The Guardian: Britannian hallitus kehottaa olympiasponsoreita painostamaan KOK:ta

Britannian hallitus jatkaa taistelua Kansainvälistä olympiakomiteaa vastaan ja pyrkii estämään venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden päästämisen kansainvälisiin kilpailuihin.

Kansainvälinen olympiakomitea tutkii mahdollisuutta päästää venäläisten ja valkovenäläiset urheilijat takaisin kansainvälisiin kilpailuihin ja myös Pariisin kesän 2024 olympialaisiin.

11.3. 9:56

Britannian hallitus on kirjoittanut olympialaisten suurimmille sponsoreille ja kehottanut näitä painostamaan Kansainvälistä olympiakomiteaa, KOK:ta muuttamaan ehdotuksiaan venäläisten ja valkovenäläisten palauttamisesta kansainvälisiin kilpailuihin, kertoo brittlehti The Guardian.

Britannian kulttuuriministeri Lucy Frazer on pyytänyt KOK:n maailmanlaajuisten yhteistyökumppanien, kuten Coca-Colan, Intelin, Samsungin ja Visan, Britannian johtajia painostamaan KOK:ta useissa huolenaiheissa liittyen venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailukiellon purkamiseen.

”Tiedämme, että urheilu ja politiikka ovat tiiviisti kytkeytyneet toisiin Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Venäjän ja Valko-Venäjän ei pidä sallia käyttää urheilua propagandatarkoituksiin”, ministerin kirje toteaa.

”Emme hyväksy venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden päästämistä kilpailuihin niin kauan kuin huoliimme ei ole vastattu ja puolueettomien urheilijoiden mallista ei ole saatu selvyyttä.”

KOK tutkii parhaillaan sitä, miten venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voisi päästää takaisin kansainvälisiin kilpailuihin puolueettomina urheilijoina.

Helmikuun lopulla 34 maata julkaisivat allekirjoittamansa lausunnon, jossa kyseenalaistettiin venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden puolueettomuus.

Maat huomauttivat, että KOK suositteli 28. helmikuuta 2022 venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden sulkemista kilpailuista. Maiden mukaan ei ole mitään käytännön syytä muuttaa suositusta, kun samaan aikaan tilanne Ukrainassa on vain huonontunut. Maat huomauttivat, että Venäjä rikkoi hyökkäyssodallaan olympiarauhaa. Suomi oli lausunnon allekirjoittajamaiden joukossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat