Jasmi Joensuulle sataa julmia viestejä: ”Tilastoja tulee kuin kaapin hyllyltä”

Jasmi Joensuu suhtautuu tyynesti saamaansa murskakritiikkiin. Helppoa se ei kuitenkaan ole.

Jasmi Joensuu on saanut lokaa suorituksistaan Planicassa.

27.2. 18:33

Planica

Jasmi Joensuu, 26, kaatui hiihdon MM-kisojen päämatkallaan sprintissä torstaina. Hän julkaisi pian kisan jälkeen Instagram-tilillään kuvan kompuroinnistaan.

Valtaosa kommenteista on kannustavia. Sitten on se toinen puoli, paljon synkempi.

”Perseelleen meni.”

”Jotenki tän ties taas...”

”Melkein oli arvattavissa.”

Eräs seuraaja on kokenut tehtäväkseen luetella kisoja, joissa Joensuu on kaatunut.

”Davos, Salpausselkä, Drammen, Tour de ski, Peking ja nyt Planica...”

Joensuu paljasti Yle Urheilun Instagram-livessä torstai-iltana, ettei sprinttipäivityksen kommentteihin kirjoitettu lista ollut ainoa laatuaan.

”Se on ihailtavaa, miten paljon ihmiset ovat kirjanneet niitä ylös. Tilastoja tulee kuin kaapin hyllyltä, kuinka monessa kisassa olen kaatunut tällä kaudella ja viime kaudella ja monessako kisassa on mennyt sauva poikki”, hän sanoi Ylelle.

Julma somepalaute on Joensuulle valitettavan tuttua kauraa. Vastaavia viestejä tippuu kuvien kommenttikenttään ja viestiboksiin yhtenään. Vaikka kuinka keskittyisi tsemppiviesteihin, ikäviäkään ei voi olla näkemättä.

Loka iskostuu mieleen tehokkaammin.

”Niitä ei saa ajatella liikaa”, Joensuu huokaisee.

Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. MM-pettymyksen yhteydessä tilanne oli karumpi kuin yleensä.

Joensuu oli harjoitellut yhdeksän kuukautta MM-sprintti mielessään. Erähiihto sujui mainiosti, kunnes takana hiihtäneen Izabela Marciszin suksi sattui osumaan Joensuun kapulaan. Rytmi sekosi ja suomalainen löi sauvansa jalkojensa väliin. Sen jälkeen kukaan ei enää muistanut pirteää aika-ajohiihtoa tai puolivälierän alkua, vaan edelliset kaatumiset.

Jasmi Joensuu pettyi pahasti avausmatkalla.

On totta, että Joensuu on kaatunut useammin kuin moni muu kilpasiskonsa. Hän tietää sen itsekin.

Joensuulla oli viime torstaina riittävästi tekemistä oman pettymyksensä ja kiukkunsa taltuttamisessa. Kaatumistilastojen läpikäynti ei siinä paljoa auta.

”Kyllä se pahalta tuntuu, kun panee kaikkensa peliin ja kiitos seisoo siinä, että tulee viesti, jossa sanotaan ’lopeta hiihto’.”

Joensuu sanoo, ettei vaivaudu vastaamaan kriitikoilleen. Se ei edistäisi asiaa mihinkään suuntaan.

”Ihan sama, mitä sieltä tulee. Eivät he kuitenkaan ole niitä ihmisiä, jotka elämässäni vaikuttavat ja jotka ovat päivittäin tekemisissä kanssani.”

Joensuu ehti tottua erilaiseen asenneympäristöön opiskellessaan Yhdysvalloissa neljä vuotta. Sikäläisessä elämänmenossa keskitytään mieluummin onnistumisiin, eikä pettymyksiin jäädä vellomaan.

”Maassa maan tavalla. Ei sitä voi oikein muuttaa, kun tällainen kulttuuri on opittu. Siihen pitää vain osata suhtautua. Asioita ei pidä ottaa liian henkilökohtaisesti”, hiihtäjä ruotii.

Jasmi Joensuu päivittää itse omia sometilejään.

Joensuu saa seuraavan MM-näyttöpaikkansa tiistaina 10 kilometrin (v) väliaikalähtökisassa. Hän myöntää, ettei ole vielä palautunut sunnuntaina parisprintistä.

Joensuu kanttasi pahasti omalla viimeisellä osuudellaan. Vaihtoalueella makasi väsynyt nainen.

”Olen tyytyväinen eiliseen, vaikka kuolema tulikin matkalla. Kaikkea ei voi saavuttaa kerralla. Kyllä se joskus vielä kantaa loppuun asti.”

Joensuulla on tiistaina pelissä myös mahdollinen viestipaikka. Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen ja Eveliina Piippo lienevät varmoja valintoja torstain viestiin, mutta jaossa on vielä avausosuuden hiihtäjän rooli.

Siitä taistelevat Joensuu ja sprintissä pahoin epäonnistunut Johanna Matintalo.

”En minä tiedä viestivalinnoista, kysykää Jussi Piiraiselta tai Juho Haloselta! Teen huomenna parhaani enkä todellakaan lähde säästelemään. Torstaina sitten katsotaan, olenko viivalla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat