Entinen SM-liiga­pelaaja murtautui vanhusten taloon kirveellä Tampereella

Ex-kiekkoilija pakeni paikalta kohdattuaan 81-vuotiaan isännän. Vaatimattomaan saaliiseen kuuluivat muun muassa Roope Ankka -säästöpossu, Sarpanevan pata, pyykkikori, ja vanhoja tulitikkuetikettejä.

Rikosta käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

8.3. 21:31

Törkeään varkauteen syyllistynyt entinen SM-liigan runkopelaaja on tuomittu Pirkanmaan käräjillä ehdottomaan kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen.

Noin 40-vuotias ex-kiekkoilija syyllistyi rikokseen kesken aiemman ehdonalaisen tuomion koeajan.

Vankilaan noin 40-vuotias mies ei kuitenkaan joudu. Oikeus katsoi, että mies voi suorittaa ehdottoman vankeustuomionsa yhdyskuntapalveluna.

Useisiin rikoksiin viime vuosina syyllistynyt vastaaja oli tällä kertaa syytettynä törkeästä varkaudesta. Vastaaja murtautui kirveen avulla Tampereen Takahuhdissa iäkkään pariskunnan asumaan omakotitaloon torstain vastaisena yönä 10. maaliskuuta viime vuonna.

Talon asukit, tekohetkellä 81-vuotias mies ja 79-vuotias nainen, eivät heränneet väkivaltaiseen murtoon. Ratkaiseva hetki koitti, kun talon isännän piti käydä vessassa.

”Matkalla vessaan (isäntä oli) huomannut ylimääräisen miehen heidän työhuoneessaan penkomassa tavaroita. (Isäntä) oli kysynyt mieheltä, mitä hän etsii, johon mies oli vastannut etsivänsä 9-vuotiasta poikaa”, poliisi kirjasi esitutkintapöytäkirjaan.

”Taisin sellaista hänelle valehdella, kuulostaa tutulta asialta”, vastaaja myönsi poliisille.

Heti kohtaamisen jälkeen keltaiseen työtakkiin pukeutunut kutsumaton yövieras poistui takaoven kautta asunnosta.

”Tuli pikku šokki, kun asunnossa olikin ihminen.”

Ex-kiekkoilija syyllistyi tekoon torstain vastaisena yönä noin puoli kahden aikaan yöllä. Rikospaikka sijaitsee Teiskontien tuntumassa, vain parin kilometrin päässä tutusta paikasta, Hakametsän jäähallista.

”Kävin kaverilla ja ohi kulkiessani päihteissä valkkasin sattumalta asunnon, johon murtauduin ovesta sisälle”, vastaaja kertoi esitutkinnassa.

Oikeus viittasi ratkaisussaan vastaajan repussa mukana olleeseen ruuvimeisseliin, jollainen ”päihdekäyttäjillä usein on”.

Saalis jäi vaatimattomaksi, kaikkiaan noin 460 euron arvoiseksi. Mukanaan mies vei ainakin Sarpanevan valurautapadan, Savonia-kastikekauhan, Fiskarsin halkaisukirveen, puukon tuppineen ja muovisen pyykkikorin.

Lisäksi talosta katosi käsintehty tulitikkurasian suojakotelo ja pieni metallinen merirosvoarkku, jonka sisällä oli keräilyharrastukseen liittyviä tulitikkuetikettejä eri puolilta maailmaa. Myös Osuuspankin säästöpossu 1950-luvulta ja Roope Ankka -säästöpossu lähtivät miehen matkaan.

Anastettu omaisuus jäi kateisiin.

Oikeus piti murtautumista ”laatunsa perusteella” törkeänä. Mies löi talon takaoven karmin kirveellä palasiksi ja katkaisi oven turvaketjun.

”(...) sisälle pääseminen on (...) sisältänyt erittäin sinnikkään pyrkimyksen, johon on etsitty muu soveltuva väline kuin itsellä mukana ollut ruuvimeisseli. Kuvien perusteella voidaan todeta murtautumisessa käytetyn melkoista voimaa”, oikeus kirjasi ratkaisuunsa.

Törkeyttä lisäsi se, että talossa asuva pariskunta oli kotona.

”Ottaen huomioon tekoaika ja -alue, (vastaaja) ei ole antanut painoarvoa sille seikalle, että asunnon haltijat voivat olla asunnossaan paikan päällä ja siten heidän kohtaamisensa on tekotilanteessa näyttäytynyt (vastaajalle) merkityksettömänä, vaikkakin hän on asunnosta poistunut tultuaan yllätetyksi.”

Pitkän uran kiekkoliigassa pelannut mies ilmoitti oikeudessa olevansa pahoillaan teostaan. Hän kertoi, ettei olisi mennyt sisään, jos olisi tiennyt pariskunnan olevan paikalla.

Erityisen pahoillaan mies kertoi olevansa oman elämänsä suunnasta. Kuulusteluissa hän ”havahtui, ettei elämä voi mennä näin”.

Kesäkuussa 2022 mies pääsi A-klinikan vieroitushoitoyksikköön. Oikeudessa mies kertoi elämänmuutoksestaan ja muun muassa siitä, miten ”lapset ovat tulleet elämään enemmän”.

”Pieni prosentti, joka pääsee irti, mutta itsellä on vahva halu päästä irti. Rikokset ja päihteet liittyvät toisiinsa ja elämä on helvettiä”, oikeus kirjasi miehen kertomaksi.

Seuraamusta pohtiessaan oikeus totesi, että perusteet aiemman ehdollisen vankeuden täytäntöönpanolle olivat olemassa. Nyt syyksi luettu törkeä varkaus tapahtui suunnilleen aiemman ehdollisen tuomion koeajan puolivälissä.

”Käräjäoikeus toteaa, että (vastaajalle) tulisi nyt syyksi luettavasta teosta yksinomaan tuomita 6 kuukauden mittainen vankeusrangaistus. (Vastaajasta) laaditun seuraamusselvityksen mukaan hän on motivoitunut ja soveltuu suorittamaan rangaistuksensa yhdyskuntapalveluna”, oikeus arvioi.

Kuuden kuukauden vankeus muuntui 180 tunniksi yhdyskuntapalvelua. Koska mies oli teon jälkeen kolme päivää kiinniotettuna, tuntimääräksi määrättiin 177.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat