskeli sentään joukko.

Tämän verran oli yleisöä Planican mäkimontussa mäkihypyn sekajoukkueiden MM-kisassa sunnuntaina.

27.2. 11:53 | Päivitetty 27.2. 12:09

Planica

Hiihdon MM-kisoissa oli sunnuntaina ohjelmassa huumoripäivä, mutta kellään ei ollut hauskaa. Päivä oli täytetty jokaisessa kolmessa lajissa pari- ja sekajoukkuekisoilla, jotka eivät tahdo sytyttää sen paremmin urheilijoita kuin katsojia.

Mikko Gynther

Jos tämä on se tulevaisuus, jota kohti Kansainvälinen hiihtoliitto haluaa tapahtumaa viedä, on kuva synkkä.

Kansa paikan päällä äänesti jaloillaan, mitä mieltä se kisamuodoista oli. Hiihdon parisprinttien aikana tunnelma oli vielä kohtalainen, mutta heti sen jälkeen alkoi fanien marssi. Se ei suuntautunut katsomoihin, vaan nautintoaineiden pariin tai ulos koko alueelta. Se oli näky, jota järjestäjät eivät halua televisiossa näyttää.

Ensimmäisen kerran järjestettyä yhdistetyn sekajoukkuekilpailua jäi katsomaan vain kourallinen. Stadionin viereisen olut- ja ruokateltan täyttöaste oli huomattavasti suurempi. On toki ymmärrettävää, että jos vaihtoehtoina ovat oluen juonti ja parisekahömpötysten katsominen, on monen valinta ensimmäinen.

Planicassa arvokisahuuma ei ole noussut huippuunsa, mutta sunnuntai oli jo jonkinasteinen pohjanoteeraus. Suurella osalla katsomossa ja reitin varrella olleilla roikkui kaulasta akkreditointi- tai vip-lappu tai yllä oli oman maansa hiihtoliiton nuttu. Rahaa vastaan paikalle saapuneita oli vähän, jos eivät olleet jopa vähemmistössä.

Itse kilpailu oli yhtä lässähtänyt kuin tunnelma. Mukana oli ainoastaan kahdeksan maata. Erot olivat järkyttävät, vaikka hiihtolenkit oli tehty mahdollisimman lyhyiksi.

Monen meno näytti hiihtoladulla siltä, että he olisivat olleet mieluummin aivan missä tahansa muualla kuin kisaamassa. Lajin selkeä ykkösnimi Jarl Magnus Riiber ankkuroi Norjan leppoisan lenkin päätteeksi voittajana maaliin. Hän näytti yhtä onnelliselta kuin vuosi sitten, jolloin hän sai tietää koronatartunnastaan, joka pilasi olympiareissun.

Edes norjalaiset fanit eivät jaksaneet mestaruudesta innostua.

Illan ”huipennus” oli sekajoukkuemäki. Slovenia on nykyään mäkihypyn suurvalta, mutta se ei mäkimontussa näkynyt. Varsinaisessa katsomossa ei ollut ketään. Alastulorinteen vieressä seisoskeli sentään joukko.

Slovenialaisten keskibruttopalkka on reilut 2 000 euroa. Sunnuntain päivälipusta piti pulittaa vähintään 64 euroa. Sillä pääsi kilometrien päähän kisapaikasta, sillä stadionille ei päästetä autoja. Saavutettavuus on heikko, eikä lähialueilla asu suuria ihmismassoja. Kokemattomammankin tapahtumajärjestäjän olisi kuvitellut tajuavan, että tämä yhtälö ei toimi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat