Suomen uuden sankarihiihtäjän vanhemmat häkeltyivät: ”Jos vaikka aamulla tajuaisi, että ei tämä ollutkaan unta”

Isä Marko Anttola kertoo, millaisen viestin hän ankkuriksi joutuneelle pojalleen antoi kisan aattona.

Niko Anttolan isä ja valmentaja Marko Anttola jännitti miesten viestiä ladun varrella.

3.3. 17:05

Planica

Epäuskoa, riemua, juhlintaa. Sellaiset ovat tunnelmat Planican MM-hiihtostadionin suomalaiskulmauksessa, kun Niko Anttola tuo Suomen viestijoukkueen sensaatiomaisesti toisena maaliin.

”Kiitos, Suomi” ja ”torille”, huutavat suomalaisfanit. Osa pyyhkii kyyneleitä, monet halaavat, jotkut heittävät ylävitosia. Kaikilla on epätodellinen olo. Näin ei pitänyt tapahtua.

Anttola on kuin viilipytty, kun hän astelee televisiohaastatteluihin. Samaan aikaan tunteet sen sijaan myllertävät suurina stadionin liepeillä. Isä ja valmentaja Marko Anttola ja äiti Heli Niemelä yrittävät yhtä sisäistää, mitä oikein tapahtui.

”Jos vaikka huomenaamulla tajuaisi, että ei tämä ollutkaan unta”, Niemelä sanoo ja naurahtaa.

Isä Anttola sanoo, että pahin jännitys on jo laantunut, vaikka kuulemma jännityksen taso ei aivan mahdottomaksi noussutkaan.

”Totta kai tiukimmilla hetkillä sitä mietti, että miten se lähtee kääntymään. Toisella vitosella olin jo aika huojentunut”, hän sanoo.

Hopea alkoi maistua varmalta tarkemmin 5,9 kilometrin väliaikapisteellä. ”Toiset löivät jarrut päälle mäessä ja alkoivat taistella pronssista. Ajattelin, että nyt tämä riittää ihan varmasti”, ladun varressa viestikisaa jännittänyt Marko Anttola sanoo.

Lue lisää: Suomi sai uuden kultapojan – ja viesti­joukkueessa onnistui aivan jokainen

Nuori Anttola heitettiin kylmänviileästi ankkuriksi. Äiti Heli Niemelä kertoo, että kun tieto tuli, aluksi hirvitti. Isä oli poikaan yhteydessä viestikisan aattona.

”Mietin, että tuo voi olla aivan hyvä taktiikka joukkueelle sitten kuitenkin. Mutta ajattelin, että kova paikka se on. Sanoin vain, että tee kylmäpäinen hiihto.”

Juuri sellaisen Anttola teki.

”Nikolla on hyvä kisapää. Hän uskaltaa tehdä oman suorituksensa.”

Ankkurin roolissa kantaa aina suurimmat paineet. Kun Suomen johto takaa-ajajiin oli lisäksi reilu, mutta ei ratkaiseva, paine vain kasvoi. Nuori superlupaus oli äkkiä tilanteessa, jossa oli roimasti hävittävää.

”Kyllä siinä mietti, että riittääkö se vai ei”, Heli Niemelä sanoo.

”Kun saivat pikkaisen Peraa kiinni, niin mietin, onko tuo riittävästi. Mutta kun se lähti hyvin käyntiin, niin olin luottavainen. Eivät ne aikaerot 15 kilometrilläkään olleet niin mahdottomat”, Marko Anttola toteaa.

Lue lisää: MM-sankari Niko Anttolalle lausuttiin enteelliset sanat syksyllä – piti itse vitsinä

Lue lisää: Niko Anttolalle täysin taipunut Calle Halfvarsson avautui, ettei halunnut olla ankkuri

Anttola oli suurelle yleisölle tuntematon nimi ennen näitä kisoja. Lajiväki on 20-vuotiaan hiihtäjän taidot ja lahjakkuuden tienneet jo kauan. Lopputalvi on ollut melkoista juhlaa, kun kuukauden sisään on tullut nuorten maailmanmestaruus ja aikuisten viestihopea.

”Ei kyllä ollut minkäänlaista ajatus, että näin voisi käydä. Tämä on ihan...”, Marko Anttola sanoo ja herkistyy.

MM-hopea on iso juttu koko perheelle.

”Ei tätä tähän paikkaan osannut millään odottaa. Tämä oli tosi iso yllätys. Se, että hän on viestijoukkueessa... Ei sitä osannut odottaa. Kyllä tässä on aika hämmentynyt olo”, isä sanoo.

Millainen Niko Anttola oikein on?

”Tosi rauhallinen, määrätietoinen ja päättäväinen”, vanhemmat kertovat.

Lue lisää: Iivo Niskanen toi sponsorituotteen Ylen tv-kuviin – hiihtotähdellä on siihen lupa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat