Lehtijuttu muutti Laura Hämäläisen uran

Laura Hämäläinen hätkähti uutista, kuinka retuperällä ratsastajien kunto on. Hän päätti tehdä asialle jotain. Se muutti koko uran.

Laura Hämäläinen on valmentaja ja fysioterapeutti. Hän auttaa ratsastajia kohentamaan kuntoaan.

17.3. 2:00 | Päivitetty 17.3. 19:44

Laura Hämäläinen muistaa vieläkin, missä kohtaa hän tallin pihalla seisoi, kun puhelu tuli. Hänen ratsastamansa poni myytäisiin.

14-vuotias Hämäläinen oli saanut pitää tuttaviensa ponia kuin omanaan. Tarkoitus oli ollut päästä kilpailemaan esteratsastuksessa. Hämäläinen oli ollut ratsastamassa ponia, kun samalla kentällä ollut tamma potkaisi häntä polveen. Edessä oli pitkä kuntoutus. Ponilla ei ollut toista ratsastajaa, joten se myytäisiin.

”Se oli hirveä hetki, ihan kamalaa”, Hämäläinen muistelee.

Muutamaa vuotta myöhemmin hän oli hyppäämässä esteitä nuoren hevosen kanssa, kun hän putosi esteen sekaan. Toinen polvi hajosi. Edessä oli taas pitkä kuntoutus. Apuna oli niin mukava fysioterapeutti, että Hämäläinen päätti lähteä opiskelemaan lukion jälkeen fysioterapiaa. Hevoset jäivät, sillä hän ei halunnut ratsastella.

“Olen hikari. Teen täysillä tai en mitään.”

Aktiivinen urheilija halusi kuitenkin tehdä kehollaan jotain. Lajiksi valikoitui sattumien kautta crossfit.

“Jotain täysin erilaista kuin ratsastus.”

Crossfitissä Hämäläinen kilpaili kansainväliselle tasolle asti, valmensi lajissa ja sai siitä useammaksi vuodeksi työn itselleen.

Tammikuussa 2021 hän luki HS:n jutun, joka pysäytti. Anne-Maarit Hyttisen väitöstutkimus osoitti, että ratsastajien kunto on retuperällä. Juttu muutti Hämäläisen uran suunnan.

Lue lisää: ”Ei ole aikaa eikä motivaatiota” – Ratsastajat keksivät syitä, miksi eivät kohota kuntoaan, vaikka hevosten hyvinvointi paranisi

”Totesin, että asia on varmasti juuri noin. Seuraava ajatus oli, että jos olisin ratsastaja ja haluaisin tehdä asialle jotain, mistä löytäisin apua.”

Selvisi, ettei ratsastajille tarkoitettua oheistreenipalvelua ollut tarjolla. Ajatus ratsastusmaailmaan hyppäämisestä kuitenkin hirvitti.

”Tulin crossfit-maailmasta, jossa kaikki tsemppaavat toisiaan. Ratsastuspuolella uusia asioita ei aina oteta yhtä hyvin vastaan”, Hämäläinen asettelee sanojaan varovaisesti.

”Haluan olla osana suurempaa muutosta, jotta oheisharjoittelu juurtuisi ratsastuksen sisälle.”

Laura Hämäläinen neuvoo ratsastajille liikkeitä, jotka auttavat kehittämään muun muassa tasapainoa, motoriikkaa ja kehon hallintaa.

Kaverit kannustivat. Jos Hämäläinen ei tekisi sitä, kuka sitten? Hänhän tunsi sekä ratsastuksen että fysiikkavalmentamisen.

Kuukautta myöhemmin Laura Hämäläinen laittoi Instagramiin ensimmäisen julkaisun Equestrain-yrityksenä. Vastaanotto yllätti täysin.

“Sain paljon palautetta, että tätä olen etsinyt ja että tosi hyvä juttu! Sisältöä jaettiin paljon ja siitä vinkattiin eteenpäin.”

Iso osa yritystä on Instagram-sivuilla pyörivät ilmaistreenit. Tällä hetkellä seuraajia on yli 10 000. Treenejä tehdään tuhansia kuukausittain. Ilmaisharjoitusten lisäksi yritys myy maksullisia verkkokokonaisuuksia, joita oli myyty helmikuun loppuun mennessä yli 2 000.

”Ilmaistreenit ovat mainosta yritykselle, mutta haluan olla osana suurempaa muutosta, jotta oheisharjoittelu juurtuisi ratsastuksen sisälle.”

Ennen yrityksen perustamista Hämäläinen oli palannut satulaan ja ostanut hevosen. Hämäläinen huomasi, että crossfit-harrastamisen jälkeen hän oli aiempaa parempi ratsastaja, vaikka ratsastuksessa oli ollut vuosien tauko.

Ratsastajien oheisharjoittelun kehittämisessä on paljon työmaata. Kun monissa muissa urheilulajeissa on itsestäänselvyys, että urheilija harjoittelee myös muuta kuin omaa lajiaan, ratsastuksessa näin ei ole perinteisesti ollut. Ratsastajat eivät ole tottuneet panostamaan oheisharjoitteluunsa aikaa eivätkä rahaa.

”Ratsastajat ovat tottuneet ostamaan uuden 70 euron satulahuovan uuden värin takia, mutta on uusi ajatus, että 70 euroa laittaisikin itseensä ja oheisharjoitteluun. Siitä huolimatta että se parantaisi ratsastusta, hevosen hyvinvointia ja turvallisuutta.”

Iso kynnys harjoittelun aloittamiselle on ajanpuute. Monella ratsastajalla tunnit tuntuvat loppuvan päivästä kesken työn, perheen ja hevosten ristipaineessa. Tuntikausien treenaamiselle ei löydy aikaa. Siksi Hämäläinen on alusta alkaen rakentanut hyvin lyhyitä harjoituksia.

”Jokaiselta löytyy päivästä tai viikosta se kymmenen minuuttia tehdä harjoitus.”

Koska treeniaika on usein lyhyt, jokainen harjoitus on mietitty tarkkaan, jotta se parantaa selvästi jotakin ratsastuksen osa-aluetta.

Ajanpuutteen lisäksi on ylitettävä vääriä mielikuvia oheisharjoittelusta. Monelle ratsastajalle oheisharjoittelusta tulee mieleen perinteinen saliharjoittelu punttien ja kuntolaitteiden kanssa.

”Perinteisestä salitreenistä voi olla jopa enemmän ratsastukselle haittaa, koska se tekee kropasta kulmikkaan.”

Hämäläisen harjoitteita tehdään paljon oman kehon painolla. Harjoitukset keskittyvät kehittämään koordinaatiota, tasapainoa, notkeutta ja hienomotoriikkaa.

Equestrain on treenimäärillään Suomen suurin ratsastajien oheisharjoitteluun keskittyvä palvelu. Se ei kuitenkaan riitä. Seuraavaksi hän haluaa julkaista palvelulle oman sovelluksen. Kun se on tehty, tähtäimessä ovat kansainväliset markkinat.

“Sielläkin olisi vapaa markkinarako ja paljon ratsastajia, joita voisin auttaa. Tavoite on olla tulevaisuudessa maailman johtava ratsastajien oheisharjoitteluun erikoistunut brändi.”

Kuka?

Laura Hämäläinen

Valmentaja ja fysioterapeutti Laura Hämäläinen ja Kenttis tallilla.

■ 29-vuotias suorityskyky- ja hyvinvointivalmentaja ja fysioterapeutti.

■ Kotoisin Kouvolasta, asuu Espoossa puolisonsa kanssa. Harrastaa esteratsastusta ja omistaa hevosen.

■ Perusti ratsastajien oheistreeniin keskittyvän yrityksen Equestrainin vuonna 2021.

■ Valmentaa esteratsastaja Anna-Julia Kontiota oheisharjoittelussa.

Oheistreeni toi lisää jaksamista kilpailusuoritukseen

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio törmäsi Laura Hämäläisen treeneihin ensimmäistä kertaa Instagramissa. Lapsen saamisen jälkeen Kontiolla oli olo, että hän haluaisi systemaattista apua oheistreenaamiseen.

”Lauran videot vakuuttivat heti, ja laitoin hänelle sähköpostia.”

Hämäläinen on auttanut Kontiota 1,5 vuotta oheistreeneissä ja aiempaa kokonaisvaltaisemmassa hyvinvoinnissa. Kisakauden ulkopuolella Kontio tekee aamuisin lyhyen kehoa avaavan joogan tai venyttelyn ja päivällä joko aerobisen treenin kuntopyörällä tai lihaskuntoharjoituksen jumppapallon, käsipainojen ja oman kehon painon avulla. Lyhyet treenit on mahdollista aikatauluttaa kiireiseen lapsiperhearkeen.

”Ratsastus on jäykistävää ja yksipuolista. Treenin jälkeen kroppa on auki ja hereillä, kun menen hevosen selkään.”

Kontio haluaa, että hänen hevosensa ovat hyvässä kunnossa ja tasapainossa. Oheisharjoittelu auttaa, että myös hän on parhaassa mahdollisessa kunnossa auttamaan hevosia suorituksessa.

Kontio kokee, että oheisharjoittelun, henkisen tuen sekä levon ja syömisen suunnittelun avulla hän voi kokonaisvaltaisesti paremmin.

”Koko paketti on paremmin kasassa, myös psyykkisellä puolella.”

Esteratsastaja on saanut apua myös pitkiin kilpailuviikonloppuihin. Kilpailut kestävät pisimmillään keskiviikosta sunnuntaihin. Tärkein luokka on viimeisenä, jolloin ratsastajan pitäisi saada itsestään eniten irti.

“En ole osannut sitä aiemmin kunnolla edes ajatella. Että kuinka saada puristettua paras suoritus sunnuntaille, kun on painanut neljä päivää täysillä ja älykello näyttää 4000 kalorin päiväkulutusta.”

Hämäläinen on auttanut miettimään keinoja, joilla lepääminen, syöminen ja muu tekeminen auttavat parhaaseen vireeseen viimeiselle kilpailupäivälle.

“Tiedostan nyt paremmin, jos uni tai syöminen ei ole ollut riittävää. Sitä kautta voin korjata asian seuraavaan kertaan.”

Lue lisää: Tutkimus paljasti ratsastajista oudosti loogisen asian – ratsastustaito lisää vartalon epäsymmetriaa

Lue lisää: Henriikka Tulivirta löysi tehokkaan tavan hillitä stressiä – ”Kuuntelen vain hevosen hengitystä”

Lue lisää: Roosa Haataja, 21, on nuori harvinaisuus – hänestä tuli toimitusjohtaja perinteiselle miesten alalle

Lue lisää: Anna-Sofia Keränen vei 4-vuotiaan Liinun Laulun eläinlääkäriin – suora kommentti havahdutti

Lue lisää: Hevosen sopimaton kohtelu johti varoitukseen tallille – kohun keskellä olevan ohjaajan työt loppuivat

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat