Planica
Kevään 2019 koviin urheilu-uutisiin kuului silloin jo kahdesti Vuoden urheilijaksi valitun Iivo Niskasen peliliike kalustopuolella.
Niskanen vaihtoi Rossignolin tallista huimalla uudella sopimuksella Fischerin tiimiin, joka on pohjoismaisissa talvilajeissa sekä kooltaan että menestykseltään ylivoimainen.
Diilin kätilöi Fischerin maahantuojan Vauhti Speed Oy:n suuromistaja Peder Planting, joka on seuraamassa Planican MM-kisoja. Hän kertoi kiinnostavia yksityiskohtia Niskasen peliliikkeen taustoista torstaina Planicassa.
Peder Planting esitteli 2017 Hangossa vasta valmistunutta kylpylää. Hän on läntisen Uudenmaan merkittävimpiä kiinteistösijoittajia.
"Taustalla oli pettymystä MM-kisojen tulokseen, mutta asiaan liittyi myös Aleksandr Bolšunov. Tiedän, että Bolšunovilta tuli painetta Iivon suuntaan, koska hän halusi olla tiimissä kukkulan kuningas ja tilaa olisi vain yhdelle”, Planting kertoi Niskasen nyt sivussa olevan venäläisen päävastustajan mielialoista.
Planting tapasi Niskasen Seefeldissä, mutta soitti tälle sopimusneuvotteluiden merkeissä vasta Suomessa.
"Se oli nopeasti hoidettu. Iivo on pelimies erinomaisin liikemiesvaistoin”, kertoo urheiluvälinemaailmassa verkostoituinut Planting, joka kuuluu myös Niskasen kanssa 2014 olympiakultaa voittaneen Sami Jauhojärven työnantajiin.
"Jauhojärvi on A1-luokan kaveri.”
Niskasta manageroi 2019 Plantingin jo vuosikymmenien takaa hyvin tunteva Harry Harkimo, mutta Planting ei parlamentaarikkoa neuvottelupöytään kutsunut.
”Tein sen asian ihan selväksi. Puhun suoraan urheilijalle, en Harkimolle. Se on toki yhtiönkin periaate.”
Iivo Niskasen (vas.) silloista manageria Harry Harkimoa Peder Planting ei kutsunut neuvottelupöytään 2019, vaan puhui suoraan urheilijalle. Suomenruotsalaiset Harkimo ja Planting tuntevat toisensa vuosikymmenien takaa.
Plantingin ohella Niskasen neuvottelukumppani oli Fischerin päämaja Itävallassa, mutta merkin maahantuonnista lähes 30 vuotta vastannut Planting kuuluu yhtiön kovimpiin luottomiehiin.
Kun urheilija saa kansainvälisen suksisopimuksen valmistajalta, kuten Niskanen, osasta kuluja vastaa aina merkin kansallinen talli, jota Vauhti Speed Oy pyörittää.
"Nyt kansainvälisen sopimuksen saa Niko Anttola, mikä tarkoittaa jollekin uudelle lupaukselle sisäänpääsyä kansalliseen talliin.”
Peder Plantingin maahantuontiyritys oli pitkään keihäänheittäjä Tero Pitkämäen läheinen kumppani. Myös Pitkämäki seuraa Planicassa MM-kisoja. Hän on Iivo Niskasen hyvä ystävä.
Planting ei halua kertoa Niskasen sopimuksen arvoa, mutta Sanomien kisatoimituksen tietojen mukaan pelkkä perussopimus tuo Niskaselle vuodessa 50 000 euroa, ja hyvänä vuonna menestysbonukset arvokisoista ja maailmancupista voivat nostaa potin jopa päälle 100 000 euron.
MM-kullasta sunnuntain viidelläkympillä Niskanen saisi suksivalmistajaltaan noin 30 000 euroa.
Planting toi alun perin Ski Patrol -yrityksensä kautta Suomeen Atomicin suksia 1982–1994 ja vastasi samalla Neuvostoliiton- ja Venäjän-maahantuonnista. Vuonna 1995 alkoi Fischerin maahantuonti. Muista jättiläismerkeistä Plantingin yritys toi Suomeen pitkään mm. Asicsia.
Urheiluliiketoiminnan omistaa perheen emoyhtiö Conma Oy, jonka kautta toimitusjohtaja Planting on viime vuosina osallistunut mm. Hangon rakennusprojekteihin.
Suomea Kansainvälisen hiihtoliiton Fisin hallituksessa edustava Martti Uusitalo on Vauhti Speed Oy:n operatiivinen johtaja ja osakas.
Nykyään Tohmajärvellä sijaitseva tehdas on panostanut erityisesti fluorittomien suksivoiteiden tuotekehitykseen. Myös One Wayn sauvat kuuluvat yhtiön portfolioon.
"Paljon on tullut eri lajien urheilijoita tuettua. Yleisurheilusta nimekkäin oli Tero Pitkämäki.”
Suksisopimus kieltää urheilijoilta välineiden julkisen arvostelun.
Planican MM-kisoissa suomalaisurheilijat eivät ole haukkuneet välineitään, mikä toki useimmiten johtuu siitä, ettei kritiikkiin ole ollut syytä. Suomalaiset hiihtäjät saavat paljon korkealuokkaisia suksia, ja huoltorekalla niille osataan tehdä paljonkin.
"Hyvin harvoin on tarvinnut puuttua. Esimerkiksi Iivo on ollut tässä mielessä täysin ongelmaton. Urheilija kyllä tietää, että jos hänet aletaan sponsorimarkkinoilla kokea epäsolidaariseksi kumppaniksi, itselleen hän siinä hallaa tekee.”
Olympiatason urheilijana Planting ymmärtää täysin, että kierroksilla käyvän urheilijan suusta voi tulla kaikenlaista, eikä kaikesta voi alkaa nillittää. Planting edusti Suomea kalpamiekkailussa Moskovan olympiakisoissa 1980.
"Kun olin pudonnut jatkosta, muistan kun kommunistipuolueen lehden toimittaja iskeytyi heti iholle esittämään kysymyksiä. Sanoin jotain sellaista, jota en ehkä enää tunti myöhemmin olisi sanonut”, Planting muistelee Kansan Uutisiin päätynyttä lausuntoaan.
Suomessa myydään hyvinä lumitalvina jopa 60 000 markkinajohtaja Fischerin suksiparia, mutta muunkinlaisia talvia on. Plantingilla on radikaali ehdotus.
"Tämän hiihtosirkuksen pyörittäminen on jo muodostunut alan valmistajille kohtuuttomaksi rasitukseksi. Siihen päälle Ukrainan sota, energiakriisi ja huonot talvet, niin jotain on tehtävä.”
Sopimukset urheilijoiden kanssa tehdään neljäksi vuodeksi eivätkä ne jousta alaspäin sopimusaikana.
"Oma ehdotukseni on, että poolivalmistajien kesken sovitaan NHL:stä ja NBA:sta tuttu palkka-, tai tässä tapauksessa, kulukatto. Sitten loppuisivat nekin puheet, että urheilijat valitsevat sen ja sen merkin vain rahan takia, kun viiva olisi kaikille sama ja vain kaluston laatu ja huolto merkitsisivät.”
Planican kisoja Planting on urheilumiehenä katsellut mielellään.
"Venäjä on syystä sivussa, mutta koska se on sivussa, niin aika moni urheilija saa ihan syystäkin olla pettynyt, jos ei nyt pärjää.”
Lue lisää: Suomalaismiljonääri iski silmänsä hiihtolupaukseen: ”Saa soittaa”
Lue lisää: MM-sankari Niko Anttolalle lausuttiin enteelliset sanat syksyllä – piti itse vitsinä
Lue lisää: Iivo Niskanen toi sponsorituotteen Ylen tv-kuviin – hiihtotähdellä on siihen lupa
Lue lisää: Kerttu Niskanen antoi arvoituksellisen kommentin Suomen seuratuimmasta jalasta
Lue lisää: Krista Pärmäkoski kommentoi lopettamispuheita naureskellen – ”Saatte odottaa huomiseen”