Iivo Niskanen tilitti katkerasti pettymystään – ”Harvoin sitä on näin hyvissä voimissa tässä seisomassa saakeli”

Iivo Niskanen koki, ettei saanut ulosmitattua kuntoaan hiihdon MM-kisojen päätösmatkalla 50 kilometrin yhteislähtökisassa.

Iivo Niskanen joutui pettymään.

5.3. 16:23

Planica

Iivo Niskasen kauden pääkilpailu 50 kilometrin (p) yhteislähtökisa päättyi lohduttomaan pettymykseen. MM-kultaodotuksin matkaan ampaissut suomalainen jäi Pål Golbergin voittaman kilpailun kuudenneksi.

Niskanen yritti ratkaisevaa iskua vasta viimeisen eli seitsemännen kierroksen pitkässä ylämäessä. Kuopiolainen sai jonon venymään, mutta karkuun hän ei päässyt.

Niskanen myönsi tehneensä pahan arviointivirheen, jota kuvaili ”taktiseksi lapsukseksi”.

"Olin vain liian varma, että lyhyt isku tuoreena riittää loppuun. Harmittaa aika vietävästi ettei tullut hiihdettyä kuin kaksi minuuttia kilpaa loppuun. Loppu ei sitten suosinut omia vahvuuksia.”

Niskanen kertoi tehneensä kisataktiikan perjantain onnistuneen viestiosuuden innoittamana. Hän karkasi hopeaan päättyneessä viestissä ladattuaan rajun iskun samaiseen nousuun. Silloin lyhyt rykäisy riitti, ja muut tummuivat.

Sunnuntain kuninkuusmatkalla Niskanen tyytyi seurailemaan muita. Se oli virhe.

"Ajattelin, että hiihdetään mahdollisimman helpolla, mutta kyllä siinä pyöri jos jonkinnäköistä hiihtäjää kauan mukana. Ihan kävelyvauhtia mentiin”, hän sadatteli.

Niskanen harmitteli, että antoi muiden kärkihiihtäjien pudottaa vauhtia lenkin alun helpolla osuudella niin viimeisellä kuin toiseksi viimeisellä kierroksella. Näin he pääsivät tuoreina suomalaistähden iskunpaikkaan, eli ”punaisen lenkin” raakaan nousuun.

"Harvoin sitä on näin hyvissä voimissa tässä seisomassa saakeli.”

Niskanen oli maaliintulon jälkeen äärimmäisen turhautunut. Hän paineli maalialueelta suoraan stadionin syrjäiseen nurkkaan ja istui minuuttikaupalla hiljaa pää käsiinsä haudattuna.

"Iso pettymys tämä oli.”

Niskanen kävi vaihtamassa suksiaan viidennen kierroksen jälkeen. Vaihtokarsinaan kaartoivat samaan aikaan kaikki muutkin kärkimiehet.

Hänen ensimmäisen suksiparinsa ei vaikuttanut täysosumalta.

"Mulla oli riittävän hyvä suksi. Vähän herkkä pito oli ensimmäisessä, mutta ei ollut ongelmia hiihtää, vaan päätin jatkaa viidennenkin kiekan muiden kanssa. Luiston puolesta sukset olivat ihan loistavat.”

Norjan Johannes Hösflot Kläbo kiri hopeaa ja Ruotsin William Poromaa pronssia. Niskanen jäi kultamitalista 9,4 sekuntia.

Lue lisää: Iivo Niskanen pystyi lähes ihmeeseen, mutta tästä syystä sitä ei nähty

Lue lisää: Iivo Niskanen pettyi raskaasti, istui minuutteja syrjässä

Lue lisää: Planican MM-kisat olivat floppi – Lahti sai silti kovan kilpailijan ja syystä

Lue lisää: Iivo Niskasen taistelu ei riittänyt: kuudes kirikamppailun jälkeen – ”Olin liian ylimielinen”

Lue lisää: Perttu Hyvärinen löi kuninkuus­matkan leikiksi – ”Jos keskeyttää, kannattaa käyttää tyyliä”

Lue lisää: Joukkuekaverit kertovat, millainen mies on viestin sankariankkuri Niko Anttola: ”Kuin Kimi Räikkönen”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat