Wilma Murto voitti taas EM-kullan säkenöivällä esityksellä – vanhat seipäät olivat luottamuksen arvoiset

Murto ratkaisi kisan ylittämällä 480 ensimmäisellä yrityksellään. Siihen Slovenian Tina Šutej ei pystynyt vastaamaan.

Wilma Murron (keskellä) lisäksi palkintopallille pääsivät hopeamitalisti Slovenian Tina Šutej (vas.) ja pronssimitalisti Tšekin Amálie Švábíková.

4.3. 17:48 | Päivitetty 4.3. 21:24

Seiväshyppääjä Wilma Murto osoitti jälleen arvokisafinaalissa kilpailijan luonteensa. EM-hallikisojen kultamitali irtosi lauantaina tuloksella 480, ja Salon Vilppaan hyppääjän finaali oli suvereenia näytöstä.

Murto ylitti 480 ensimmäisellään, mikä riitti kisassa voittoon.

Hopealle tullut Slovenian Tina Šutej jäi tulokseen 475. Šutej oli hetken kiinni voitossa, kun hän ylitti 475 toisella yrityksellään. Murto pääsi korkeudesta yli kolmannellaan, joten kilpailu jatkui. Seuraavassa korkeudessa Murto oli vakuuttava ja ylitti 480 ensimmäisellään. Siihen Šutej ei pystynyt vastaamaan.

Slovenialainen siirsi kaksi yritystä korkeuteen 485, mutta rima tuli molemmilla yrityksillä alas ja Murron mestaruus varmistui. Vastustajansa pudottua kisasta Murto yritti kahdesti korkeutta 491, mutta vielä ilman tulosta.

Ennen 475:n kahta pudotusta Murto ylitti kaikki korkeudet ensimmäisellä yrityksellään. Se toi mieleen Münchenin ulkoratojen EM-finaalin, jossa Murto on kuvannut päässeensä flow-tilaan.

Samankaltaista tunnetta oli Murron mukaan myös Istanbulissa.

”Varmasti lähti kisa liikkeelle puhtaalla pelillä. Kaksi ensimmäistä hyppyä eivät olleet loistavia, mutta sitten pääsi teknisesti siihen, että oli tyytyväinen. Pysyi fokus ja rauha. Olen tyytyväinen”, Murto kertoi puhelimitse Istanbulista.

Wilma Murto ylitti kilpailussa korkeuden 480.

Murrosta tuli mestaruutensa myötä ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut EM-kullan sekä sisä- että ulkoradalla. Hallikisoissa edellisestä mestaruudesta on vierähtänyt tovi. 23 vuotta sitten Timo Aaltonen voitti kuulantyönnössä EM-kullan.

Finaalihyppääjiä oli vain kahdeksan, joten tahti Istanbulin finaalissa oli varsin tiivis.

”Auttoi paljon, että meni ensimmäisellä yrityksellä ensimmäisiä korkeuksia. Kun oli kolme jäljellä, suoritusaika piteni. Joissain kohden vähän puuskutti, mutta ihan mukavasti meni. Kahdeksan hyppääjän kisa on hyvä. Oli kovatasoisempi kisa, mitä odotin”, Murto sanoi.

Kun Murto ylitti 475 kolmannella, hyppy ei riittänyt viemään häntä kärkipaikalle, sillä Šutej oli mennyt yli toisella. Murto olisi voinut siirtää yhden yrityksen 480:een, mutta päätyi jatkamaan samasta korkeudesta.

"Mietittiin korotetaanko, mutta pääosin seipäänvaihdollisista syistä päätettiin jatkaa 475:ssä. Sillä pystyi myös varmistamaan hopean.”

Lue lisää: Parhaita timanttijuttuja: Vain kolme naista maailmassa on pystynyt hyppäämään näin korkealle – tuleeko 24-vuotiaasta Wilma Murrosta seuraava?

Hallikauden aikana Murto pyrki ottamaan käyttöön pidemmät 475-senttiset seipäät. EM-kisojen alla Murto ja valmentaja Jarno Koivunen tekivät päätöksen palata vanhoihin 460-senttisiin välineisiin.

Ratkaisu syntyi niin lähellä Istanbulin kisoja, että yhtään hyppyharjoitusta Murto ei tehnyt vanhoilla seipäillään. Niillä mentiin suoraan karsintaan ja kilpailuun.

”Se toi oman haasteensa tähän kisaan. Piti luottaa, että vanha väline palvelee edelleen. Monta vuotta niillä on hypätty ennen tätä talvea”, Murto sanoi.

Seuraavaksi Murto pitää viikon lomaa. Sen jälkeen alkaa valmistautuminen kohti kesää. Ensimmäinen kilpailu on jo tiedossa. Timanttiliiga alkaa Qatarin Dohassa 5. toukokuuta, ja naisten seiväshyppy on lajiohjelmassa. Murto on mukana kilpailussa.

”Tulee tiivis treenikausi, ja Doha varmaan tulee vähän treenikauden keskelle. Sen jälkeen varmaan jatketaan vielä treenikautta”, Murto sanoo.

Timanttiliigan ohjelmassa naisten seiväskisoja on Dohan jälkeen luvassa vasta kesäkuun puolella Euroopassa.

Suomalaisista EM-hallikisoissa kilpaili lauantai-iltana myös Joonas Rinne, joka oli mukana 800 metrin välierissä. Rinne juoksi ennätyksensä 1.47,96, mutta ei päässyt loppukilpailuun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat