Suomi sai uuden kultapojan – ja viesti­joukkueessa onnistui aivan jokainen

Iivo Niskasen bucket list on nyt yhtä tyhjempi, ja kaikkien aikojen nuorimmasta ankkurista koko kansan Niko, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Iivo Niskasen viestiesitys oli taas kerran timanttia. Niko Anttolan ankkuriveto salpasi suorastaan hengen.

3.3. 15:31 | Päivitetty 3.3. 15:58

Mä väitän – Suomi ottaa mitalin huomenna. Ja maa saa uuden ”ihmepojan”, jota rakastaa.

Pekka Holopainen

Ystäväni tekstiviesti tuli Suomesta Planicaan myöhään torstaina illalla. Pakko myöntää, että näin yltiöoptimistiksi en ystävääni kuvitellut.

Päävalmentaja Teemu Pasasen ja muun tiimin päätös sijoittaa juuri 20 vuotta täyttänyt, itsensä Petter Northugin ylistämä Niko Anttola ankkurin paikalle vaikutti siltä, että 4x10 kilometrin viestistä haluttiin lähinnä rahaa tulevaisuuden piikkiin.

Sankariankkuri Niko Anttola pääsi ansiostaan kultatuoliin.

Ei ehkä ollut aivan sellaista näkymää, että nuorukainen ihan mitalisaumasta pääsisi, tai joutuisi, hiihtämään. Pienellä riskillä saatiin täyspotti.

Mutta mitä vielä! Ja miten Anttola hiihti – siten kuin ei mitään muuta olisi elämässään tehnyt kuin varmistanut mitaleita arvokisojen ankkurihiihtäjänä. Aivan huikea veto – ja missä paikassa! Nuoresta pojasta tuli laakista Koko kansan Niko.

Lue lisää: Suomen mitalitili auki, viestimiesten nappionnistuminen toi hopean – HS seuraa MM-hiihtojen päivää

Anttolan valmentajaisä Marko Anttola piti MM-reissua pojalleen aivan bonusreissuna nuorten MM-kisojen perään. Odotuksia ei ollut. Sanomien asiantuntija Harri Kirvesniemi olisi jättänyt pojan kotiin.

Teemu Pasanen ajatteli toisin.

Tämä viesti sisälsi miljoona tarinaa, nostetaan niistä muutama. Iivo Niskasen bucket list on nyt yhtä tyhjempi. Kahdeksas 4x10-kilometrisen kakkososuus arvokisoissa toi vihdoin jotain käteen. Se oli oikeus ja kohtuus, sillä Niskanen on omalla osuudellaan yhtä vaille joka kerta irvistänyt Suomen ilmiselvään mitalitaisteluun.

Mustapekka on aina löytynyt jonkun joukkueen muun viestihiihtäjän kuin hänen kädestään.

Ristomatti Hakola hiihti hallitun avausosuuden.

Ristomatti Hakola hiihti rauhallisen ja kootun avausosuuden ja sai sen mitä piti. Hans Christer Holundin vääntävän dieselin perään kauden aikana sairastellut ja niukasti kilpaillut veteraani ei uskaltanut lähteä tummumaan ja hyvä niin. Hakolan tuntien kilpailujännitys on ollut aivan sietämättömällä tasolla.

Kalapuikkomies Perttu Hyvärinen kohumanazereineen muistetaan nyt näistä kisoista muustakin kuin ruokapurkkikohusta. Ylivoimaisesti uran paras viestihiihto.

Huoltorekalla tehtiin kympin arvoista huoltotyötä.

Suomelle oli budjetoitu mitali Planicassa naisten viestistä, muttei missään nimessä miesten. Pikkunätti sijoitus välille 4–6 näytti todennäköisemmältä. Siksikin tämä mitali maistuu Suomessa niin hyvältä. Kun edellinen mitali 2009 tuli, Suomi oli mitalisuosikki. Nyt kaikkea muuta.

Edellinen suomalainen mieshiihtäjä, joka otti ensimmäisissä arvokisoissaan mitalin oli muuan Iivo Niskanen, Sotshin olympiakisoissa 2014.

Hänen jäljillään menee nyt Niko Anttola, ja lujaa. Trondheimin MM-kisoissa 2025 on jo hyvinkin henkilökohtaisen mitalin vuoro ja silloin 33-vuotiaan idolin sivuuttaminen kansakunnan kaapin päältä.

Lue lisää: Suomalaismiljonääri iski silmänsä hiihtolupaukseen: ”Saa soittaa”

Lue lisää: Tässä on Suomen nuori komeetta –Niko Anttola iski heti kovat lukemat

Lue lisää: Suomen miesten MM-viestijoukkue julki – Niko Anttolalle, 20, yllätysrooli

Lue lisää: Tilipäivä! Näin paljon Suomen miehet kuittasivat MM-mitalista

Lue lisää: Ikäistään kypsempi Niko Anttola ansaitsee paikan viestijoukkueessa – mallia voi ottaa vaikka Ruotsista

Lue lisää: Harri Kirvesniemen arvio: Niko Anttola toistaa Iivo Niskasen harvinaisen tempun

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat