Suek teki yli 3 000 doping­testiä – kaksi rikettä johti pitkään pannaan

Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin tekemien testien määrä nousi viime vuonna yli 400:lla vuoteen 2021 verrattuna.

Suekin testauspäällikkö Katja Huotari kertoo, että testimäärien lisäksi on monia muitakin merkittäviä asioita testaamiseen liittyen. Kuva vuodelta 2016.

10.3. 12:56

Suomen urheilun eettinen keskus Suek teki viime vuonna yhteensä 3 169 dopingtestiä Suomessa ja ulkomailla. Testimäärä nousi vuoden takaisesta huomattavasti, sillä vuonna 2021 testejä tehtiin 2 745.

Viime vuoden testeistä 2 646 oli Suekin kansallisen testausohjelman testejä. Eniten testatut lajit olivat yleisurheilu (298), jääkiekko (217), fitness (207), maastohiihto (189) ja jalkapallo (160).

Testausohjelmassa havaittiin yhteensä neljä dopingrikkomusta, lajeina amerikkalainen jalkapallo, fitness, jalkapallo ja jääpallo. Lisäksi yhden dopingtapauksen käsittely on kesken. Fitnessissä ja jalkapallossa dopingrike johti neljän vuoden toimintakieltoon.

”Testimäärien lisäksi oleellista on se, miten testattavat urheilijat valitaan, miten testaus ajoitetaan, mitä näytteitä urheilijalta otetaan ja mitä analyysejä näytteistä tehdään. Suomalaisia urheilijoita testataan myös kansainvälisten lajiliittojen toimesta sekä kilpailuissa että kilpailujen ulkopuolella”, Suekin testauspäällikkö Katja Huotari sanoi tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat