Formula-autot ovat nyt aiempaa tummempia – syy on asiantuntijan mukaan yksinkertainen

Bahrainin iltavalaistuksessa eri tallien autoja oli vaikea erottaa toisistaan.

Minkä tallien autot? Vaatii melkoista tarkkaavaisuutta nähdä, että Aston Martinin Fernando Alonsohan se siinä menee vanavedessään Mercedeksen Lewis Hamilton. Eri tallien autot ovat perusväritykseltään nyt paljon tummempia kuin aikaisempina vuosina.

6.3. 22:23

Moni kauden ensimmäistä formulakisaa katsonut saattoi havaita, että Bahrainin iltavalaistuksessa eri tallien autoja oli hyvin vaikea erottaa toisistaan.

Liki kaikkien tallien autot olivat perusväritykseltään hyvin tummasävytteisiä. Jokaisen tallin autossa oli laajoja tummia alueita. Esimerkiksi kirkkaan punaisesta väristään tuttu Ferrari oli hädin tuskin punaiseksi tunnistettava.

Miksi?

Syy on hyvin yksinkertainen: tallit haluavat optimoida autojen painon. Tallit käyttävät kaikki mahdolliset keinot minimoidakseen jokaisen ylimääräisen kilon.

Suurin osa formula-auton korista on hiilikuitua, joka on perusväritykseltään hyvin tummasävyistä. Ennen hiilikuitukori maalattiin kirkkailla väreillä, nyt niin ei enää tehdä.

Valtteri Bottaksen tumma kiesi ei hohtanut Bahrainissa. Viime kaudella Alfa Romeo onnistui pääsemään parhaiten lähelle auton ihannepainoa.

Norjalainen formula-asiantuntija Stein Pettersen sanoi NRK:lle, että hiilikuitukorin maalaamattomuus voi säästää painossa jopa 6–7 kiloa.

”Yleensä sanotaan, että yksi kilo vastaa kahta sekuntia kisassa. Jos jokin auto oli 8–10 kiloa liian painava viime kaudella, siinä on mahdollisuus säästää paljon aikaa”, Pettersen sanoo.

Formula-auton minimipaino kuljettajan kanssa on 798 kiloa, ja mahdollisimman lähelle tätä yritetään päästä – vaikka sitten tv-katsojan kustannuksella, kun eri autoja on vaikea erottaa toisistaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat