Alexia Putellas kahmii kaikki pelaaja­palkinnot, vaikka ei ole pelannut aikoihin – miten se on mahdollista?

Putellas valittiin äskettäin Fifan vuoden pelaajaksi. Helmareiden päävalmentaja Marko Saloranta olisi päättänyt toisin.

Alexia Putellas juhli Fifan parhaan naispelaajan palkintoa 27. helmikuuta.

11.3. 12:00

Kun jalkapallossa valitaan parhaita pelaajia, naisten listoilla nousee yksi nimi ylitse muiden, Alexia Putellas.

FC Barcelonan espanjalainen keskikenttäpelaaja pokkasi jokseenkin kaikki mahdolliset vuoden pelaaja -pokaalit ensin kaudelta 2021–2022, mutta myös Kansainvälinen jalkapalloliitto (Fifa) valitsi hänet äskettäin vuoden 2022 pelaajaksi.

Marko Saloranta

”Tavallaan ymmärrän sen, että monet ovat päätyneet valinnassaan Putellasiin”, sanoo Suomen naisten jalkapallo­maajoukkueen pää­valmentaja Marko Saloranta.

”Hänessä on vähän kaikki. Keskikenttä­pelaajana pystyy viimeistelemään, tekee maaleja jalalla ja päällä sekä järjestelee maalipaikkoja. Hän on huikea pelaaja.”

Fifan äänestyksessä valinta osui Putellasiin, vaikka hän ei esimerkiksi pelannut kesän EM-lopputurnauksessa. Putellas ei ole polvivamman takia pelannut viime heinäkuun alkupäivien jälkeen.

Fifan äänestyksessä valinta meni tiukoille. 568 äänestäjästä 244 laittoi Putellasin kolmen parhaan joukkoon ja ykköseksi 122 äänestäjää. Englannin joukkueessa EM-kultaa voittanut ja kisojen maalikuningatar Beth Mead sai 227 mainintaa kolmen parhaan joukkoon ja myös 122 ykkössijaa.

Kolmanneksi äänestetty Yhdysvaltojen Alex Morgan oli jo selvästi kaksikkoa jäljessä: 169 mainintaa ja 59 ykkössijaa.

Perusteluita Putellasin puolesta: Putellasin edustama FC Barcelona voitti Espanjassa kaiken ja oli muun muassa liigassa täysin ylivoimainen: 30 ottelua, pelkästään voittoja ja maaliero käsittämätön 159–11. Kertooko se Barcelonan hyvyydestä vai sarjan heikosta tasosta, voi jokainen pohtia.

Putellas oli Espanjan liigassa maalipörssin kolmonen 18 maalillaan ja tehotilaston ykkönen: maalisyöttöjä kertyi 15.

Mestarien liigassa FC Barcelona ylsi finaaliin, mutta joukkue hävisi sen Lyonille. Putellas oli Mestarien liigan paras maalintekijä 11 maalillaan.

”Valinta perustuu juuri Mestarien liigaan ja mitä hän muutenkin teki kevään aikana”, Saloranta sanoo.

Saloranta muistuttaa, että joukkuelajeissa yhden pelaajan valinta on hankalaa.

”Valitettavan harvoin valinnat osuvat maalivahtiin tai puolustajaan. Lisäksi helppo on päätyi siihen, kuka on aikaisemminkin valittu.”

Saloranta osallistui myös itse Fifan vuoden pelaajan valintaan eikä hänen kolmen pelaajan listallaan ollut sen enempää Putellasia, Meadia tai Morgania.

”Peruste sille, miksi en äänestänyt Putellasia oli se, että arvokisat ovat aina merkittävä ja mikä pelaajan merkitys on joukkueelle siellä.”

Saloranta olisi valinnut vuoden pelaajaksi Saksan ja Wolfsburgin Alexandra Poppin. Lisäksi hänen äänestyspaperissaan oli Espanjan ja FC Barcelonan Aitana Bonmatí sekä Saksan ja Wolfsburgin Lena Oberdorf.

”Perusteluni oli se, että hän [Popp] oli tärkein palanen Saksan finaalipaikkaan [EM-kisoissa], ja iso isku oli hänen joutuminen sivuun finaalista viime hetkillä [loukkaantumisen vuoksi].”

Putellasin valinnan kohdalla voi herättää teoreettisen kysymyksen: olisiko Lionel Messi valittu Fifan vuoden pelaajaksi, jos Argentiina ei olisi voittanut MM-kultaa?

Messin edustama PSG oli ylivoimainen Ranskan liigassa, mutta ei menestynyt Mestarien liigassa.

Mutta vaikka PSG olisi yltänyt finaaliin ja hävinnyt sen kuten FC Barcelonan naisten joukkue, Messi ei ilman MM-kultaa olisi ollut ykkönen.

”Olen samaa mieltä. Molemmilla [Mestarien liiga ja maajoukkueiden arvoturnaus] pitää olla iso merkitys, mutta kuitenkin maajoukkuejalkapallolla pitää olla vielä isompi merkitys arvokisavuotena enkä sano tätä pelkästään maajoukkuevalmentajana”, Saloranta toteaa.

Alexia Putellas pelasi Espanjan paidassa harjoitusottelussa Italiaa vastaan 1. heinäkuuta 2022. Muutamaa päivää myöhemmin hän loukkaantui eikä ole sen jälkeen pelannut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat