Brittijalkapallossa kuohuu: BBC hyllytti ex-jalkapallotähti Linekerin

BBC hyllytti tähtijuontajansa tämän arvosteltua Britannian hallituksen turvapaikkapolitiikkaa.

BBC:n tähtijuontaja Gary Lineker kuvattuna Englannin cupin välieräottelussa huhtikuussa 2022.

11.3. 9:31

Jalkapalloaan rakastavassa Britanniassa nousi kohu perjantaina, kun yleisradioyhtiö BBC ilmoitti ottavansa ex-jalkapallotähden Gary Linekerin sivuun tämän vetämästä jalkapallo-ohjelmasta, suositusta "Match of the Daysta". Syynä ovat Linekerin kommentit Britannian hallituksen uudesta turvapaikkalinjauksesta.

Britannian konservatiivihallitus on esittänyt suunnittelemiaan keinoja pysäyttää vaaralliset maahantuloyritykset kanaalin kautta. Esitykseen sisältyy esimerkiksi se, että maahan laittomasti tulleet poistetaan maasta neljän viikon kuluessa ja heitä kielletään koskaan enää tulemasta Britanniaan. Veneillä kanaalin kautta tulevat ihmiset joko palautetaan kotimaahansa tai turvallisena pidettyyn kolmanteen maahan, kuten Ruandaan.

Englannin entinen maajoukkuetähti Lineker, 62, kuvaili viikolla suunnitelmaa "mittaamattoman julmaksi" ja sanoi sen muistuttavan Saksaa 1930-luvulla eli natsi-Saksaa. Linekerin viestit ovat nostaneet myrskyä viime päivinä, ja hallituksen edustajat ovat arvostelleet häntä.

BBC:n mukaan Lineker on rikkonut yhtiön puolueettomuutta koskevia sääntöjä.

BBC:n jalkapallo-ohjelmien lippulaivaa "Match of the Dayta" uhkaa haaksirikko lauantaina, sillä Linekerin tv-kollegoista ainakin Ian Wright ja Alan Shearer ovat ilmoittaneet jäävänsä pois lauantain lähetyksestä "solidaarisuudesta" Linekeriä kohtaan.

BBC ilmoitti perjantai-iltana, että suosittu Match of the Day -ohjelma näytetään ilman juontajaa, asiantuntijoita tai kommentaattoreita tänä viikonloppuna.

BBC:n tiedottajan mukaan osa yhtiön käyttämistä kommentaattoreista on sanonut, että he eivät halua esiintyä ohjelmassa sillä välin, kun yhtiö ratkoo Linekerin tilannetta.

”Ymmärrämme heidän asemansa ja olemme päättäneet, että ohjelma keskittyy ottelutapahtumiin ilman juontajia tai kommentointia.

BBC:n mukaan Lineker on sivussa lähetyksistä, kunnes yhtiö pääsee sopimukseen hänen kanssaan siitä, miten hän käyttää tulevaisuudessa sosiaalista mediaa.

”Mitä tulee jalkapalloon, ei ole Garya parempaa. Emme ole koskaan sanoneet, että hänen pitäisi olla vailla mielipiteitä, tai että hän ei saisi ilmaista mielipidettään asioista, joilla on hänelle merkitystä, mutta olemme sanoneet, ettei hänen pitäisi valita puoltaan puoluepolitiikassa tai poliittisissa kiistoissa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat