”Bile-Teemun” suu repi hymyä Iivo Niskasen jutuista ja muusta: ”Hirveästi ei ole ollut tapana hymyillä”

Suomen päävalmentaja Teemu Pasanen iloitsi Suomen viestimiesten onnistumisesta. Hänellä ei ollut aikaa juhlia mitalia.

Teemu Pasasen ja Ristomatti Hakolan hopeahalaus Planican MM-stadionilla.

3.3. 22:27

Planica.

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen on sen verran kivikasvoinen kaveri, että Iivo Niskanen nimitti häntä Ylen haastattelussa ”Bile-Teemuksi.”

Tällä kertaa Pasasen suu oli kuitenkin virneessä, kun hän kuunteli Niskasen letkautteluja Planican hiihtostadionin haastattelualueella Suomen sensaatiomaisen viestihopean jälkeen.

Pasasen ilme vakavoitui hiukkasen, kun oli hänen vuoronsa vastata kysymyksiin. Selvää oli, että mitali oli iso juttu myös päävalmentajalle.

”Hirveästi ei ole ollut tapana hymyillä, mutta nyt on hyvät fiilikset”, Pasanen myönsi.

Suomen edellinen viestimitali oli vuodelta 2009 Liberecin MM-kisoista. Menestys maistui 14 vuoden tauon jälkeen.

”Tätä mitalia on jahdattu näiden kolmen kokeneen miehen kanssa [Niskanen, Hyvärinen, Hakola) monta vuotta. Pari kertaa olemme olleet lähellä, neljänsiäkin. Tämä lämmittää mieltä”

Pasanen oli onnellinen hiihtäjien puolesta ja tietenkin tyytyväinen myös valmennuksen onnistumisesta. Viestimitali mittaa koko joukkueen laatua.

”Kaikkien pitää onnistua”, Pasanen korosti.

Maajoukkueen valmennusryhmä ja erityisesti päävalmentaja saa ottaa ansiota siitä, että valitsi joukkueeseen 20-vuotiaan Niko Anttolan ja sijoitti hänet vieläpä viestijoukkueen ankkuriksi.

Pasanen kertasi Suomen strategian: viestin avanneen Ristomatti Hakolan piti hiihtää vaihtoon kärkiryhmässä ja Iivo Niskasen repiä toisella osuudella eroa Suomen pahimpiin kilpailijoihin.

”Se onnistui. Ja sitten Perttu ja Niko [Anttola] hiihtivät vapaan osuuksilla todella hyvät hiihdot.”

Kun Anttola laski toisena maalisuoralle, Pasanenkin kivikasvo petti.

”No kyllä taisin pikkuisen tuulettaa. Hymynkaretta tuli ja tuuletusta tuli. Sen verran kauan mitalia on jahdattu”

Pasanen kuitenkin kiisti, että mitalittomuudesta olisi tullut paineita. Hän sanoi, että fakta on faktaa, ja erot mitataan kellolla.

Pasasella ja muilla valmentajilla ei ollut aikaa ainakaan vielä juhliin. Kisan jälkeen perjantai-iltana oli edessä naisten 30 kilometrin joukkuepalaveri ja sitten kaksi kovaa kisapäivää.

”Tämä on raakaa työntekoa.”

Oikaisu 4.3.2023 kello 10.35: Teemu Pasanen on ollut hiihtäjien päävalmentajana vuodesta 2020 alkaen, ei vuodesta 2022, kuten kuvatekstissä aiemmin mainittiin. Hänen sopimuksensa uusittiin vuonna 2022.

Teemu Pasanen on toiminut Suomen hiihtäjien päävalmentajana vuodesta 2020 ja sitä ennen pitkään valmennusryhmässä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat