Harri Kirves­niemi löysi viestistä vaarallisen vastustajan Kerttu Niskaselle

Harri Kirvesniemen mielestä Suomen naisilla ei vain ollut viestissä eväitä parempaan.

Norjan Ingvild Flugstad Østberg juhli pitkän uransa ensimmäistä viestin MM-kultaa. Takana Norjan ankkuri Anne Kjersti Kalvå.

2.3. 16:13

Vuonna 2009 Suomen naisten viestijoukkue oli MM-kisoissa niin kova, että kultaa tuli, vaikka yksi hiihtäjä epäonnistui raskaasti.

Planican MM-viestissä kävi toisin. Joukkueen kaikki neljä hiihtäjää tekivät omaan tasoonsa nähden varsin onnistuneen suorituksen, mutta mitali jäi haaveeksi.

”Ei vain ollut tällä hetkellä eväitä tuon parempaan. Kenenkään yksittäisen hiihtäjän eikä koko joukkueenkaan piikkiin voi panna tätä suoritusta. Kyllä puolen minuutin ero keulaan oli vähemmän kuin oletin”, Sanoman asiantuntija Harri Kirvesniemi sanoi.

Suomi jäi neljänneksi, kun ankkuri Krista Pärmäkoski ei pystynyt karistamaan Ruotsin huippusprintteriä Maja Dahlqvistia kannoiltaan ennen loppukiriä, ja kirissä ruotsalainen oli odotetun vahva.

”Suomalaisittain ihan hyvä viesti, koska oikeastaan ensimmäistä kertaa näissä kisoissa jokainen hiihti sillä tasolla, jolla saattoi olettaa heidän pystyvän hiihtämään noissa oloissa.”

Suomen mitalimahdollisuudet perustuivat etukäteen pitkälti siihen, että Ruotsille, Norjalle tai Saksalle tapahtuisi jonkinlainen notkahdus.

Sellainen tapahtui kolmannella osuudella Ruotsin Frida Karlssonille. Näin suurin ennakkosuosikki putosi käytännössä voittotaistelusta mutta ei mitaleilta.

”Itse asiassa Ruotsin naisiston nähtyäni olin sitä mieltä, että Norja on heille todella kova haastaja, mutta oletin, että ratkaisu tapahtuisi vasta ankkuriosuudella.”

Näin Kirvesniemi analysoi suomalaisten suoritukset:

Johanna Matintalo: ”Hän hiihti nyt sellaisen normaalin hiihdon. Tuon enempää ei olisi voinut olettaa.”

Kerttu Niskanen: ”Hänen osuutensa oli niin kova, että siinä oli todella haastavaa päästä karkuun. Suomalaiset olivat onnistuneet pitopohjien valinnassa sillä tavalla hyvin, että molemmilla näytti olevan jopa parempi pito kuin kilpailijamailla.”

Eveliina Piippo: ”Eveltä todella hyvä hiihto siihen nähden, että kolmas osuus oli äärettömän kova kaikkiaan.”

MM-kulta ratkesi käytännössä jo kolmannella osuudella, kun terveysmurheiden jälkeen huipulle palannut Norjan Ingvild Flugstad Østberg iski muilta karkuun pitkän nousuosuuden lopussa.

”Kun Eve hävisi Østbergille vain 21 sekuntia, niin se meni hiihtona ihan ylärekisteriin.”

Krista Pärmäkoski: ”Kristalta näiden kisojen pirtein suoritus. Hän ei ole siinä kunnossa, jossa on parhaimmillaan ollut. Ihan huippukuntoinen Krista olisi saattanut pystyä pudottamaan Dahlqvistin. Loppu oli Dahlqvistia vastaan aika toivoton. Ei siinä olisi ollut kuin yksittäisillä huippusprinttereillä kykyä haastaa Dahlqvistia. Hän on noissa älyttömän kova.”

Kirvesniemen mielestä Østberg oli Norjan voiton suurin avaintekijä.

”Hän pystyi lähtemään todella kovaa tiukassa paikassa. Hän on ollut pitkät ajat ihan huippu ja näyttää nyt palanneen sille tasolle. Hän voi olla vielä kohtalaisen vaarallinen 30 kilometrillä. Norjalaiset voivat olla vahvoja laajalla rintamalla.”

Viestin jälkeenkin Kirvesniemi näkee Kerttu Niskasen edelleen yhtenä mitalisuosikkina lauantaina hiihdettävällä 30 kilometrillä.

”Aavistuksen näyttää siltä, että Ebba Andersson ja ennen kaikkea Frida Karlsson ovat saaneet sen verran kovaa kuormitusta alle, että he eivät välttämättä pysty enää siihen, mitä avausmatka näytti. Ovat olleet huippuiskussa, ja silloin yleensä saadaan itsestä maksimaalisesti irti”, Kirvesniemi sanoi kahden aiemman normaalimatkan MM-mitalistikaksikosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat