Kymiringin rahoitus­ongelmissa uusi käänne: suur­sijoittaja vetäytyi viime hetkellä

Kymiring oy:n pääsy yrityssaneeraukseen ratkeaa vasta määräajan viimeisinä tunteina.

Kymiringillä ei ole ajettu yhtään MotoGP-kisaa.

8.3. 17:39

Iitissä sijaitsevan moottori­urheilukeskus Kymiringin kohtalo ratkeaa vasta yön tunteina. Yrityssaneeraukseen päätyneen Kymiring oy:n pitää näyttää, että sillä on kolme miljoonaa kasassa. Aikaa on keskiyöhön asti.

Kaikki näytti yhtiön hallituksen puheenjohtajan Ilkka Kivisaaren mukaan hyvältä, kunnes ulkomainen sijoittaja vetäytyi viime hetkellä leikistä. Ulkomaisen sijoittajan oli tarkoitus kattaa koko kolmen miljoonan potti, joka yrityssaneeraukseen pääsyyn vaaditaan.

Kivisaari kertoo, että salassapitosopimuksen vuoksi hän ei voi kertoa sijoittajan nimeä tai edes kansallisuutta. Vetäytymisen syyksi hän sanoo ulkomaisen sijoittajan pelon rahojen menettämisestä.

”Meidän tulkinnan mukaan riski oli teoreettinen, mutta heidän lainopilliset neuvonantajansa olivat eri mieltä”, Kivisaari kertoo.

Jäljellä olevat tunnit on tarkoitus käyttää ulkomaisen sijoittajan tieltä väistyneiden toimijoiden houkuttelemiseksi uudelleen mukaan. Yhden kolmen miljoonan euron potin sijaan tarvitaan useampia 300 000–600 000 euron paketteja.

”Kaikkia [toimijoita] ei tarvitakaan, on muutamaa vaille. On erittäin kova kiire, koko ajan käydään läpi pakettia. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tiukkaa tekee.”

Jos osakeanti ei onnistukaan, tarkoitus on myydä kaikki omaisuus nopealla aikataululla. Jos sekään ei onnistu, edessä on konkurssi.

Kymiringillä on lähes 30 miljoonaa euroa velkaa, mutta saneerausohjelmassa suorituksia on tulossa 21,7 miljoonalle eurolle. Tämä summa sisältää myös Lahti Events oy:n riitauttamat velat.

Lahti Events on myös ilmoittanut tyytymättömyytensä saneerausohjelman vahvistamis­päätökseen käräjäoikeudelle.

”Se on heidän harkinnassaan, hakevatko muutosta käräjäoikeuden päätökseen”, kertoi saneerausohjelman laatinut selvittäjä Klaus Majamäki HS:lle tiistaina.

Lahti Events onkin tässä kuviossa oma lukunsa. Yhtiöllä on kahden miljoonan euron saatava erä, johon ei liity riitaisuutta. Tosin tästä summasta Lahti on saamassa vain 200 000 euroa, sillä Kymiringin vakuudettomista veloista leikataan ohjelman mukaan 90 prosenttia.

Sen lisäksi on huomattava määrä saatavia, joihin liittyy riitaisuutta.

Lahti Eventsin piti olla Kymiringillä tapahtumajärjestäjänä muun muassa MotoGP:n ja motocrossin MM-osakilpailuissa. Tästä on Lahdessa kiistelty koko Kymiringin olemassaolon aikana.

MotoGP-kisoja ei koskaan Kymiringillä lopulta järjestetty rataolosuhteiden puutteiden vuoksi. Lahti Events siirsi motocrossin MM-osakilpailut Kymiringiltä Hyvinkäälle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat