Suurseura Eräviikingit joutui liigakarsintoihin – ”Tämä oli iso pettymys”

Kokenut hyökkääjä Mika Moilanen vauhditti Eräviikingit voittajaksi runkosarjan päätösottelussa. Se ei kuitenkaan riittänyt suoraan säilymiseen F-liigassa. Ylityöt jatkuvat liigan karsinnoissa.

Eräviikinkien Benjamin Tenhonen väänsi LASB:n pelaajien keskellä.

11.3. 19:48

Eräviikingit–LASB 5–2

Kevät on palloilijan parasta aikaa, tavataan sanoa.

Eräviikinkien miesten liigajoukkueen keskuudessakin tämä toteamus allekirjoitetaan, jos kyse on pääsystä kauden huipentaviin pudotuspeleihin, mutta muissa tapauksissa fraasille viitataan kintaalla.

Lähiviikkoina Eräviikingit ei huippuhetkillä herkuttele. Sen runkosarjakausi salibandyn miesten F-liigassa sujui mollivoittoisesti. Vaikean alkukauden jälkeen alkoi jonkinlainen kirivaihe, mutta se ei kantanut toivottuun lopputulokseen. Haaveet aikaisesta kevätlomasta ja sarjapaikan pitämisestä suoraan vaihtuivat ylitöihin liigakarsinnoissa.

Helsinkiläisen suurseuran miesten edustusjoukkue voitti runkosarjan päätösottelussa lahtelaisen vastustajansa 5–2, mutta se ei riittänyt, koska Nurmon Jymy sai samaan aikaan yhden sarjapisteen turkulaiselta jumbojoukkueelta FBC:ltä.

Kokeneet hyökkääjät Mika Moilanen ja Tommi Rosendahl tekivät kaksi maalia mieheen lauantai-illan voitokkaassa mittelössä Mosahallissa.

”Iso pettymys, mutta pelit jatkuvat. Niihin on vain latauduttava uudelleen”, sanoi Moilanen runkosarjan päätyttyä.

Moilanen suunnitteli uransa päättämistä jo viime kauden jälkeen. Maanmittaustekniikan opinnot, työ ja salibandy eivät ole hänen mielestään helppo yhtälö.

Eräviikingit tarvitsi kuitenkin kipeästi apuja joukkueensa ja lähestyi Moilasta, joka päätti tulla mukaan loka–marraskuun vaihteessa. Kahden MM-kullan ja kahden MM-hopean mies on ollut tärkeässä roolissa, ja nyt urakointi jatkuu karsinnoissa.

”Olen pelannut urallani ennenkin karsinnoissa AC Hakin aikoina. Jaksamisesta tämä ei jää kiinni”, totesi Moilanen ja viittasi karsintasysteemiin, jossa sarjapaikan pitää kuudella voitolla.

Eräviikinkien toiminnanjohtaja Jari Oksanen oli lauantaina monenlaisissa tehtävissä Mosahallissa ja ehti myös jännittää, kuinka päätöskierroksella käy.

”Totta kai karsintoihin joutuminen on pettymys, koska lähdimme siitä, että säilymme suoraan tai olemme viimeisillä pudotuspelipaikoilla”, sanoi Oksanen.

Eräviikinkien Ossi Jalonen (numero 44) uurasti lauantain ottelussa.

Liigan karsinnat alkavat myöhemmin keväällä kahdeksan joukkueen voimin. Divisioonasta tulee kuusi joukkuetta, ja liigajoukkueista mukana ovat Eräviikingit ja FBC. Sarjapaikan pitämiseksi on voitettava kaksi kierrosta, ja molemmilla kierroksilla vastustaja pitää voittaa kolmesti. Urakkaa siis riittää.

Eräviikingit kuului vielä muutamia vuosia sitten maailman suurimpien salibandyseurojen joukkoon. Suomen suurin se on edelleen 1 700 aktiivijäsenellään.

Toiminnanjohtaja Oksanen iloitsee siitä, että seuran naiset pelaavat liigan välierissä ja useassa ikäluokassa juniorit aloittelevat pudotuspelejään. Eräänlainen murheenkryyni on miesten edustusjoukkue.

”Miesten liigajoukkueella on ollut haastava kausi. Teimme tietoisen valinnan ja lähdimme ajamaan nuoria sisään tähän joukkueeseen. Viime kaudella Suomen mestaruuden voittaneesta P21-joukkueesta nostettiin kymmenkunta pelaajaa edustusjoukkueeseen.”

”Tiesimme tilanteen ja osasimme varautua siihen, ettemme pelaa mestaruudesta, mutta ihan näin vaikeaa kautta emme osanneet odottaa.”

Oksasen mukaan vaikeudet ovat monen seikan summa.

”Nuoret ovat joutuneet ottamaan vastuuta, johon he eivät vielä kaikilta osin ole olleet valmiita. Alkukaudesta kokeneita pelaajia oli loukkaantuneina, eikä missään vaiheessa saatu parasta kokoonpanoa kehiin.”

Laitahyökkääjä Oliver Sillanpää oli alkukaudesta poissa. Loukkaantumisia oli myös ykköskentän sentterillä Tommi Rosendahlilla. Puolustajista samoja murheita on ollut Tuomas Aholla ja Perttu Järvisellä.

Oksasen mielestä vaikeudut kulminoituivat vaikeaan alkuun. Loppukautta kohden Eräviikingit petrasi otteitaan muttei tarpeeksi paljon.

Eräviikinkien nimellä fuusioseura saavutti miehissä SM-hopeaa kauden 2016–2017 päätteeksi. Kahdella seuraavalla kaudella sen taival päättyi liigan puolivälierissä. Kevät 2020 kärvisteltiin koronapandemian kourissa. Sen jälkeen Eräviikingit on ollut kahdesti runkosarjan yhdeksännellä sijalla.

Mitä pitäisi tehdä, jotta Eräviikingit pelaisi taas lähitulevaisuudessa pudotuspeleissä ja tavoittelisi mitaleja?

”Rakennamme omista lahjakkuuksistamme rungon ja panemme muita valmiuksia kuntoon. Pelaajien tueksi tarvitaan huippuvalmennusta. Haluamme itse kasvattaa vastuunkantajia ja tehdä joukkueen houkuttelevaksi”, sanoi Oksanen.

Toiminnanjohtaja muistuttaa, että perustaa ei tehdä kuntoon hetkessä. Se ei tapahdu yhden eikä kahdenkaan kauden aikana.

”Rahaa ei liiku tässä lajissa yltiöpäisesti pelaajien hankkimiseksi. On tehtävä pitkäjänteistä työtä.”

Tamperelainen Classic ja Turun Palloseura kuuluvat liigan menestyjiin. Classic puolustaa jälleen mestaruutta.

”Nämäkin seurat ovat aikoinaan joutuneet rakentamaan uudestaan liigatarinaansa”, muistutti Oksanen.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat