Barça kiistää korruption – tästä syystä seura maksoi miljoonia erotuomaripäällikön yhtiölle

Espanjassa syyttäjäviranomainen tutkii, onko FC Barcelonan johto syyllistynyt korruptioon urheilutoiminnassa.

Barcelona FC:n puheenjohtaja Joan Laporta vieraili Kolumbian Bogotassa marraskuussa 2022.

7.3. 19:15

Katalonian jalkapalloylpeyden FC Barcelonan puheenjohtaja Joan Laporta väitti tiistaina, että seura ”ei ole koskaan ostanut erotuomareita”. Laporta ja seura joutuvat nyt puolustautumaan epäilyksiltä ja syytöksiltä, joita seuraa vastaan on esitetty.

Espanjassa syyttäjäviranomaiset tutkivat FC Barcelonan maksuja entisen erotuomaripäällikön yhtiölle vuosina 2001–2018. Espanjalaislehti El País kertoi tiistaina, että syyttäjät tutkivat seuraa ”pitkäaikaisesta urheilukorruptiosta”.

Mediatietojen mukaan FC Barcelona maksoi noin seitsemän miljoonaa euroa yhtiölle, jonka omisti José Maria Enriquez Negreira. Muun muassa espanjalainen urheilulehti Diario AS kertoo asiasta.

Negreira oli varapuheenjohtaja erotuomarien teknisessä komiteassa vuosina 1994–2018.

Barcelonan mukaan seura maksoi Negreiran yhtiölle neuvoista erotuomariasioissa.

”Tehdään kerralla selväksi, että Barça ei ole koskaan ostanut erotuomareita eikä Barçalla ole koskaan ollut aikeita ostaa erotuomareita, ehdottomasti ei koskaan”, Laporta sanoi Barcelonassa tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Faktat ovat ristiriidassa niiden kanssa, jotka yrittävät muuttaa tarinaa. Pärjäämme jälleen, mikä ei ole sattumaa.”

Laporta on aiemmin kritisoinut Espanjan liigan, La Ligan puheenjohtajaa Javier Tebasia mustamaalauskampanjasta häntä kohtaan ja vihjasi jälleen asiasta.

”Barçaa vastaan käydään vahingollista kampanjaa”, Laporta sanoi.

”Tässä on kyse kampanjasta, jolla yritetään hallinnoida seuraa. La Liga ei hyväksy, että Barça ei allekirjoittanut CVC-sopimusta [kollektiivista mediaoikeussopimusta].”

El País -lehden haastattelemien entisten erotuomarien mukaan tutkinnan kohteena oleva Negreira ei valinnut otteluiden erotuomareita.

”Kukaan ei ole koskaan antanut minulle ohjeita antaa tuomioita jotakin vastaan tai toisen hyväksi. On Negreiran tehtävä selventää, mitä hän teki Barcelonan kanssa”, entinen erotuomari José Luis Paradas Romero sanoi lehdelle.

Lehden haastatteleman entisen jalkapalloliiton työntekijän mukaan Negreira oli hyötynyt tilanteestaan.

El Paísin mukaan Negreira on myöntänyt antaneensa Barcelonalle vinkkejä erotuomareista, joita seura kohtasi otteluissa. Lehden mukaan seura maksoi Negreiran yritykselle neljän eri puheenjohtajan kaudella – myös Laportan aiemmalla puheenjohtajakaudella.

Maksut paljastuivat verotarkastuksessa. Negreira selitti, että Barcelona oli maksanut ”teknisistä neuvoista”, koska ”he halusivat varmistaa, että erotuomaritoiminta olisi puolueetonta”.

Kaksi entistä Barcelonan työntekijää on kertonut syyttäjäviranomaisille, että Negreiran yritys toimitti viikoittain raportteja erotuomareista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat