Jari Saarion keho on ”kuin nuijalla lyöty” – Käden vääntyminen säikäytti sähkö­töihin joutunutta soutajaa

Palomies Jari Saario on soutanut jo yli 3 200 kilometriä Atlantilla.

Palomies Jari Saario soutaa Atlantilla kohti Miamia.

28.2. 18:12

Palomies Jari Saarion hurjan soutu-urakan ensimmäinen osuus lähestyy puoltaväliä. Saario oli tiistai-iltaan mennessä soutanut reilut 3 200 kilometriä matkallaan Atlantin yli. Ongelmia on tullut, mutta ne mies on selättänyt – tai purrut hammasta ja jatkanut soutamista.

Saario lähti liikkeelle 23. tammikuuta Gran Canarialta tavoitteenaan Miami. Aikaa on siis kulunut reilut 36 päivää, eli matkavauhti on noin 89 kilometriä päivässä. 7 000 kilometrin matkaan kuluisi samalla vauhdilla hieman alle 80 päivää.

Sen jälkeen ohjelmassa olisi vielä soutu New Yorkista Lontooseen. Saarion tavoitteena on olla ensimmäinen edestakaisin Atlantin yli soutanut ihminen.

Reilun kuukauden urakka on vaatinut veronsa, ja Saario kertoo kroppansa olevan ”kuin nuijalla lyöty”. Pahoilta hiertymiltä hän on välttynyt vaihtamalla asentoa tai pitämällä taukoja tarpeen vaatiessa.

Viime päivien pahin säikähdys tuli, kun Saario oli pesemässä veneen pohjaa, jotta luisto pysyisi mahdollisimman hyvänä. Vaikka meri oli varsin tyyni, pääsi yksi aalto yllättämään hänet.

”Lähdin tulemaan ylös vedestä veneen kulman yli. Aalto heilautti venettä niin, että oikeasta kyynärvarresta vääntyi nivel oikein kunnolla. Pelkäsin, että olisi mennyt poikki, mutta ei onneksi ollut”, Saario kertoo HS:lle satelliittipuhelimen välityksellä.

Alla oleva video veneen pohjan puhdistamisesta on kuvattu tammikuun lopussa.

”Parissa päivässä on parantunut ihan hyvin. Oli silloin ihan tunnoton, ja puutuu soutaessa aika lailla. Tasapainottaa hyvin tilannetta, sillä vasemman käden keskisormi ei ole alun jälkeen mennyt suoraan tai koukkuun, ei taivu mihinkään.”

Saariolla on jo useamman viikon ollut ongelmia vedentekolaitteen kanssa. Sen virtanäppäin ei ole toiminut kunnolla. Nyt ongelmaan on kuitenkin löytynyt ratkaisu.

Palomiehessä on sen verran sähkömiehen vikaa, että hän yhdisti pilssipumpusta ja kompassin valosta sähköjohtoja vedentekolaitteeseen saaden elintärkeän laitteen toimimaan ilman jatkuvaa säätämistä.

Tuleville päiville Saariolla on oikeastaan vain yksi toive.

”Toivon vain, että vellominen loppuisi, olisi unelmien täyttymys, yhdestä suunnasta aallot. Kun meri velloo, tuntuu kuin selkäranka puuttuisi.”

Saario kertoo kroppansa olevan ”kuin nuijalla lyöty”.

Muihin tuoreisiin takaiskuihin kuuluu myös, että musiikkipalvelu Spotify lakkasi toimimasta. Saario sai kuitenkin ladattua satelliittiyhteydellä parin lempiartistinsa musiikkia.

Seuraavat päivät ja viikot Atlantilla kuunnellaan Evelinaa ja Cheekiä.

”Ajattelen, että joku päivä pääsen taas Evelinan keikalle. Mutta ei noita voi liikaa miettiä, on tämä sen verran pitkä reissu”, hän sanoo.

”Cheekin Alpha Omega ja Äärirajoille on sellaisia kappaleita, jotka laitan soimaan, jos on ärsyttävä olo ja pitää kerätä itsensä.”

Saarion ulkomuodossa on yksi asia muuttunut merkittävästi. Hän ei nimittäin ole ajanut partaansa kertaakaan. Asiaa kysyttiin Instagramissa Saarion seuraajilta, jotka äänestivät parran kasvattamisen puolesta.

Tähän Saariolla olisi kaino toive.

”Toivottavasti someseuraajat äänestäisivät parran pois. Minulla ei koskaan ole partaa, enkä siinä oikein viihdy. Olo on tosi epäsiisti, vaikka käy meressä peseytymässä. Mutta ehkä tämä vähän peikkoreissu on.”

Alla oleva video on kuvattu helmikuun alussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat