Tim Sparv: Marcus Rashford herättää minussa suurta kunnioitusta – ja siihen on pitkä lista syitä

Marcus Rashford on vuodesta 2016 lähtien pelannut yli 300 ottelua ja tehnyt Manchester Unitedille yli sata maalia, mutta todellinen ihme on se, mitä hän on tehnyt kentän ulkopuolella, HS Urheilun kolumnisti Tim Sparv kirjoittaa.

Marcus Rashford on ollut loistava pelaaja kentällä, mutta vielä paljon merkittävämpi sen ulkopuolella.

11.3. 2:00 | Päivitetty 11.3. 10:56

Kerran vuodessa, tarkkaan sanottuna 25. helmikuuta, sosiaalisessa mediassa kiertää videoklippi, jossa 18-vuotias Marcus Rashford juoksee kohti kulmalippua suu leveässä hymyssä tehtyään toisen kahdesta maalistaan.

Vain parin metrin päässä seisoo lannistunut ja väsynyt Tim Sparv, joka oli taas väärässä paikassa ja niin hidas, ettei saanut estettyä vastustajaa tekemästä maalia.

Muistan sen kuin eilisen päivän. Tunti ennen avauspotkua olimme seisseet Old Traffordin pukuhuoneessa ja silmäilleet Manchester Unitedin kokoonpanoa. Ei De Geaa maalissa. Hyvä, ajattelimme. Ei Rooneyta hyökkääjien joukossa. Vielä parempi.

Unitedin loukkaantuneiden lista oli pitkä, ja FC Midtjyllandilla oli jo taskussaan rohkaiseva 2–1 voitto Tanskassa pelatusta ottelusta.

Kun Martial sitten loukkaantui lämmittelyn aikana ja valmentaja Louis van Gaal joutui heittämään kentälle nuoren, kokemattoman ensikertalaisen eli Rashfordin, olimme varmoja voitosta.

Illasta voisi tulla todella hauska.

Olimme päässeet Eurooppa-liigassa jatkoon omasta lohkostamme ja saaneet vastustajaksemme joukkueen, jonka harras kannattaja olin ollut pikkupojasta lähtien.

Saisin astua unelmien pelikentälle 60 000 kannattajan eteen. Se oli minulle henkilökohtaisesti suuri päivä, ja siitä voisi tulla vielä suurempi, jos pääsisimme seuraavalle kierrokselle.

Niin ei valitettavasti käynyt.

Ensimmäinen puoliaika sujui suunnitelmien mukaan, ja tilanne oli 1–1, mutta sitten tuli toinen puoliaika, jonka mieluiten unohtaisin. Noiden 45 minuutin aikana meidät nimittäin rökitettiin totaalisesti, ja sen teki poika, josta emme olleet kuulleetkaan ennen tuota ottelua.

Hävisimme lopulta lukemin 5–1, ja ensi kertaa kentälle päässyt Rashford, joka tuskin olisi pelannut, ellei Martial olisi loukannut itseään ennen pelin alkua, teki kaksi maalia.

Vain pari päivää myöhemmin kotona Tanskassa katsoimme harjoitusten jälkeen Valioliigan ottelua, jossa vastakkain olivat Manchester United ja Arsenal.

Siinäkin oli avainroolissa sama poika. Istuimme treenipaikan sohvilla ja myhäilimme, kun Rashford kruunasi ensimmäisen liigaottelunsa kahdella maalilla. Komea uran avaus.

Marcus Rashford on vuodesta 2016 lähtien pelannut yli 300 ottelua ja tehnyt Manchester Unitedille yli sata maalia, mutta todellinen ihme on se, mitä hän on tehnyt kentän ulkopuolella.

Vuonna 2021 hänelle myönnettiin Brittiläisen imperiumin ritarikunnan kunniajäsenyys hänen kampanjoituaan sen puolesta, että kaikki maan koululaiset saisivat koronaepidemian aikana kouluruoan.

Rashfordin kampanjan ansiosta Ison-Britannian lakeja muutettiin niin, että lapset ja nuoret saivat kouluruokaa myös kesä- ja talviloman aikana.

Lakimuutoksen ansiosta köyhien perheiden lapset eivät joutuneet olemaan päivällä nälissään, kuten Rashfordille itselleen oli käynyt lapsena.

Rashford ja hänen saavutuksensa sekä kentällä että sen ulkopuolella herättävät minussa suurta kunnioitusta. Tänään kun saan taas muistutuksen nöyryyttävästä illasta Manchesterissa, minun on helppo hymyillä.

Silloin tietysti kirpaisi, mutta jälkeenpäin on helppo nähdä, että sinä iltana syttyi tähti. Tähti jonka merkitys sekä seuralleen että ympäröivälle yhteiskunnalle on ollut valtavan suuri.

Suomennos: Laura Jänisniemi

Lue lisää: Tim Sparv myöntää, että uudessa työssä on välillä kiusaus astua muiden varpaille – mutta se ei kannata

Lue lisää: Tim Sparv känner sig i sitt nya yrke ibland som en fågel i en bur

Lue lisää: Tim Sparv: Haluan, että vuonna 2023 Ukrainan lapset pääsevät taas istumaan isiensä syliin

Lue lisää: Tim Sparv palkittiin yhden­vertaisuuden edistämisestä

Lue lisää: Sista dansen för en av världens bästa

Lue lisää: Tim Sparvilta ymmärtäväinen arvio supertähti Cristiano Ronaldon käytöksestä: ”Hän on aina ollut joukkueidensa alfauros”

Lue lisää: Tim Sparv tyrmää Qatarin MM-kisat ennen ensimmäistäkään potkua

Lue lisää: Tim Sparv: Fotbollen befinner sig i ett brytnings­skede, idrotten saknar en riktning

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat