NHL-kauden alusta asti oli todennäköistä, että Joonas Korpisalon aika Columbus Blue Jacketsissa päättyy. Tiistaina se toteutui.
Tommi Koivunen
Elvis Merzlikinsin viisivuotinen ja 27 miljoonan dollarin arvoinen sopimus alkoi. Daniil Tarasovia, 23, on kypsytelty ja kasvatettu vakituiseen NHL-rooliin – ja hänelläkin alkoi kolmevuotinen lappu. Ensi syksynä Tarasov ei enää jää farmiin.
Lonkkaleikkauksessa keväällä olleen Korpisalon kaksi viime kautta olivat niin vaikeita, että nyt oli lähes pakko onnistua. Muuten ottajia ei ensi kesänä olisi ollut jonoksi asti – jos ollenkaan.
Mutta Korpisalo on ladannut tiskiin yhden kauden hienoimmista suomalaistarinoista, paljon paremmin 28-vuotias maalivahti ei olisi voinut korttejaan pelata. Hän on surkeassa ja loukkaantumisten runtelemassa Blue Jacketsissa pelannut paikoin liki AHL-tasoisen puolustuksen takana.
11 voittoa 28 ottelusta torjuntaprosentilla 91,3 ja päästettyjen maalien keskiarvolla 3,17 ovat erinomaisia numeroita tämän kauden Columbuksessa.
Tarasovin (13 ottelua, kaksi voittoa, 90,8 ja 3,28) sekä surkeasti kauden alussa pelanneen, viime aikoina parantaneen Merzlikinsin (25, 6, 87,6, 4,14) numerot ja suoritukset kalpenevat.
Pelaamissaan 28 ottelussa Korpisalo päästi Evolving-Hockeyn tilastojen mukaan reilut kymmenen maalia vähemmän kuin mitä hänen olisi maaliodottamaan nähden ”pitänyt” laskea taakseen.
Joukkueen tähtihyökkääjä Johnny Gaudreaukin totesi hiljattain IS:lle, että Korpisalo oli Jacketsin paras pelaaja oikeastaan illasta toiseen.
Suomalaisveskaria ei hankittu mihin tahansa joukkueeseen vaan lännen kärkipaikoilla tällä hetkellä porskuttavaan Los Angeles Kingsiin.
Ja mikä kutkuttavinta, tuoreella isällä on aito mahdollisuus ottaa Kingsissä ykkösvahdin paikka.
Hän kilpailee peliajasta 31-vuotiaan Pheonix Copleyn kanssa. Copley on AHL-veteraani, joka on urallaan pelannut vasta 58 NHL-ottelua, joista 27 tällä kaudella.
Muista maalivahdeista Cal Petersen floppasi pahasti syksyllä. Hänet siirrettiin waivers-listan kautta farmiin. Seuralegenda Jonathan Quick, 37, lähti palkkakattosyistä Columbukseen, kun Kings hommasi Korpisalon ohella Vladislav Gavrikovin riveihinsä.
Siinä piilee Korpisalon siirron inhottava puoli: Kingsin pukukopissa ei mediatietojen mukaan oltu tyytyväisiä siihen, että kaksi Stanley Cupia Losiin tuonut Conn Smythe -voittaja Quick lähetettiin mitään kyselemättä liigan jumbojoukkueeseen.
”Oma moka”, voidaan sanoa, koska Quickillä ei ollut kymmenvuotisessa sopimuksessaan siirron estävää pykälää.
Mutta hienostuneemminkin on tämän tason ikoneita kohdeltu.
Joonas Korpisalo siirtyi Los Angelesiin.
Kings saa Korpisalossa paitsi vahvan kauden pelanneen maalivahdin myös veskarin, joka on venynyt kovissa paikoissa parhaimpaansa.
Alkaen ensimmäisestä liigastartistaan talvella 2014, kun Korpisalo pysäytti 56 kiekkoa Hartwall-areenassa vierasjoukkue Ilveksen riveissä Jokerien lainapelaajana.
Isot torjuntamäärät ovat tulleet tutuiksi paitsi silloin myös tämän kauden Columbuksessa sekä pudotuspeleissä, joiden cv on syytä kerrata kevättä silmällä pitäen:
SM-liigan vuoden 2015 säälipleijareissa HIFK:ta vastaan Korpisalo torjui molemmat (tappio-)ottelut lukemilla 95,1 ja 1,24. Jälkimmäinen peli Hakametsässä oli liigahistorian pisin. Silloin Korpisalo torjui 48 kertaa.
Korpisalo torjui kuusi voittoa AHL:n mestaruuskeväänä 2016 mutta menetti sitten pelaavan maalivahdin paikkansa Anton Forsbergille.
Uran ainoat NHL-pudotuspelit koronakuplassa 2020 sen sijaan muistetaan uroteoista: karsintakierroksen Toronton-kaadosta ja sitten ensimmäisen kierroksen sarjasta Tampaa vastaan.
Korpisalo teki Tampaa vastaan modernin ajan ennätyksen historian neljänneksi pisimmässä ottelussa, kun hän torjui uskomattomat 85 kutia joukkueensa 2–3-tappiossa.
Tilastorivi NHL-pudotuspeleistä on A-luokkaa: yhdeksän ottelua, 1,90 maalia per 60 minuuttia ja torjuntaprosentti 94,1.
Jos tilastot ovat keväällä – ja kenties vielä kesällä – lähellekään samaa, Korpisalo voi paitsi menestyä tässä ja nyt myös pelata itselleen huippusopimuksen tuleviksi kausiksi.