Naiset hyytyivät viimeisillä kilo­metreillä – Suomen pää­valmentaja ymmällään

Vapaa hiihtotapa osoittautui suomalaisille tahmeaksi naisten kymmenen kilometrin kisassa. Kerttu Niskanen ylsi ainoana kymmenen parhaan joukkoon.

Krista Pärmäkoski oli vasta 17:s vapaan kymmenen kilometrin kisassa.

28.2. 16:57 | Päivitetty 28.2. 20:52

Planica

Naisten päävalmentajan Jussi Piiraisen hymy ei hyytynyt, vaikka joukkueen esitys jäi kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa odotettuakin vaisummaksi Planican MM-laduilla.

Jalkavammasta toipuva Kerttu Niskanen oli parhaansa yhdeksäs ja ainoa 15 parhaan joukkoon yltänyt suomalainen.

Sijoitukseensa pettynyt Eveliina Piippo oli 16:s, väsymystä valitellut Krista Pärmäkoski 17:s ja Jasmi Joensuu vasta 32:s.

Piiraisen pokka piti erinomaisesti. Hän vastaili toimittajien kysymyksiin suu virneessä, vaikka joutui myöntämään joukkueen jääneen tavoitteestaan.

”Jos olisimme saaneet hiihtäjiä vähän paremmille sijoituksille, olisimme olleet tyytyväisiä. Emme onnistuneet siinä täysin”, Piirainen sanoi.

Piiraisen mukaan Niskasen ja Piipon suoritukset olivat ihan ok, mutta Pärmäkoskella oli vaikea päivä. Joensuu ei jäänyt kauaksi omassa tasostaan, Piirainen pohti.

Tuloslista kertoi kuitenkin karua kieltään. Kymmenen parhaan joukossa oli vain yksi suomalainen hiihtäjä. Se on hiihtomaalta vaisu veto.

Piiraisen mukaan suomalaisten vauhti hyytyi etenkin parilla viimeisellä kilometrillä. Niskanen menetti lopussa kolme sijaan ja Piippo peräti seitsemän sijaa.

”Vielä minun väliaikapisteelläni [3,5 kilometrissä] näytti siltä, että kolme naista taistelee paikasta kymmenen parhaan joukossa. Se oli olisi ollut huippuonnistuminen tälle päivälle.”

Lue lisää: Jasmi Joensuulta lohduton kommentti kympin kisan jälkeen

Eveliina Piippo oli kisan jälkeen myrtyneellä mielellä.

Radan loppuosa on laskuvoittoinen, mutta sisältää myös muutaman nousun ja kurveja. Piiraisella ei ollut tuoreeltaan tietoa, mitä siellä oli tapahtunut. Hiihtäjät eivät valittaneet ainakaan julkisesti suksistaan.

”Ylämäessä mentiin kyllä todella kovaa, mutta viimeisellä parilla kilometrillä tuli sen verran takapakkia, että sijoitukset valahtivat muutaman sijan alaspäin.”

”Kyse on voinut olla urheilijoiden henkilökohtaisesta vauhdinjaostakin”, Piirainen totesi, mutta ei osannut sanoa heti enempää.

Entä toimivatko sukset?

”Välineet voivat vaikuttaa, mutta en tiedä millaisia tuntemuksia urheilijoilla on ollut. Alkumatkasta näytti joka tapauksessa siltä, että sukset luistivat aivan hyvin.”

Valmennusjohto julkistaa keskiviikkona naisten joukkueen torstaina hiihdettävään 4x5 kilometrin viestiin. Piirainen ei lähtenyt spekuloimaan valinnoilla.

Naisten päävalmentaja Jussi Piirainen.

Herättikö kympin tulokset luottamusta?

”Totta kai herättivät. Näen, että hiihtäjät ovat meillä huippukunnossa. Krista on pystynyt ennenkin näyttämään ihmeitä”, Piirainen vastasi.

Vapaan hiihtotavan väliaikalähtökisat ovat olleet suomalaisille vaikeita kautta historian. Vapaan kisoja on hiihdetty arvokisoissa vuodesta 1987 lähtien.

Vain Marjo Matikainen, Mika Myllylä ja Krista Pärmäkoski ovat yltäneet mitaleille.

Myös Planicassa vapaan suksi on kulkenut suomalaisilta vieläkin huonommin kuin perinteinen.

”Se ei ole mikään uutinen sinänsä”, Piirainen tokaisi.

”Mietitään näitä asioita sitten kauden jälkeen. Nyt ei ole sen aika.”

Piirainen väitti myös, että valmennusjohto ei ole korvaansa lotkauttanut Perttu Hyvärisen mainoskohulle.

”Nämä ovat osittain myös huulenheittoa ja humoristista toimintaa. Se ei vaikuta meidän valmentajien toimintaan millään tavalla.”

”Kuten sanoin, se ei vaikuta meidän valmentajien työnkuvaan. Olemme tietoisia, mutta emme ehdi tuollaisiin asioihin paneutua.”

Oikaisu: Korjattu Kerttu Niskasen nimi jutun ingressistä.

Lue lisää: Juniorihiihtäjien määrä romahti Suomessa – Norjan ja Espoon luvut hämmentävät

Lue lisää: Suomalaiset ovat olleet surkeita vapaalla hiihtotavalla arvokisoissa – selitykset alkavat loppua

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat