Ruotsin sprintterin avoimuus kuukautisistaan kerää kiitosta: ”Tuntuu siltä, että olen auttanut murtamaan tabua”

Sprintissä kymmenenneksi hiihtänyt Johanna Hagström puhui Planicassa kuukautisistaan.

Ruotsin Johanna Hagström kilpaili Planican MM-hiihdoissa vain sprintissä, jossa sivakoi välieriin asti ja sijoittui lopulta kymmenenneksi. Kuva karsintahiihdosta.

27.2. 17:04

Uransa toisissa MM-hiihdoissa kilpailleen Johanna Hagströmin urakka päättyi myös Planicassa sprinttikilpailun jälkeen. Hagström lähtee kisoista tiistaina.

MM-kisat eivät sujuneet urheilullisesti 24-vuotiaan ruotsalaisen suunnitelmien mukaan. Latujen ulkopuolella Hagström keräsi kiitosta avoimesta terveyspuheestaan.

Hagström kertoi ruotsalaislehti Expressenille, kuinka hän panikoi ja stressasi huomattuaan kuukautistensa alkaneen vain hetki ennen sprintin karsintaa.

Maanantaina Hagström kertoi, kuinka hänen puhelimeensa saapui viestien tulva rohkean avautumisen jälkeen.

”Tuntuu mahtavalta. Kun ajattelen MM-kisoja, muistan sen jopa paremmin kuin urheilullisen puolen”, hän sanoi maanantaina Expressenille.

Ruotsin maajoukkueessa kuukautisista keskustellaan avoimesti, joten Hagström koki asiasta puhumisen myös mediassa luontevaksi.

”Reaktioista päätellen huomaan, ettei se ole yhtä luonnollista joillekin muille. Tuntuu siltä, että olen auttanut murtamaan tabua”, hän sanoi.

Hagström kertoi saaneensa lukuisia yhteydenottoja nuorilta tytöiltä, joille hiihtäjän kommentit ovat merkinneet paljon.

”Jotkut ovat kirjoittaneet minulle ja kertoneet, että he tuntevat haastatteluni jälkeen olonsa turvallisemmaksi ja mukavammaksi puhuessaan kuukautisista muiden kanssa.”

Hänen mukaansa tällaisten viestien saaminen etenkin nuorilta tytöiltä liikuttaa.

Hagström sijoittui viime viikon torstaina hiihdetyssä perinteisen hiihtotavan MM-sprintissä kymmenenneksi.

Jonna Sundling, Emma Ribom, Maja Dahlqvist ja Linn Svahn sivakoivat kisassa Ruotsille neloisvoiton.

Hagström oli sprintin MM-nelonen kaksi vuotta sitten Oberstdorfissa.

Ruotsi kertoi maanantaina, kuinka sprintterit Hagström ja Marcus Grate sekä yhdistelmäkilpailussa 35:nneksi sijoittunut Moa Ilar lähetetään kotiin kisoista.

”Hän ei saavuttanut kauden isossa tavoitteessaan sitä, mitä oli toivonut. Tilanne ei ole koskaan helppo meille valmentajille, joiden on valittava joukkue, eikä hiihtäjälle, joka joutuu lähtemään kotiin”, valmentaja Lars Ljung sanoi ruotsalaislehti Aftonbladetille Ilariin viitaten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat