Selänne paljastaa ikimuistoisen tuuletuksensa taustat – ”Ei todellakaan ollut tarkoitus”

Teemu Selänne rikkoi NHL:n tulokasennätyksen 30 vuotta sitten. Legendaariseen tuuletukseensa hän sai innoituksen Mauri Eivolalta.

Teemu Selänne kuvattuna tulokaskaudellaan Winnipegin paidassa.

11.3. 11:05

Vancouver

76 maalia.

Teemu Selänteen ikimuistoinen NHL-tulokaskausi jäi 30 vuotta sitten historiaan.

Sinivalkoinen supertähti paukutti käsittämättömän ennätyksen, jota on pidetty jopa rikkomattomana.

Seitsemäänkymmeneen maaliin kaudessa eivät sen jälkeen ole pystyneet tulokkaat tai kokeneemmatkaan pelaajat.

Selänne rikkoi silloisen tulokasennätyksen 2. maaliskuuta 1993 kotiottelussa Quebec Nordiquesia vastaan. Legendaarisen Mike Bossyn 53 maalin ennätys jäi taakse.

52-vuotias Selänne muistaa muutamia päiviä aiemmin ajatelleensa, että ennätys saattaisi syntyä tulevalla vieraskiertueella.

Hänellä oli kasassa 47 maalia, kun edessä oli kaksi kotipeliä ennen neljää vierasottelua.

”Tarvitsin seitsemän maalia. Oli siis todennäköistä, että se tapahtuisi siellä reissussa. Muistan ajatelleeni, että olisi hienoa kokea se nimenomaan Winnipegissä”, Selänne sanoo nyt Ilta-Sanomille.

”Pelasimme ensin Minnesotaa vastaan ja tein neljä maalia. Fanit rupesivat spekuloimaan, että kolme tarvitsisi vielä”, voi olla aika tiukkaa.

Ottelussa Quebeciä vastaan hän oli tehnyt jo kaksi osumaa. Kolmannessa erässä, ajassa 49.16, Selänne ohitti pitkälle maaliltaan vastaan tulleen Stephane Fiset’n yhden käden laukauksellaan ja sai hattutempun täyteen.

Hän oli tehnyt kiekkohistoriaa.

”Matsi keskeytettiin kymmeneksi minuutiksi ja omistaja toi jäälle kultaisen mailan. Se oli tosi hieno kokemus. Harvemmin pääsee nauttimaan tuollaisista hetkistä”, Selänne sanoo.

Kultainen juhlaesine on hyvässä tallessa.

”Maila on kotona aitiopaikalla.”

Ennätysmaalin lisäksi historiaan jäi erityisesti legendaarinen tuuletus, joka lienee liki kaikille jääkiekon seuraajille tuttu.

Selänne heitti hanskansa ilmaan ja ”ampui” sen alas mailallaan.

Hän nauraa tuuletukselleen makeasti.

”Näin aikanaan, kun Mauri Eivola teki sen Suomessa. Ajattelin, että haluan jonain päivänä tehdä noin”, Selänne selvittää.

Eivola, 59, pelasi SM-liigaa TPS:ssa, Jokereissa ja Ässissä.

Temppu ennätyksen jälkeen ei ollut suunniteltu.

”Ei todellakaan ollut tarkoitus. Tuli vain sellainen olo, että jotain kreisiä piti tehdä. Se oli niin kova juttu. Kun nyt katson sitä, niin mietin, että mitäs tuossa on liikkunut päässä. Ei liikkunut mitään”, Selänne nauraa.

Hän teki lähes vastaavan tuuletuksen jo kevään 1992 ratkaisevassa SM-liigafinaalissa JyP HT:ta vastaan mutta kevyen version, kuten hän itse kuvailee, ja ”ampui” hanskaansa vain eteenpäin eikä alhaalta ylös.

Selänne teki urallaan 684 maalia NHL:n runkosarjaotteluissa.

Hän sanoo, että toivoisi näkevänsä enemmän tunnetta nykypäivän pelaajilta maalituuletuksissa. Selänne nostaa esiin nimet kuten Theo Fleury ja Pavel Bure sekä näiden aidon riemun maalinteosta.

”Oli ja on hienoa nähdä, kun ihminen näyttää sellaista tunnetta”, Selänne sanoo.

”Nykyään vähän tuntuu, että monet on vain että ”not a big deal”. Persoonat ovat vähän puuttuneet. Voisi olla lajille hyvä, jos tulisi vähän räväkämpiä persoonia.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat