Ikäistään kypsempi Niko Anttola ansaitsee paikan viestijoukkueessa – mallia voi ottaa vaikka Ruotsista

Suomen valmennusjohdolla on mahdollisuus tehdä päätös, josta kenelläkään ei pitäisi olla jupisemista, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Jussi-Pekka Reponen.

Niko Anttola, 20, sijoittui arvokisadebyytissään 24:nneksi.

1.3. 16:17 | Päivitetty 1.3. 17:40

Vuonna 2017 Ruotsi toi Lahden MM-hiihtoihin tuoreen alle 20-vuotiaiden naisten maailmanmestarin, joka sai vastuuta ja pääsi hiihtämään aikuisten mittelöissä peräti kolme kilpailua.

Henkilökohtaisissa starteissa hän saavutti sijat 16 ja 21, ja hänet valittiin ennakkoluulottomasti arvokisojen debytanttina myös viestijoukkueeseen.

Kolmannella osuudella tuo 19-vuotias päihitti reilulla erolla Suomen Laura Monosen ja pohjusti Ruotsin hopeamitalin.

Nyt kuusi vuotta myöhemmin Ebba Andersson on yhdistelmäkilpailun maailmanmestari ja moninkertainen MM- ja olympiamitalisti.

Vuonna 2019 Ruotsi toi Seefeldin MM-laduille niin ikään tuoreen nuorten maailmanmestarin Frida Karlssonin, ja tahti oli hurjaa.

Henkilökohtaisissa kilpailuissa 19-vuotias Karlsson otti hopeaa ja pronssia. Hän oli myös mukana kultaa saavuttaneessa viestijoukkueessa, kuten Anderssonkin.

Näissä MM-kisoissa Karlsson on toistaiseksi saanut kaksi hopeaa.

Miehissä vastaavat juniorien menestysdebyytit aikuisten arvokisoissa ovat paljon harvinaisempia, mutta Suomella on nyt käsissä sellainen.

Vastikään 20 vuotta täyttänyt tuore nuorten maailmanmestari Niko Anttola sijoittui keskiviikkona MM-kisojen 15 kilometrillä (v) 24:nneksi toiseksi parhaana suomalaisena.

Se oli miesten laajempi taso huomioiden sekä fyysisesti että taktisesti erinomaisen tasapainoinen ja hallittu suoritus ensikertalaiselta ja kertoi paitsi Anttolan valtavasta potentiaalista myös siitä, että hänen kuntonsa on pysynyt vankkana Kanadassa pidettyjen nuorten MM-kisojen jälkeen.

Anttolan suorituksen arvoa nostaa se, että kilpailu hiihdettiin pitkiä nousuosuuksia sisältäneellä erittäin vaativalla ladulla. Se oli omiaan kovan hapenottokapasiteetin omaavalle nuorukaiselle.

Kilpailu oli MM-kisojen ohjelmassa kaikkein suotuisin Anttolalle, sillä väliaikalähdössä hän sai tehdä rauhassa omaa työtään ja edetä Norjaa myöten ihastelua herättäneellä vapaan tekniikallaan.

Toinen ja tylympi vaihtoehto olisi ollut se, että hän olisi joutunut miekkailemaan isossa letkassa yhteislähtökilpailun melskeessä.

Kilpailun jälkeen sekä Perttu Hyvärinen (13:s) että Remi Lindholm (32:s) ilmaisivat enemmän tai vähemmän suoraan, että tämän päivän perusteella Anttola on syytä valita viestijoukkueeseen.

Perjantain viestiin kaavailtu Lindholm hävisi Anttolalle 32,5 sekuntia, eikä Lindholm ollut parhaimmillaan myöskään yhdistelmäkilpailussa, jossa hän päätyi sijalle 22.

Anttolan valintaa viestiin puoltaa sekin, että myös viesti hiihdetään ladulla, joka sopii paremmin hänen kuin Lindholmin ominaisuuksille.

Päävalmentaja Teemu Pasasella apureineen on nyt mahdollisuus tehdä samanhenkinen rohkea ja ennakkoluuloton päätös kuin oli ylipäätään Anttolan valinta kisoihin. Eikä siitäkään pitäisi olla kellään jupisemista.

Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö ikäistään kypsemmän oloinen Anttola olisi valmis kantamaan vastuun ja kestämään viestivalinnan aiheuttamat paineet.

Perttu Hyvärinen toisti ainakin Viaplayn haastattelussa jo aiemmin sanomansa arvion Anttolan tulevaisuudesta: ”Nikosta tulee vielä vähän kovempi kuin Iivo.”

Oikaisu 1.3. 2023 klo 17.40. Miesten viesti on perjantaina eikä torstaina, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat